Τη λύση μίας σειράς διαδικαστικών προβλημάτων, ώστε να διασφαλιστεί πως θα τηρούνται τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα, προτάσσει ο Απόστολος Βαλτάς σε σχέση με τους εμβολιασμούς κατά της CoViD στα φαρμακεία.

Μιλώντας στο iatronet.gr, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) εκτιμά πως οι φαρμακοποιοί μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τους εμβολιασμούς, εφόσον η Πολιτεία διασφαλίσει πως τα εμβόλια θα φτάνουν όπως πρέπει στα φαρμακεία.

Έξι μέρες μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας και μία μέρα πριν από τη συνεδρίαση του Συλλόγου για το θέμα, ο κ. Βαλτάς σημειώνει πως τα διαδικαστικά προβλήματα έχουν λυθεί σε 13 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις οποίες οι εμβολιασμοί κατά της CoViD γίνονται απρόσκοπτα από τα φαρμακεία.

"Τα στοιχεία στην Ευρώπη δείχνουν πως, πριν ανατεθούν στους φαρμακοποιούς, οι εμβολιασμοί ήταν καθηλωμένοι και τώρα έχουν αυξηθεί σημαντικά", σημειώνει, ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

Σε σχέση με το πώς θα γίνεται ο διαχωρισμός των δόσεων στα φυαλίδια, σημειώνει πως και αυτό το θέμα έχει λυθεί στις ευρωπαϊκές χώρες. Όπως αναφέρει, τα φαρμακεία μπορούν να δώσουν λύσεις και αυτό φάνηκε στην πανδημία, με τα rapid tests.

Ο ίδιος εκτιμά πως τα διαδικαστικά προβλήματα μπορούν να λυθούν και στην Ελλάδα, προς όφελος των πολιτών. "Οι εμβολιασμοί θα πάνε πέντε φορές πάνω χάρη στους φαρμακοποιούς", τονίζει.

Στο θέμα των εμβολιασμών κατά της CoViD στα φαρμακεία, αναφέρθηκε την περασμένη Τετάρτη και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως είπε, απαιτείται συζήτηση ως προς τις τεχνικές λεπτομέρειες του θέματος. "Μπορώ να σας πω ότι η πολιτική μας βούληση θα ήταν ότι αν αυτό μπορούσε να εξασφαλιστεί να γίνει με έναν σωστό τρόπο. Θα χρειαστούμε τη συνδρομή των γιατρών σε αυτό για να είμαι ειλικρινής, για το πώς αυτό μπορεί να γίνει", εξήγησε.

Στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το 72% του ελληνικού πληθυσμού έχει λάβει την αρχική δόση του εμβολιασμού κατά της CoViD και το 55% έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία ενισχυτική δόση.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, στην Ελλάδα έχουν γίνει συνολικά 22.351.514 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 33.338 την εβδομάδα 4 έως 11 Ιανουαρίου.

Έχουν πραγματοποιηθεί 7.646.902 ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί (μόλις 32 την περασμένη εβδομάδα), ενώ έχουν γίνει 7.346.439 εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης (33.206 την περασμένη εβδομάδα).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ηρ. Τιτόπουλος: Η Πνευμονολογία μετά την CoViD και η ηθική της τεχνητής νοημοσύνης
Ψωρίαση: Γιατί πρέπει να ασκούνται οι πάσχοντες
Δέκα διακρίσεις για UNI-PHARMA και InterMed