Συμφωνία συνεργασίας με τη Suzhou Ribo Life Science Co και τη Ribocure Pharmaceuticals AB (Ribo), υπέγραψε η Boehringer Ingelheim προκειμένου να προχωρήσουν από κοινού στην ανάπτυξη νέων θεραπειών RNAi για τη μη αλκοολική ή σχετιζόμενη με μεταβολική δυσλειτουργία στεατοηπατίτιδα (NASH/MASH). Η συμφωνία υπερβαίνει την αξία των 2 δισ. δολαρίων και θα χρησιμοποιήσει την τεχνογνωσία της Ribo σε θεραπείες μικρής παρέμβασης με RNA (siRNA).

Η πρωτοποριακή πλατφόρμα RIBO-GalSTAR™ της Ribo επιτρέπει την ανάπτυξη θεραπευτικών μεθόδων RNAi που στοχεύουν σε γονίδια που προκαλούν ασθένειες, ειδικά στα ηπατοκύτταρα. Αυτό επιτυγχάνεται με τη "σίγαση" των αγγελιαφόρων RNA (mRNAs) σε αυτά τα γονίδια, σύμφωνα με την Boehringer Ingelheim. Ως αποτέλεσμα, αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να θεραπεύσει ασθένειες που δεν έχουν αντιμετωπιστεί προηγουμένως από άλλα φάρμακα, δήλωσε η εταιρεία.

Συγχωνεύσεις και εξαγορές από την Boehringer Ingelheim

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2023, η Boehringer ανακοίνωσε ότι σκόπευε να εξαγοράσει την ελβετική εταιρεία βιοτεχνολογίας T3 Pharmaceuticals AG (T3 Pharma), για έως και 406 εκατ. λίρες (450 εκατ. ελβετικά φράγκα). Η συμφωνία συνεργασίας θα παρέχει στην Boehringer Ingelheim πρόσβαση σε μια πλατφόρμα θεραπείας του βακτηριακού καρκίνου μέσω συνδυαστικών θεραπειών ανοσο-ογκολογίας.

Σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη εξαγορά, ο Michel Pairet, υπεύθυνος για τη Μονάδα Καινοτομίας της Boehringer Ingelheim και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, τόνισε ότι: «Η εξαγορά της T3 Pharma θα επεκτείνει σημαντικά το χαρτοφυλάκιο του pipeline ανοσο-ογκολογίας. Αυτό θα μας φέρει πιο κοντά στην επίτευξη του οράματός μας για νέες θεραπείες αποτελεσματικής αντιμετώπισης του καρκίνου».

To προφίλ της εταιρείας στην Ελλάδα και η επένδυση των 120 εκατ. ευρώ

Με παρουσία για περισσότερο από μισό αιώνα στην Ελλάδα, η Boehringer Ingelheim εγκαινίασε τη μονάδα παραγωγής της  στο Κορωπί το 1975. Σήμερα, η Boehringer Ingelheim Ελλάς παραμένει η μοναδική πολυεθνική εταιρεία που διαθέτει δική της μονάδα παραγωγής στην Ελλάδα.

Με στόχο την ενδυνάμωση της παραγωγής της, η εταιρεία προχώρησε τα τελευταία χρόνια σε σημαντικές επενδύσεις, όπως η πρόσφατη που εγκαινίασε και αφορά στη δημιουργία μιας νέας μονάδας παραγωγής καινοτόμων φαρμάκων, αλλά και αντιδιαβητικών σκευασμάτων σε φιαλίδια με προορισμό την αγορά της Αμερικής. Η θεμελίωση της νέας πτέρυγας πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2024 παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Boehringer Ingelheim Humbertus von Baumbach. Η συγκεκριμένη επένδυση ανήλθε στα 120 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει επιπλέον 110 θέσεις εργασίας.

Ετσι, η ελληνική θυγατρική μετατρέπεται σε ένα κέντρο εξαγωγών ακόμα μεγαλύτερο, με ένα δίκτυο που θα ξεπερνά τις 100 χώρες, ενώ στις παραγωγικές της εγκαταστάσεις παράγονται και συσκευάζονται φάρμακα τα οποία εξάγονται σε πάνω από 90 χώρες.
Η τελευταία αυτή επένδυση στο Κορωπί αποτελεί μέρος του μακροπρόθεσμου επενδυτικού σχεδίου της για την περαιτέρω ενίσχυση της παραγωγής καινοτόμων και πρωτοποριακών θεραπειών σε ορισμένους από τους βασικούς θεραπευτικούς τομείς της εταιρείας, όπως η ψυχική υγεία, η πνευμονική ίνωση και η καρδιοπάθεια, καθώς και τα νεφρικά-μεταβολικά νοσήματα.

Το 2022 οι εξαγωγές από το ελληνικό εργοστάσιο έφτασαν το 1,024 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 41% των συνολικών εξαγωγών του φαρμάκου.

Πηγές:
https://www.europeanpharmaceuticalreview.com/news/190590/boehringer-ingelheim-agrees-2bn-sirna-therapeutic-collaboration/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι τροφές που μας ενυδατώνουν
Γονιδιακή μετάλλαξη μπορεί να δείχνει προς νέα γενετική μορφή της νόσου Alzheimer
Γονιδιακή θεραπεία βελτίωσε την όραση σε ανθρώπους με κληρονομική τύφλωση