Καθώς η περιβαλλοντική θερμοκρασία ελαττώνεται, ποικίλοι αναπνευστικοί ιοί  επιτίθενται με δριμύτητα. Η ταχεία εξάπλωσή τους ευνοείται από το συνωστισμό. Τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί αποτελούν ιδανικό περιβάλλον πολλαπλασιασμού και μέσο διασποράς ιών στην κοινότητα. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ιοί αυτοί κάνουν τον κύκλο τους και φεύγουν καταλείποντας αναμνηστικά αντισώματα.  Ο

Οι επιπλοκές συμβαίνουν συχνότερα σε ανθρώπους με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως ηλικιωμένοι, διαβητικοί, καρδιοπαθείς και είναι η πνευμονία, η επιδείνωση χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας ή άσθματος, η παραρρινοκολπίτιδα, η μέση ωτίτιδα, η προσβολή από στρεπτόκοκκο ή άλλα μικρόβια, η μηνιγγίτιδα, το σύνδρομο REYE, η μυοσίτιδα, η ραβδομυόλυση, η μυοκαρδίτιδα, η περικαρδίτιδα, η επιδείνωση λειτουργίας ζωτικών οργάνων όπως καρδιάς και νεφρών,  νευρολογικά σύνδρομα, θάνατος. Ιδανικά οι ασθενείς πρέπει να ευρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση σε όλη τη διάρκεια της ίωσης προς αποκλεισμό επιπλοκών.

Στην κλινική πρακτική οι κυριότεροι ιοί που ενδημούν αυτήν την περίοδο είναι:

Η γρίπη

Υπάρχουν τρείς τύποι ιού γρίπης ο Α, ο Β και ο C. Οι ιοί A και Β είναι αυτοί που συνήθως προσβάλλουν τον άνθρωπο. Η μετάδοση γίνεται μετά από ενοφθαλμισμό του ιού στο αναπνευστικό σύστημα, με τον βήχα, τον πταρμό, αλλά και με μολυσμένα αντικείμενα. Η μεγαλύτερη μολυσματικότητα για τη γρίπη είναι μία μέρα πριν και επτά ημέρες μετά την έναρξη συμπτωμάτων αν και έχουν περιγραφεί μακρύτερες περίοδοι μετάδοσης σε παιδιά και ανάλογα με την ισχύ του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού.

Τα σημεία και τα συμπτώματα της γρίπης αλληλεπικαλύπτονται με εκείνα πολλών άλλων ιογενών λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, ωστόσο στην τυπική της μορφή χαρακτηρίζεται από αιφνίδια έναρξη πυρετού, 38-41 βαθμούς, πόνους στους μυς, πονοκέφαλο, βήχα, πρήξιμο αδένων, ρίγη, αίσθημα κακουχίας. Ο πυρετός εμφανίζει ταχεία άνοδο κατά το πρώτο 24ωρο και πέφτει βαθμιαία σε διάστημα δύο – τριών ημερών, αν και περιστασιακά διαρκεί επί μία εβδομάδα. Η νόσος γενικά στις περιπτώσεις χωρίς επιπλοκές λύεται εντός δύο πέντε ημερών.

Κορονοιός COVID 19

Η νόσος Coronavirus 2019  από ένα νέο κορονοιό  SARS-CoV-2, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην πόλη Γουχάν, επαρχία Χουμπέι, Κίνα το 2019. Η μετάδοση γίνεται μετά από ενοφθαλμισμό του ιού στο αναπνευστικό σύστημα, με τον βήχα, τον πταρμό, αλλά και με μολυσμένα αντικείμενα.  Τα σημεία και τα συμπτώματα αλληλεπικαλύπτονται με εκείνα πολλών άλλων ιογενών λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, ωστόσο στις τυπικές περιπτώσεις τα συμπτώματα από την προσβολή του ιού είναι, πυρετός ή ρίγη, βήχας, πονόλαιμος, δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή, κούραση, πόνοι στους μυς ή στο σώμα, πονοκέφαλος, απώλεια γεύσης ή οσμής, μπούκωμα, καταρροή, ναυτία, έμετος, διάρροια, παραγωγή πτυέλων, δυσφορία, προκάρδιο άλγος.  Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν 2 ημέρες έως 2 εβδομάδες μετά την έκθεση στον ιό. O κορονοϊός τείνει να έχει πιο μακροχρόνια συμπτώματα από τη γρίπη, στις τυπικές περιπτώσεις διαρκούν επτά-δεκατέσσερεις ημέρες ενώ τα συμπτώματα κακουχίας διαρκούν επί αρκετές εβδομάδες.

Ρινοϊοί

Οι ρινοϊοί είναι RNA ιοί που αποτελούν την πιο κοινή αιτία του κοινού κρυολογήματος. Το κρυολόγημα που προκαλείται από ρινοϊούς είναι πιο μεταδοτικό τις 3 πρώτες μέρες των συμπτωμάτων. Η μετάδοση γίνεται μετά από ενοφθαλμισμό στο αναπνευστικό σύστημα, με τον βήχα, τον πταρμό, αλλά και με μολυσμένα αντικείμενα. Στην τυπική μορφή το κρυολόγημα από ρινοιιούς χαρακτηρίζεται από μπούκωμα, ρινικές εκκρίσεις, βήχα και αποκαλείται κοινό κρυολόγημα. Η πλήρης ανάρρωση συνήθως παρατηρείται εντός 10 ημερών αν και περιστασιακά ο βήχας και η συμφόρηση επιμένουν για 2-3 εβδομάδες.

Αδενοιοί

Οι Αδενοϊοί (Adenoviridae) είναι μεσαίου μεγέθους, ιοί DNA. Η μετάδοση γίνεται μετά από ενοφθαλμισμό του ιού στο αναπνευστικό σύστημα, με τον βήχα, τον πταρμό, αλλά και με μολυσμένα αντικείμενα και μέσω της κοπρανοστοματικής οδού. Oι αδενοϊοί μπορούν επίσης να εξαπλωθούν σπανιότερα μέσω του νερού, όπως οι πισίνες. Στην τυπική τους μορφή, οι λοιμώξεις από αδενοιούς, προκαλούν συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη ή συμπτώματα γαστερεντερίτιδας ή συμπτώματα απλού κρυολογήματος ή ερυθρότητα επιπεφυκότων. Στις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως 2-14 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό. Στις λοιμώξεις του εντέρου, τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως 3-10 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό. Οι λοιμώξεις από αδενοϊό είναι πιο μεταδοτικές κατά τις πρώτες ημέρες των συμπτωμάτων. Παρά ταύτα μερικοί άνθρωποι, είναι σε θέση να μεταδώσουν τον ιό επί αρκετές εβδομάδες.

Εντεροιοί

Οι εντεροϊοί περιλαμβάνουν πολυάριθμες κατηγορίες ιών όπως  coxsackie, ηχοϊών, πολιομυελίτιδας. Η μετάδοση γίνεται μέσω της κοπράνων-στοματικής οδού, με την εισπνοή μολυσμένων αερολυμάτων, με στενή προσωπική επαφή, μολυσμένα αντικείμενα και μολυσμένες επιφάνειες. Στην τυπική χωρίς επιπλοκές μορφή τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, ήπια αναπνευστικά συμπτώματα, γριπώδη νόσο, μυϊκούς πόνους, επιπεφυκίτιδα, εξανθήματα, γαστρεντερικά συμπτώματα. Η νόσος διαρκεί έως δέκα ημέρες. Η μολυσματικότητα  είναι υψηλότερη κατά την πρώτη εβδομάδα της νόσου αλλά οι ασθενείς μπορούν να συνεχίσουν να αποβάλλουν τον ιό στα κόπρανα τους επί αρκετές εβδομάδες.

Μέτρα πρόληψης

  • Να αποφεύγετε την επαφή με πάσχοντες.
  • Να αποφεύγετε να αγγίζετε μάτια, μύτη και στόμα, που αποτελούν τις κύριες πρώτες θέσεις εποικισμού.
  • Να πλένετε συχνά τα χέρια σας.
  • Να αποφεύγετε χώρους με συνωστισμό. Εάν είστε σε ομάδα υψηλού κινδύνου ή θέλετε να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα προσβολής, χρησιμοποιήστε ιδανικά μάσκα προστασίας μίας χρήσεως KN95 σε συνεννόηση με τον ιατρό σας.
  • Να φροντίζετε για την συχνή ανανέωση του αέρα στους χώρους όπου ευρίσκεστε.
  • Τα άτομα με συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού πρέπει να καλύπτουν την μύτη και το στόμα κατά την διάρκεια του βήχα ή του πταρμού με καθαρά χαρτομάντιλα μιας χρήσεως τα οποία πρέπει να πετάνε αμέσως μετά και να πλένουν τα χέρια τους.
  • Να πλένετε συχνά τα χέρια σας.
  • Επικοινωνήστε με τον ιατρό σας για την άριστη ρύθμιση των νοσημάτων από τα οποία πάσχετε, ενισχυτικά εμβόλια.
  • Να μην καπνίζετε.
  • Φροντίστε τον εαυτό σας με σωστή διατροφή, επαρκή ύπνο, αποφυγή άγχους, άσκηση. Η διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει επαρκή ποσότητα νερού, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα. Καλό είναι να αποφεύγεται η κατάχρηση λιπαρών ιδιαίτερα κορεσμένων, γλυκαντικών ουσιών και τυποποιημένων προϊόντων.

Οι κανόνες της ορθής πλύσης των χερών

  1. Πλένετε καλά τα χέρια παλάμη – παλάμη πάνω – κάτω, δάκτυλο – δάκτυλο, χωρίς να αμελήσετε τις πτυχές ανάμεσα στα δάκτυλα και την περιοχή κάτω από τα νύχια, καρπούς ραχιαία επιφάνεια των δακτύλων τουλάχιστον επί εικοσιπέντε δευτερόλεπτα.
  2. Ξεπλένετε με άφθονο νερό.
  3. Στεγνώνετε με καθαρή πετσέτα ή ξηρό αέρα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ τη Μεγάλη Τρίτη
Ηλεκτρονική Εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα του Βιβλίου Τσέπης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για Παιδιά και Εφήβους
Ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες και παιδιά, οι πρωταγωνιστές στον 18ο Μαραθώνιο Μέγας Αλέξανδρος