Ερευνητές από διάφορα ινστιτούτα, όπως IBEC και CIC biomaGUNE, συνεργάστηκαν στην ανάπτυξη μικρών ρομπότ που κινούνται ανεξάρτητα και τα χρησιμοποιούν για να συρρικνώσουν όγκους της ουροδόχου κύστης σε ποντικούς κατά 90%. Αυτό θα μπορούσε να είναι βοηθητική λύση για αυτό το είδος καρκίνου.

Το Advanced Digital Microscopy Facility του IRB Barcelona, δημιούργησε μοναδικό σύστημα καμερών για να βλέπουν οι ερευνητές τα νανορομπότ μέσα στην κύστη χωρίς τη χρήση δεικτών.

Αυτή η ένδειξη βοηθά στην καλύτερη κατανόηση των νόσων.

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι ένας από τους πιο συχνούς παγκοσμίως- ιδιαίτερα στους άντρες. Αν και δεν εχει υψηλό ποσοστό θνησιμότητας, σχεδόν οι μισοί όγκοι επανέρχονται εντός 5 ετών.

Υποσχόμενη λύση είναι η χρήση μικροσκοπικών σωματιδίων- νανορομπότ. Αυτά μπορούν και κινούνται εντός του οργανισμού χορηγώντας φάρμακα απευθείας στον όγκο.

Οι ερευνητές δημιούργησαν μικροσκοπικές νανομηχανές που ωθούνταν από την ουρία των ούρων για την αντιμετώπιση του καρκίνου στην ουροδόχο κύστη.

Αυτές στοχεύουν τον όγκο και του επιτίθενται με ένα ραδιοϊσότοπο.

Οι νανομηχανές έχουν συγκεκριμένα συστατικά στην επιφάνειά τους. Η ουρεάση, ένα ένζυμο που αντιδρά με την ουρία στα ούρα επιτρέπει στη νανομηχανή να κινείται και ραδιενεργό ιώδιο χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των όγκων.

Η εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε βραχύτερη νοσηλεία, χαμηλότερο κόστος και μεγαλύτερη άνεση για τους ασθενείς.

Ο Samuel Sánchez δήλωσε ότι με μια δόση παρατηρήθηκε 90% μείωση του μεγέθους του όγκου. Αυτό είναι σημαντικά πιο αποτελεσματικό από τις τρέχουσες θεραπείες.

Η μέθοδος θα μπορούσε να αυξήσει την αποτελεσματικότητα μειώνοντας τη διάρκεια νοσηλειών και το κόστος της αγωγής.

Η επιτυχία της έρευνας στη συρρίκνωση όγκων της κύστης κατά 90% με χρήση νανορομπότ αποτελεί σημαντική εξέλιξη στην έρευνα του καρκίνου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο