Η καρδιοπάθεια λόγω παχυσαρκίας θεωρείται μη αντιμετωπίσιμη κατάσταση και το 75% των ανθρώπων δεν επιζούν πέρα από 5 χρόνια μετά τη διάγνωση.

Όμως, ερευνητές του Deakin University, ανακάλυψαν σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και βήτα αμυλοειδούς πρωτεΐνης (αμυλοειδές βήτα), η οποία έχει εμπλακεί στην ανάπτυξη της νόσου Alzheimer.

Ο καθηγητής Sean McGee, δήλωσε ότι ως μέρος αυτής της πρώτης παγκοσμίως έρευνας, εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν ότι η βήτα αμυλοειδής εκκρίνεται από τον λιπώδη ιστό στο κυκλοφορικό.

Η ερευνητική ομάδα εστίασε σε αδύνατα ποντίκια και σε ποντίκια που σιτίστηκαν με διατροφή υψηλή σε λιπαρά, η οποία οδηγεί σε παχυσαρκία. Ήταν σαφές ότι τα παχύσαρκα είχαν πολύ υψηλότερα επίπεδα βήτα αμυλοειδούς στο αίμα.

Αυτό τους οδήγησε να αναρωτηθούν αν η βήτα αμυλοειδής ήταν αιτιατός παράγοντας στην καρδιακή νόσο.

 Αντιμετώπισαν τα αδύνατα ποντίκια με βήτα αμυλοειδή και στη συνέχεια παρακολούθησαν την καρδιακή λειτουργία και μεταβολισμό.

Φάνηκε ότι αυτό προκάλεσε καρδιακή νόσο-όπως η παχυσαρκία.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η βήτα αμυλοειδής συσσωρευόταν στα μιτοχόνδρια της καρδιάς και ότι εμπόδιζε τη δημιουργία ενέργειας στα καρδιακά κύτταρα.

Επειδή η καρδιά χρησιμοποιεί πολλή ενέργεια για την άντληση αίματος αυτό είναι αρκετό για την πρόκληση καρδιακής νόσου.

Από όσο γνωρίζει ο ερευνητής, είναι η πρώτη φορά που η βήτα αμυλοειδής εμπλέκεται σε νόσο που δεν είναι το Alzheimer.

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας είναι τα πρώτα που περιγράφουν την παραγωγή και έκκριση της αμυλοειδούς βήτα από τον λιπώδη ιστό ως αίτιο καρδιοπάθειας.

Η ανακάλυψη εντόπισε πιθανή προσέγγιση για την αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας που συνδέεται με την παχυσαρκία.

Ο καθηγητής είπε ότι πολλές από τις θεραπείες που έχουν αναπτυχθεί  είναι πολύ αποτελεσματικές στο μπλοκάρισμα της επίδρασης της βήτα αμυλοειδούς και ήταν ασφαλείς, αλλά απέτυχαν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά  το Alzheimer για διάφορους λόγους.

Ετσι, οι ερευνητές  χορήγησαν σε παχύσαρκους ποντικούς ένα από αυτά τα φάρμακα για το Alzheimer και επιβεβαιώθηκε ότι πράγματι εμπόδιζε την εξέλιξη της καρδιακής νόσου.

Αυτό μας λέει ότι αυτά τα φάρμακα που μπλοκάρουν τη βήτα αμυλοειδή θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην καρδιοπάθεια λόγω παχυσαρκίας, σημείωσε ο καθηγητής.

Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι δεδομένου ότι αυτές οι θεραπείες ήδη υπάρχουν και έχουν δοκιμαστεί με ασφάλεια σε ανθρώπους, θα ήταν εφικτό να προχωρήσουμε άμεσα σε κλινικές δοκιμές σε ασθενείς με καρδιοπάθεια. Αυτό θα μείωνε τη διαδικασία ανάπτυξης φαρμάκου κατά περίπου 10 χρόνια, κατέληξε.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Nature Communications.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου