Ερευνα έδειξε ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην παρακολούθηση της υγείας της καρδιάς σε πραγματικό χρόνο μέσω μικροσκοπικής συσκευής που φοριέται στο αυτί.

Η έρευνα του Metin Yarici στο Imperial έδειξε για πρώτη φορά πως μικροσκοπικές συσκευές σε ένα αυτί μπορούν να συλλέξουν στοιχεία ηλεκτροκαρδιογραφήματος σε πραγματικό χρόνο.

Φορετές συσκευές που παρακολουθούν τις σωματικές λειτουργίες, όπως τα smart watches, δίνουν μια ιδέα των παλμών αλλά δεν εχουν σχεδιαστεί για να μετρούν με ακρίβεια και χωρίς εμπόδια το ηλεκτρικό ρεύμα της καρδιάς που μπορεί να διαγνώσει αρρυθμία.

Η ομάδα μελέτησε σήματα ηλεκτροκαρδιογραφήματος και χαρτογράφησε τη δυνατότητα ηλεκτροκαρδιογραφήματος στο θώρακα, στο αυτί, στον λαιμό και στο κρανίο.

Στη συνέχεια έδειξε ότι είναι εφικτές μετρήσεις από ένα αυτί σε πραγματικές συνθήκες καταγραφής.

Οι καρδιακοί κύκλοι μετρήθηκαν με ηλεκτρόδια στην περιοχή του αυτιού επιβεβαιώνοντας για πρώτη φορά ότι τα σήματα του ΗΚΓ από το ένα αυτί ήταν ακριβή στο σχήμα και τον χρόνο.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η τεχνολογία θα μπορούσε μελλοντικά να χρησιμοποιείται για την εξ αποστάσεως παρακολούθηση ασθενών και αθλητών σε βάση 24/7 και την αξιολόγηση του σωματικού κόπου και στρες στο εργασιακό περιβάλλον.

Ο καθηγητής Danilo Mandic, δήλωσε ότι πρόκειται για καινοτομία στη λήψη ΗΚΓ από το αυτί για τον εντοπισμό συμπτωμάτων χρόνιων καρδιακών προβλημάτων, την παρακολούθηση της κατάσταση της καρδιάς και τη διευθέτηση της εξατομικευμένης χορήγησης φαρμάκων.

Οι άνθρωποι δεν θα χρειάζεται να αισθάνονται άρρωστοι πριν πάνε στον γιατρό καθώς η συσκευή θα μπορούσε να λάβει στοιχεία ΗΚΓ  σε πραγματικό χρόνο.

Η συσκευή μπορεί να λάβει στοιχεία ασύρματα και το σύστημα ταιριάζει πολύ καλά με τις εξελίξεις στην τεχνητή  νοημοσύνη.

Οι ερευνητές ελπίζουν οι συσκευές να είναι διαθέσιμες προς αγορά και ίσως διαθέσιμες μέσω του NHS, σύντομα.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Royal Society Open Science.

Πηγές:
Royal Society Open Science.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]
1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων [ανάλυση]