Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο Νταβός, το μειονέκτημα των γυναικών στην υγειονομική περίθαλψη προκαλεί ετήσια απώλεια ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων (920 δισ. ευρώ) στην παγκόσμια οικονομία.

Οι γυναίκες βρίσκονται σε κακή κατάσταση υγείας κατά ένα τέταρτο περισσότερο από τους άνδρες, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) στο Νταβός της Ελβετίας.

Σύμφωνα με την έκθεση, ένας από τους λόγους για το γεγονός αυτό είναι ότι η ιατρική έρευνα, η διάγνωση και η θεραπεία επικεντρώνονται σαφώς στους άνδρες.

Το κλείσιμο αυτού του χάσματος θα ενίσχυε την παγκόσμια οικονομία κατά ένα τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως έως το 2040, σύμφωνα με την έκθεση.

Κάθε δολάριο που επενδύεται στην υγεία των γυναικών θα οδηγούσε σε τρία δολάρια προβλεπόμενης οικονομικής ανάπτυξης, σύμφωνα με την έκθεση.

Ένα μεγάλο μέρος αυτής της ανάπτυξης θα οφείλεται στην ανάρρωση των γυναικών ασθενών και την επιστροφή τους στην εργασία.

Το χάσμα στην υγεία των δύο φύλων προκαλεί περίπου 75 εκατομμύρια χρόνια χαμένης ζωής κάθε χρόνο λόγω κακής υγείας. Αυτό ισοδυναμεί με μία εβδομάδα ανά γυναίκα ετησίως.

Η έκθεση εκτιμά ότι η εξάλειψη των ανισοτήτων στην ενδομητρίωση και την εμμηνόπαυση, οι οποίες επηρεάζουν μόνο τις γυναίκες και θεωρούνται εδώ και καιρό ανεπαρκώς διερευνήσιμες, θα μπορούσε να συνεισφέρει 130 δισεκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) έως το 2040.

Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι λιγότερες από τις μισές γυναίκες που ζουν με ενδομητρίωση λαμβάνουν τη σωστή διάγνωση.

Η 42σέλιδη μελέτη, η οποία συντάχθηκε από το WEF με τη βοήθεια του Ινστιτούτου Υγείας McKinsey και της ελβετικής φαρμακευτικής εταιρείας Ferring, επισημαίνει επίσης ότι οι θεραπείες και οι διαγνώσεις ωφελούν μερικές φορές τους άνδρες περισσότερο από ό,τι τις γυναίκες.

Για παράδειγμα, διαπιστώθηκε ότι οι αναπνευστήρες για το άσθμα είναι σημαντικά λιγότερο αποτελεσματικοί στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.

Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, 700 ασθένειες διαγιγνώσκονται αργότερα στις γυναίκες απ' ό,τι στους άνδρες. Επιπλέον, οι γυναίκες χρειάζονται δυόμισι χρόνια περισσότερο για να διαγνωστούν με καρκίνο.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα του WEF σε θέματα υγείας Shyam Bishen, η έκθεση δείχνει ότι "η επένδυση στην υγεία των γυναικών πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για κάθε χώρα".

Ως εκ τούτου, το WEF ανακοίνωσε την έναρξη μιας παγκόσμιας συμμαχίας για την υγεία των γυναικών. Κατά συνέπεια, έχουν δεσμευτεί 55 εκατομμύρια δολάρια για τη συμμαχία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΦ: 20 προϊόντα μελιού που περιέχουν δραστικές ουσίες [κατάλογος]
Προειδοποίηση ΕΟΦ για μέλια με φαρμακευτικές δραστικές ουσίες
Άδ. Γεωργιάδης: Ο Π. Πολάκης ο πρώτος γιατρός εκτός ΕΣΥ που χειρούργησε σε δημόσιο νοσοκομείο