Η Ζάμπια αναστατώνεται από μια μεγάλη επιδημία χολέρας που έχει σκοτώσει περισσότερους από 400 ανθρώπους και έχει μολύνει περισσότερους από 10.000, οδηγώντας τις αρχές να αποφασίσουν τα σχολεία σε όλη τη χώρα να παραμείνουν κλειστά μετά τις διακοπές του τέλους του έτους.

Ένα μεγάλο γήπεδο ποδοσφαίρου στην πρωτεύουσα μετατράπηκε σε κέντρο θεραπείας.

Η κυβέρνηση της Ζάμπιας ξεκινά ένα πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού και ανακοίνωσε ότι παρέχει καθαρό νερό —2,4 εκατομμύρια λίτρα την ημέρα— σε κοινότητες που πλήττονται σε ολόκληρη τη χώρα.

Η εθνική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών έχει κινητοποιηθεί.

Η χολέρα είναι μια οξεία λοίμωξη διάρροιας που προκαλείται από ένα βακτήριο που συνήθως μεταδίδεται μέσω μολυσμένων τροφίμων ή νερού. Η ασθένεια συνδέεται στενά με τη φτώχεια και την ανεπαρκή πρόσβαση σε καθαρό νερό.

Το ξέσπασμα στη Ζάμπια ξεκίνησε τον Οκτώβριο και 412 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ έχουν καταγραφεί 10.413 κρούσματα  σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση την Τετάρτη από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Ζάμπια.

Το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι η χολέρα έχει εντοπιστεί σχεδόν στις μισές περιφέρειες της χώρας και σε εννέα από τις 10 επαρχίες, και ο πληθυσμός των περίπου 20 εκατομμυρίων ανθρώπων καταγράφει περισσότερα από 400 κρούσματα την ημέρα.

«Αυτό το ξέσπασμα συνεχίζει να αποτελεί απειλή για την υγειονομική ασφάλεια του έθνους», δήλωσε η υπουργός Υγείας Sylvia Masebo, αναφέροντας ότι πρόκειται για ένα εθνικό πρόβλημα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου