Την ανάγκη ύπαρξης περισσότερων εθελοντών, αναδεικνύει ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) Αντώνης Αυγερινός.

Μιλώντας στο iatronet.gr, ο κ. Αυγερινός απευθύνει έκκληση να έρθουν οι νέες και οι νέοι να γίνουν εθελόντριες και εθελοντές, περιγράφοντας τον σημαντικό ανθρωπιστικό ρόλο του ΕΕΣ.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης:

Πόσο σημαντική είναι η συμβολή του ΕΕΣ στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών που πλήττουν την χώρα μας;

Η μαχητικότητα που επιδεικνύει στις μέρες μας ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Ε.Ε.Σ.) για το κοινωνικό σύνολο, με πράξεις μέριμνας και αλτρουισμού, θεμελιώνει την έναρξη μιας άρτιας πορείας και  ανέλιξης  που ευδοκιμεί συνεχώς. Ανιχνεύοντας διαρκώς την έννοια της προόδου μέσα από συνέπεια λόγων και έργων, σμιλεύουμε την ανάπτυξη και αποδοτικότητα του έργου μας.

Ριζοσπαστική και επαναστατική είναι η παρέμβασή μας κατά την εκδήλωση των ακραίων καιρικών φαινομένων που όλοι οι τομείς μας βρίσκονται αμέσως στους δρόμους για να βοηθήσουν χιλιάδες συνανθρώπους μας.

Καταστρώνοντας ένα πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο  δράσης χρησιμοποιώντας, ειδικά μέσα μεταφοράς (διασωστικά οχήματα και ναυαγοσωστικά σκάφη, snowmobile κ.α.) οι Ερυθροσταυρίτες και Ερυθροσταυρίτισσες βρίσκονται πάντοτε δίπλα σε κάθε δοκιμαζόμενο συμπολίτη μας.

Το  2023, οι ακούραστοι εθελοντές (Υγείας, Κοινωνικής Πρόνοιας, Σαμαρείτες - Διασώστες & Ναυαγοσώστες και Νεότητας) και το προσωπικό του Ε.Ε.Σ, απανταχού της Ελλάδος, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν πρωτόγνωρες φυσικές καταστροφές.

Τα πολλαπλά και ταυτόχρονα πύρινα μέτωπα του καλοκαιριού (Ρόδος, Δαδιά, Βόλος, Εύβοια, Αίγιο κ.α.) και οι φοβερές πλημμύρες στην Θεσσαλία (Καρδίτσα, Λάρισα, Τρίκαλα, Βόλος) είναι μόνο μερικά από τα γεγονότα που σημάδεψαν το 2023.

Στις φοβερές αυτές καταστροφές οι εθελοντές μας βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στη γραμμή της προσφοράς, προτάσσοντας την υψηλή τεχνογνωσία και ετοιμότητά τους, αποδεικνύοντας για ακόμα μία χρονιά ότι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, έτοιμοι να προσφέρουν, ανά πάσα στιγμή, τις υπηρεσίες τους σε οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη προκύψει.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, το 2023, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, εντατικοποίησε και επέκτεινε το ανθρωπιστικό του έργο, υλοποιώντας μια σειρά από πρωτοποριακά και καινοτόμα προγράμματα σε όλη την Ελλάδα για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής (καύσωνες, πλημμύρες, πυρκαγιές κ.α.) αλλά και τις ενδεδειγμένες μεθόδους για την αντιμετώπισή της, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες της χώρας (άστεγοι, πρόσφυγες/μετανάστες, ηλικιωμένοι, παιδιά) που πλήττονται περισσότερο.

Μιλήστε μας για την παρέμβασή σας στην τεράστια καταστροφή που προκάλεσαν οι πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Ο Ε.Ε.Σ, από την πρώτη μέρα της ανυπολόγιστης καταστροφής που έπληξε την Θεσσαλία βρέθηκε στο πλευρό των πληγέντων. Οι ακούραστοι εθελοντές Σαμαρείτες-Διασώστες και Ναυαγοσώστες του Ε.Ε.Σ. πραγματοποίησαν δεκάδες απεγκλωβισμούς από τις πλημμυρισμένες περιοχές σε Καρδίτσα, Λάρισα, Βόλο και Τρίκαλα, ενώ οι 19 ανθρωπιστικές αποστολές του Ε.Ε.Σ. μέχρι στγμής προσέφεραν τεράστια βοήθεια στους κατοίκους.

Σημειώνεται ότι, λόγω της τεράστιας έκτασης των καταστροφών από τις πρωτοφανείς πλημμύρες, στις πληγείσες περιοχές έσπευσαν κλιμάκια εθελοντών, με τον κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό (αντλίες κοπτικά μηχανήματα κ.α.) από Αθήνα, Ξάνθη, Κομοτηνή και Πάτρα για να ενισχύσουν τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εθελοντών και του προσωπικού των τοπικών Τμημάτων του Ε.Ε.Σ. (Λάρισα, Ελασσόνα, Καρδίτσα, Βόλος, Τρίκαλα) να ανακουφίσουν τους πληγέντες.

Μέχρι στιγμής ο Ε.Ε.Σ. έχει αποστείλει επιτυχώς 19 ανθρωπιστικές αποστολές σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα, έχοντας διαμοιράσει περισσότερους από 800 τόνους ανθρωπιστικού υλικού σε οικογένειες των οποίων τα σπίτια υπέστησαν τεράστιες καταστροφές και 1.500.00 εμφιαλωμένα νερά.

Μάλιστα, ο  Ε.Ε.Σ. την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, απέστειλε εκ νέου μεγάλη ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας σε Κοσκινά και Προάστιο Καρδίτσας (19/12), περιοχές που επλήγησαν από τις φοβερές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου. Το κομβόι της αγάπης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού παρέδωσε μεγάλη ποσότητα στρωμάτων ύπνου, κρεβατιών, λευκών ειδών και ηλεκτρικών οικιακών συσκευών (κουζίνα, ψυγείο, σκούπα, αφυγραντήρα κ.α.) σε οικογένειες που υπέστησαν τεράστιες καταστροφές.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, έχοντας γίνει ο τελικός αποδέκτης της αγάπης και της αλληλεγγύης του Ελληνικού λαού προς τους πληγέντες της Θεσσαλίας, θα συνεχίσει τις δράσεις ενίσχυσης έως ότου αυτό κριθεί αναγκαίο.

Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εθελοντές του ΕΕΣ;

Οι εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού μπορεί να αντιμετωπίσουν διάφορα προβλήματα κατά την επιχειρησιακή τους δραστηριότητα σε έκτακτες καταστάσεις κινδύνου. Τα κυριότερα εστιάζονται στην έκθεσή τους σε κινδύνους κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης (πυρκαγιές, μολυσματικές ασθένειες κ.α.) και στην ψυχολογική κόπωση που αναπόφευκτα επέρχεται από τη συμμετοχή τους στην αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων, όπως στην περίπτωση του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, όπου οι εθελοντές μας κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν αμέσως μετά το ατύχημα πρωτόγνωρες καταστάσεις, τόσο στο σημείο της σύγκρουσης των τρένων όσο και στην διαχείριση των οικογενειών των θυμάτων. 

Η αντιμετώπιση  αυτών των προκλήσεων απαιτεί  υψηλή προετοιμασία και συνεχή εκπαίδευση των εθελοντών. Για παράδειγμα, οι εθελοντές Σαμαρείτες-Διασώστες και Ναυαγοσώστες, το πολυπληθέστερο εθελοντικό Σώμα του Ε.Ε.Σ, πραγματοποιούν συνεχείς καινοτόμες εκπαιδεύσεις (έρευνα και διάσωση αγνοουμένου, διάσωση σε ορμητικά νερά, χειρισμός σχοινιών & συστημάτων διάσωσης κ.α.) ώστε να βρίσκονται πάντοτε σε απόλυτη ετοιμότητα να επέμβουν με τον κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό που διαθέτουν όπου και όποτε χρειαστεί. Η ψυχολογική και σωματική προετοιμασία των εθελοντών αποτελεί ένα σημείο που δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα ο Ε.Ε.Σ.

Σε μεγάλη έξαρση είναι οι ιώσεις και η COVID. Υπάρχουν περιθώρια για αποτελεσματική αντιμετώπιση της τρέχουσας κατάστασης;

Βεβαίως και υπάρχουν σαφέστατα περιθώρια για αποτελεσματική αντιμετώπιση της τρέχουσας κατάστασης.

Επιβάλλεται, απλώς, να τηρούνται τα γνωστά σε όλους μέτρα προφύλαξης από τον COVID-19 αλλά και από τις υπάρχουσες ιώσεις, οι οποίες οφείλονται κυρίως στον ιό της γρίπης (Η1Ν1).

 Ο εμβολιασμός τόσο κατά της γρίπης όσο και κατά του COVID-19 είναι τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, ειδικά για τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω υποκείμενων νοσημάτων.

Η ατομική λοιπόν υπεύθυνη στάση του κάθε πολίτη είναι αυτή που θα βοηθήσει στην αποφόρτιση των δημόσιων Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, όπως επίσης και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Πρέπει όλοι να έχουμε συναίσθηση καθήκοντος και υπεύθυνης στάσης, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).  

Πόσο συνεργάζονται οι πολίτες και πως αντιμετωπίζουν την συνδρομή του ΕΕΣ;

Πολύτιμος σύμμαχος και συνοδοιπόρος στις ανθρωπιστικές ενέργειες του Ε.Ε.Σ. είναι η αγάπη και η συγκινητική αλληλεγγύη του Ελληνικού λαού. Πολίτες, σύλλογοι, εταιρείες και οργανισμοί από όλη την Ελλάδα στηρίζουν υλικά και οικονομικά τις δράσεις υποστήριξης του Ε.Ε.Σ σε κάθε έκτακτη κατάσταση, αναγνωρίζοντας και επικροτώντας την τεράστια προσπάθεια και κινητοποίηση του Οργανισμού μας. Τους ευχαριστούμε πολύ για αυτό.

Η τεράστια και άμεση ανταπόκριση του κόσμου προς τις δράσεις του Ε.Ε.Σ. δεν  είναι όμως τυχαία. Ο Ε.Ε.Σ, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου, λειτουργεί πάντοτε με αυστηρές διαδικασίες ως προς τη συλλογή, διαλογή, δεματοποίηση, παλετοποίηση και αποστολή του ανθρωπιστικού υλικού στις πληγείσες περιοχές. Ο Ελληνικός λαός είναι πεπεισμένος ότι μέχρι και το τελευταίο σεντ που θα δώσει από το υστέρημά του θα αξιοποιηθεί από τον Ε.Ε.Σ. για την ανακούφιση των ευάλωτων συνανθρώπων μας. Είναι μέγιστο ανθρωπιστικό καθήκον για εμάς να φτάσει έγκαιρα και με ασφάλεια η αγάπη του κόσμου σε αυτούς που την έχουν ανάγκη περισσότερο από ποτέ.

Πώς μπορεί να να αξιοποιηθεί πλήρως το προσωπικό του ΕΕΣ;

Το έργο του Ε.Ε.Σ. είναι διαχρονικά πολύπλευρο, πολυποίκιλο και πολυδιάστατο. Προκειμένου να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις κρίσιμες και επιτακτικές ανάγκες της Ελληνικής Πολιτείας και των πασχόντων συνανθρώπων μας, έχουμε ανάγκη μεγάλου αριθμού εθελοντών και βεβαίως οικονομική ευεξία. Ως εκ τούτου καίριες ανάγκες μας είναι η ενδυνάμωση του εθελοντικού ρεύματος με την προσέλκυση νέων εθελοντών στα 86 Περιφερειακά Τμήματα που λειτουργεί ο Ε.Ε.Σ. σε όλη την Ελλάδα και η δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης του Οργανισμού μας από φορείς είτε από δωρητές – χορηγούς που έχουν την οικονομική δυνατότητα να το πράξουν.

Είναι ικανοποιητική η συνεργασία του Ε.Ε.Σ. με τις αρμόδιες αρχές; 

O Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός βρίσκεται πάντοτε σε αγαστή συνεργασία και συνεχή συνεννόηση και επικοινωνία με τις αρμόδιες Αρχές, διασφαλίζοντας τη καλύτερη δυνατή ανταπόκριση και κινητοποίηση των εθελοντών μας, σε οποιαδήποτε έκτακτη κατάσταση προκύψει απανταχού της Ελλάδος. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα χαμηλά επίπεδα που κυμαίνεται ο εθελοντισμός στην Ελλάδα.

Το κράτος μπορεί να συνδράμει σημαντικά στην καλλιέργεια και διάδοση του εθελοντικού πνεύματος στη χώρα. Για παράδειγμα, οι ιδέες εθελοντισμού μπορούν και πρέπει να ξεκινούν από το σχολείο και να εξελίσσονται ως παράδειγμα προς όλους μας. Είναι εξαιρετικά σημαντική η εξοικείωση των μικρών παιδιών με την ιδέα του εθελοντισμού.

Σίγουρα υπάρχουν αρκετά που πρέπει να γίνουν από πλευράς Πολιτείας ώστε να υπάρξει μια ουσιαστική μεταστροφή της κοινωνίας και μία ευρεία αναγνώριση της αξίας του εθελοντισμού στην Ελλάδα.  Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας είναι από τους ουραγούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση στη συμμετοχή πολιτών σε εθελοντικές ομάδες, καθώς το ποσοστό τους δεν ξεπερνά το 10%, τη στιγμή που σε χώρες όπως η Αυστρία, η Σουηδία και η Ολλανδία το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνά το 40%.

Αντίστοιχα χαμηλή είναι όμως και η συμβολή της εθελοντικής εργασίας στο ελληνικό ΑΕΠ. Βάσει των στοιχείων της έκθεσης «Volunteering in the EU» για λογαριασμό της Κομισιόν, η συμβολή αυτή δεν ξεπερνά το 0,1%, όταν στις τρεις χώρες που αναφέρθηκαν πιο πάνω συμβάλλει από 3% έως 7%.

Στον Καναδά, δε, συμβάλλει κατά 8,3%, δηλαδή όσο ο κατασκευαστικός και ο τραπεζικός κλάδος μαζί. Ο απλός πολίτης, πέραν της ενασχόλησής του στις πολυάριθμες εθελοντικές δράσεις που υλοποιούμε ανά την Ελλάδα, μπορεί να συνεισφέρει στις συνεχείς εκκλήσεις που απευθύνουμε για συγκέντρωση τροφίμων και χρημάτων προς τους αδύναμους ή τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές συμπολίτες μας.

Καλούμε τους νέους να έρθουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους κάτω από το έμβλημα του Ε.Ε.Σ. και να συμπορευτούν μαζί μας, σε αυτό το υπέροχο ταξίδι αγάπης και αλληλεγγύης.

Ποιο είναι το μήνυμα σας για την σημασία της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού;

Θέλουμε να εκπέμψουμε ένα ισχυρό μήνυμα αφύπνισης με στόχο την κινητοποίηση και την ενεργότερη συμμετοχή όλων μας σε δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και αλληλοϋποστήριξης, στοχεύοντας στην ενδυνάμωση του εθελοντικού κινήματος και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για όλες τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που απειλούνται με κοινωνικό αποκλεισμό και περιθωριοποίηση.  

Το πλέγμα κοινωφελών δραστηριοτήτων του Οργανισμού οφείλει να είναι απόλυτα ταυτισμένο με τις κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες της χώρας. Θέλουμε έναν Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό που θα είναι και πάλι αξιοσέβαστος, έναν Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό που θα σέβεται η ελληνική κοινωνία, έναν Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό απάνεμο λιμάνι και εχέγγυο της ελληνικής κοινωνίας.

Κάνω έκκληση να έρθουν οι νέες και οι νέοι να γίνουν εθελόντριες και εθελοντές στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Αυτό που θέλουμε είναι να έχουν την απαραίτητη ομαδικότητα, συλλογικότητα, αυτοκυριαρχία, αυτοσεβασμό, ευγενή άμυλα και βεβαίως να θέτουν το εγώ κάτω από το εμείς.

Πόσοι είναι οι εθελοντές που απαρτίζουν τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και ποια είναι η αποστολή τους;

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ο μεγαλύτερος και αρχαιότερος ανθρωπιστικός οργανισμός στην Ελλάδα, έχει ένα τεράστιο δίκτυο ειδικά εκπαιδευμένων και καταρτισμένων εθελοντών σε όλη την Ελλάδα, το οποίο είναι και το σημείο υπεροχής του έναντι άλλων οργανώσεων. Ο Ε.Ε.Σ. απαριθμεί 86 Περιφερειακά Τμήματα, από τον ακριτικό Έβρο μέχρι την Κρήτη, με περισσότερους από 5.000 εν ενεργεία εθελοντές.

Πρωταρχική μας επιδίωξη και μέλημα είναι η βιωσιμότητα του Ε.Ε.Σ και η αξιοπιστία του στο εσωτερικό και στο διεθνές στερέωμα. Η μεγάλη πρόκληση είναι να μπορέσουμε να αποδείξουμε στην ελληνική κοινωνία, ότι είμαστε αντάξιοι συνεχιστές και άξιοι διάδοχοι της μεγάλης κληρονομιάς των χιλιάδων εθελοντών μας, οι οποίοι, με το παράδειγμά τους και την προσφορά τους, είναι συνώνυμο της αλληλεγγύης, της φιλαλληλίας.

Η πρόκληση αυτή είναι ιδιαίτερα δύσκολη στην υλοποίησή της γιατί χρειάζονται εθελοντές που θα πρέπει να είναι απόλυτα πιστοί στις θεμελιώδεις αρχές του κινήματος και να διέπονται πάντα από πνεύμα συλλογικότητας, αλληλεγγύης και αυτοπειθαρχίας, προκειμένου να εμπνεύσουν την κοινωνία ώστε να πιστέψει στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Ταυτόχρονα, ως ενοποιητικός θεσμός, θέλουμε να σταθούμε αρωγοί στο έργο της Πολιτείας, του Ελληνικού Κράτους και να συμπορευθούμε με την Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου. Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν Ε.Ε.Σ. σύγχρονο, κοινωνικό, καινοτόμο, αλληλέγγυο, αποτελεσματικό και διαφανή, απάνεμο λιμάνι και εχέγγυο της κοινωνίας.

Θέλουμε το δέος που αισθανόταν κάποτε η Ελληνική κοινωνία προς τον Ε.Ε.Σ. να αναζωπυρωθεί μέσα από καίριες ανθρωπιστικές και ανθρωποκεντρικές δράσεις.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου