Στο υψηλότερο δυνατό σημείο έχει φτάσει η διασπορά των ιών του αναπνευστικού, εκτιμούν οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Όπως αναφέρουν, την εβδομάδα που έληξε την περασμένη Κυριακή, τα κρούσματα οξείας αναπνευστικής λοίμωξης στην κοινότητα παρέμειναν αυξημένα, σε επίπεδα συγκρίσιμα με τα περυσινά.

Η εποχική γρίπη εξακολουθεί να κυκλοφορεί σε υψηλότερα επίπεδα από τον κορωνοϊό και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV).

Όλοι οι δείκτες υποδεικνύουν συνεχιζόμενη υψηλή δραστηριότητα γρίπης, η οποία οδηγείται κυρίως από το στέλεχος A (H1)pdm09. Η νόσηση από γρίπη έχει επηρεάσει περισσότερο άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω.

"Υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει επιτευχθεί η κορύφωση της δραστηριότητας σε ορισμένες χώρες, αν και είναι πολύ νωρίς για να το συμπεράνουμε με βεβαιότητα", εκτιμούν οι ειδικοί του ECDC. 

Κρούσματα γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις σε γιατρούς

Επισκέψεις

Σημειώνουν πως αύξηση στις επισκέψεις σε γιατρούς άρχισε να καταγράφεται από τον Σεπτέμβριο. Η χώρα μας βρίσκεται στη δεύτερη ευρωπαϊκή θέση μετά την Ιταλία, αλλά με τάσεις μείωσης.

Από τα πρόσφατα στοιχεία του ΕΟΔΥ φαίνεται πως οι επισκέψεις Ελλήνων σε γιατρούς με γριπώδη συνδρομή κορυφώθηκαν την πρώτη εβδομάδα του 2024 και σημείωσαν αισθητή υποχώρηση την τελευταία εβδομάδα.

Όπως προκύπτει από το παραπάνω γράφημα, κατά την πρώτη εβδομάδα του έτους, το 15% των επισκέψεων σε γιατρούς αφορούσε συμπτώματα ιώσεων του αναπνευστικού, για να υποχωρήσει τη δεύτερη εβδομάδα κάτω από το 10%.

Η εκτίμηση για την Ελλάδα είναι πως θα υπάρξουν πτωτικές τάσεις στη διασπορά των ιών του αναπνευστικού έως τις 4 Φεβρουαρίου.

Τάσεις

Στα στοιχεία του ECDC φαίνεται πως η μετάδοση του κορωνοϊού στην Ευρώπη άρχισε να αυξάνεται από το τέλος του καλοκαιριού, με σαφή αύξηση στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου και μείωση στη συνέχεια.

Όπως αναφέρεται στην πιο πρόσφατη επιδημιολογική έκθεση, η εβδομάδα 9 - 15 Δεκεμβρίου σηματοδότησε την έναρξη της επιδημίας της εποχικής γρίπης. Η δραστηριότητα παραμένει υψηλή, με πιθανές ενδείξεις για την κορύφωση σε ορισμένες χώρες.

Τα αυξημένα επίπεδα σοβαρής νόσου λόγω γρίπης έχουν επηρεάσει κυρίως άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω.

Η δραστηριότητα του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) άρχισε να αυξάνεται από τα μέσα Οκτωβρίου, φτάνοντας στο μέγιστο στα μέσα Δεκεμβρίου. Ο υψηλότερος αντίκτυπος του RSV συνεχίζει να είναι στα παιδιά έως 4 ετών.

Η εκτίμηση είναι πως απαιτείται στενή παρακολούθηση στις νοσηλείες εξαιτίας των τριών αναπνευστικών ιών. Δεν αποκλείται να υπάρξει αυξημένη επίπτωση στον πληθυσμό, η οποία θα επιβαρύνει τα συστήματα Υγείας τις επόμενες εβδομάδες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο