Όλοι οι γονείς έχουν σκεφτεί αρκετά πόσο σωστά ταΐζουν το παιδί τους, και αυτή η σκέψη επεκτείνεται στο φαγητό του σχολείου, αλλά και στα καθημερινά σνακ που τους δίνουν για ενέργεια. Είναι πολύ εύκολο (και βολικό, στις δύσκολες μέρες) να πάτε στην εύκολη λύση του junk food, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι αυτή η επιλογή δεν είναι για συχνά.

Τα παιδιά έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις σε θερμίδες από τους ενήλικες, για να ενισχυθεί η ανάπτυξη των οστών και των μυών τους. Και είναι αρκετά σημαντικό το από πού προέρχονται αυτές οι θερμίδες, καθώς η σκέτη ζάχαρη δεν πρόκειται να βοηθήσει στις ενεργειακές ανάγκες ενός παιδιού (όπως δεν θα βοηθούσε και έναν ενήλικα).

Ιδανικά, ένα σνακ για παιδί πρέπει να είναι υψηλό σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και ακόρεστα λιπαρά, και χαμηλό σε ζάχαρη. Αν κοιτάξουμε τα περισσότερα προϊόντα που μαρκετάρονται στα παιδιά, θα δούμε ότι... αυτοί οι κανόνες δεν τηρούνται και τόσο από τους παρασκευαστές. Τα υγιεινά σνακ θα είναι για πάντα οι ολόκληρες, φρέσκες τροφές και όχι τα επεξεργασμένα προϊόντα.

Αυτές είναι μερικές ιδέες για να ταΐσετε πιο υγιεινά το παιδί σας με το απογευματινό του σνακ.

Λαχανικά και χούμους

Το χούμους δεν θα είναι τόσο δύσκολο να αγαπηθεί από τα παιδιά, καθώς έχει πλούσια γεύση και είναι dip - και θερμιδικά θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες ενός παιδιού. Τα λαχανικά, από την άλλη μεριά, θα χρειαστούν λίγη δημιουργικότητα για να γίνουν πιο "διασκεδαστικά" για το παιδί (εκτός κι αν έχετε ένα αληθινά σπάνιο παιδί που τα αγαπάει από μόνο του). Κόψτε τα σε μπαστουνάκια, φτιάξτε σχηματισμούς στο πιάτο και χρησιμοποιήστε λαχανικά διαφορετικού χρώματος για να κινήσετε την φαντασία του παιδιού.'

Κράκερ ολικής

Μερικές μέρες που δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε τίποτα, τα σνακ μας το αντικατοπτρίζουν αυτό. Συνεπώς, ένα κράκερ ολικής με λίγο τυρί μπορεί να βοηθήσει. Και αν προσφέρετε στο παιδί σας κράκερ ολικής, είναι καλός τρόπος για να εισάγετε γενικά το κόνσεπτ "ολικής" στη διατροφή του. Εναλλακτικά, συνδυάστε το με λίγο φυστικοβούτυρο ή βούτυρο αμυγδάλου. Και, μιας που τα 'φερε η κουβέντα...

...βούτυρα από καρπούς και σπόρους

Είναι γεμάτα με πρωτεΐνη, καλά λιπαρά και θερμίδες, που σημαίνει ότι αποτελούν ιδανικό καύσιμο για τις υψηλές ενεργειακές απαιτήσεις των παιδιών. Επιπλέον, η γεύση και η υφή τους μπορεί να τα κάνουν ήδη πιο φιλικά προς τους παιδικούς γευστικούς κάλυκες. Συνδυάστε τα με ένα μήλο κομμένο σε φέτες, ή με οποιοδήποτε άλλο φρούτο.

Μην ξεχνάτε όμως και τους κανονικούς ξηρούς καρπούς

Αποτελούν σημαντικό κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής άσχετα από την ηλικία. Προσοχή απλώς να μην δίνετε ξηρούς καρπούς σε πολύ μικρά παιδιά, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος πνιγμού. Δοκιμάστε να φτιάξετε υγιεινά μιξ από ξηρούς καρπούς στο σπίτι, για να αποφύγετε τα έτοιμα που συνήθως περιέχουν και μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.

Γιαούρτι με φρούτα

Τα προβιοτικά του γιαουρτιού δεν είναι μόνο για τους μεγάλους. Επιπλέον, το γιαούρτι είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου, που χρειαζόμαστε για υγιή οστά. Είναι πολύ εύκολο να κάνετε το γιαούρτι σνακ που θα αγαπήσουν τα παιδιά, κόβοντας μέσα φρούτα που θα του δώσουν γλυκιά γεύση.

Γαλοπούλα, τυρί και λαχανικά

Μια φέτα απ' το καθένα, μια φέτα λαχανικό, το τυλίγουμε και έχουμε ένα έτοιμο σνακ του λεπτού. Επειδή κάποιες μέρες, ένα λεπτό είναι όλος ο χρόνος που έχουμε για να προετοιμαστούμε (και αν). Και πάλι αυτό το σνακ θα προσφέρει διατροφικά περισσότερα στο παιδί σας σε σχέση με ένα επεξεργασμένο, ζαχαρούχο προϊόν.

Αν πραγματικά δεν προλαβαίνετε και θέλετε να έχετε απόθεμα από κάτι έτοιμο και γρήγορο, τότε δώστε προσοχή στις παρακάτω διατροφικές πληροφορίες στην ετικέτα του προϊόντος:

-Λιγότερα από 3 γρ. κορεσμένων λιπαρών ανά μερίδα

-0 γρ. τρανς λιπαρών

-3-5 γρ. φυτικών ινών ανά μερίδα

-Λιγότερα από 10 γρ. πρόσθετης ζάχαρης ανά μερίδα

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]
Πώς θα αυξήσω την πρόσληψη φυτικών ινών χωρίς να φουσκώνω