Σήμα κινδύνου για την υγεία ασθενών, αλλά και γιατρών, εκπέμπουν οι υγειονομικοί της Βόρειας Ελλάδας, που βλέπουν τις παθολογικές κλινικές σε νοσοκομεία της περιφέρειας να αποδεκατίζονται. Το κύμα φυγής από το ΕΣΥ αφήνει ακάλυπτες μεγάλες περιοχές δεκάδων χιλιάδων κατοίκων.

Η προσπάθεια κάλυψης των κενών με μαζικές μετακινήσεις γιατρών από όμορους νομούς και από τη Θεσσαλονίκη δημιουργεί όπως λένε έναν φαύλο κύκλο, που διογκώνει το πρόβλημα, καθώς εξουθενώνει το προσωπικό, εκθέτει σε κίνδυνο ασθενείς, ενώ δημιουργεί νέες "τρύπες", αλλά και περαιτέρω τάσεις φυγής από το σύστημα Υγείας.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι Παθολογικές Κλινικές των νοσοκομείων Ξάνθης και Δράμας, που βρίσκονται υπό κατάρρευση, έχοντας απομείνει με έναν και δύο παθολόγους, αντίστοιχα, ενώ ακολουθούν και οι Σέρρες, όπου υπήρξαν τρεις παραιτήσεις μόνο τον τελευταίο μήνα.

Ξάνθη: Έμεινε χωρίς διευθυντή

Η Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου Ξάνθης έμεινε για μήνες "ακέφαλη" και μόλις τη Δευτέρα επανήλθε ως συντονιστής διευθυντής παθολόγος που είχε παραιτηθεί από το ΕΣΥ ως επιμελητής α'.

"Μέχρι χθες, δεν είχαμε ούτε έναν παθολόγο στην Κλινική, μόνο μία παθολόγο των ΤΕΠ", λέει στο iatronet.gr ο πρόεδρος των γιατρών του νοσοκομείου Απόστολος Κυριαλάνης (φωτογραφία). Κι όλα αυτά σε μια περίοδο έξαρσης ιώσεων, με τις 46 κλίνες της Παθολογικής καλυμμένες και ασθενείς να φιλοξενούνται και στο Νεφρολογικό.

"Έρχονται γιατροί από Κομοτηνή και Καβάλα για 14 μέρες, καθώς και από το ΑΧΕΠΑ και το στρατιωτικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης μόνο για εφημερίες, όπως και ένας ιδιώτης γιατρός από την Ξάνθη. Μια γιατρός από την Αθήνα δέχτηκε να αποσπαστεί εδώ για δύο μήνες και τώρα έχει αποχωρήσει", αναφέρει, προσθέτοντας πως οι συγκεκριμένες μετακινήσεις βοηθούν στο να βγαίνει το πρόγραμμα, χωρίς όμως να λύνει το πρόβλημα.

Δύο Παθολόγοι αντί για 11 στη Δράμα

Η υποστελέχωση είναι διαχρονικό πρόβλημα στην Παθολογική Κλινική της Δράμας, η οποία είχε στη διάρκεια της πανδημίας 5 παθολόγους για 11 οργανικές θέσεις και σήμερα έχουν απομείνει 2, όπως λέει στο iatronet.gr ο πρόεδρος των γιατρών του νοσοκομείου, Γιώργος Κατσίλης (φωτογραφία κάτω). Και εδώ, τα κενά καλύπτονται με μετακινήσεις από όμορους νομούς και από τη Θεσσαλονίκη, ενώ γενικοί γιατροί από τα Κέντρα Υγείας καλύπτουν τα Επείγοντα.

"Υπάρχει μια γενική δυσκολία σε όλο το νοσοκομείο λόγω της κατάστασης στην Παθολογική. Έχουμε ζητήσει επανειλημμένως να δοθούν κίνητρα για να προσελκύσουν νέους γιατρούς και να μην κηρύσσονται άγονες οι προκηρύξεις. Η κατάσταση είναι έτσι τον τελευταίο 1 με 1,5 χρόνο", αναφέρει ο κ. Κατσίλης.

Κύμα φυγής στις Σέρρες

Οι παθολόγοι από τις Σέρρες, που συνδράμουν για την κάλυψη των κενών στη Δράμα, μειώνονται δραματικά το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των γιατρών του νοσοκομείου, Βαγγέλη Παπαμιχάλη (φωτογραφία), οι 9 παθολόγους του περασμένου Νοεμβρίου έχουν μειωθεί σε 6, εκ των οποίων ένας μετακινείται στη Δράμα, ενώ άλλοι τέσσερις συζητάνε το ενδεχόμενο παραίτησης. "Το συμπέρασμα: διάλυση", είπε ο κ.Παπαμιχάλης, προβλέποντας πως η εξέλιξη θα επηρεάσει και τη Θεσσαλονίκη. "Γιατί πείτε μου εσείς έναν λογικό άνθρωπο που θα κάνει τα χαρτιά του για να δουλέψει σε παθολογική κλινική της Θεσσαλονίκης, όταν θα ξέρει ότι τη μια μέρα θα είναι στην Ξάνθη, την άλλη στη Δράμα και την τρίτη μέρα στον Πολύγυρο".

Γιατροί Θεσσαλονίκης: Δεν είμαστε νομάδες

Ο διευθυντής της Α' Παθολογικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ, παθολόγος - λοιμωξιολόγος, Παναγιώτης Κολλάρας, πήρε εντολή πριν ένα μήνα να μεταβεί στη Δράμα και μοιράστηκε την εμπειρία. "Ήταν μια κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη, με 24ωρη εφημερία, με έναν ειδικευόμενο σε εξωτερικά ιατρεία και Παθολογική Κλινική. Είναι σωματικά αδύνατο να ανταποκριθεί κάποιος σε αυτές τις ειλωτικές συνθήκες εργασίας. Ούτε είλωτες τα κάνουν", είπε, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ως "καρκινοματώδη". "Κινδυνεύουν οι ασθενείς εν πρώτοις και εμείς είναι πολύ πιθανό να πάθουμε εγκεφαλικό όπως πρόσφατα η συνάδελφος στο Παπανικολάου", ανέφερε.

Η Χριστίνα Κυδώνα, διευθύντρια ΕΣΥ στη Δ' Παθολογική του Ιπποκράτειου, έκανε λόγω για πρακτική που υπονομεύει το ΕΣΥ σε μια εποχή που ο ΠΟΥ προειδοποιεί από το Νταβός για την επόμενη πανδημία στην ερχόμενη πενταετία. "Βάλαμε πλάτη στην πανδημία και μετά η πολιτεία μας φέρεται ως μετακινούμενους νομάδες", είπε, προσθέτοντας πως οι νοσηλευόμενοι στις κλινικές έχουν πολύπλοκη παθολογία και η αντιμετώπισή τους δεν μπορεί να γίνεται από γιατρούς που εναλλάσσονται και δεν τους γνωρίζουν. "Πρέπει να ξέρεις τον άρρωστο, πώς αντιδρά στην ψηλάφηση, πώς μυρίζει, πώς αισθάνεται. Αυτό είναι κλινική εκτίμηση και δεν είναι ‘έχω μια πνευμονία στο 102, πάρ’ την’. Ας καταλάβουν τι κάνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί και ας μη μας φέρονται ως σκουπίδια", κατέληξε.

Η παθολόγος - λοιμωξιολόγος του ΑΧΕΠΑ, Ισιδώρα Μπακαϊμη, επεσήμανε πως ένας γιατρός που θα κάνει 300 ή 400 χιλιόμετρα θα ξεκινήσει την 24ωρη εφημερία ήδη κουρασμένος, προσθέτοντας πως θα πληρώσει και από την τσέπη του τη μετακίνηση, καθώς προβλέπεται μόνο αποζημίωση εισιτηρίου ΚΤΕΛ, το οποίο όμως φτάνει ώρες μετά την έναρξη της εφημερίας.

Για απαξίωση στο ρόλο του γιατρού και της κοινωνίας έκανε λόγο η παθολόγος Μάρθα Αποστολοπούλου από το νοσοκομείο Άγιος Παύλος, τονίζοντας πως βασική αρχή της θεραπείας είναι η εμπιστοσύνη του ασθενή στο γιατρό. "Για ποια εμπιστοσύνη μιλάμε; Για εναλλασσόμενα πρόσωπα;", διερωτήθηκε.

Η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) κήρυξε στάση εργασίας για το πρωί της Τρίτης και πραγματοποιεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην 4η ΥΠΕ, ζητώντας να μπει τέλος στο καθεστώς των μαζικών μετακινήσεων, το οποίο όπως λέει έχει πάρει μορφή χιονοστιβάδας το τελευταίο διάστημα.

Ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Χρήστος Καραχρήστος, χαρακτήρισε ως υποκριτικό το επιχείρημα του υπουργείου Υγείας ότι προκηρύσσονται θέσεις αλλά δεν καλύπτονται. "Όταν προκηρύσσεις μια θέση για πέντε κενές είναι λογικό να μην υπάρχει ενδιαφέρον. Στο Παπανικολάου προκηρύχθηκαν 4 για 16 θέσεις αναισθησιολόγων. Κανένας δεν θα κάνει τα χαρτιά του όταν ξέρει ότι θα καλύπτει τη δουλειά τουλάχιστον τριών γιατρών", είπε.

Ο γραμματέας της ΕΝΙΘ, Βασίλης Τσάπας, τόνισε πως οι μετακινούμενοι δεν καλύπτουν έκτακτες αλλά διαρκείς ανάγκες. "Ένας γιατρός για 40 ασθενείς είναι επικίνδυνη ιατρική. Μας εκθέτουν σε κίνδυνο ιατρικού λάθους και εκθέτουν την κοινωνία σε ιατρικό κίνδυνο. Μας εξοντώνουν σωματικά, με ένα ιταμό φέρσιμο. Παρασκευή μεσημέρι μας λένε τη Δευτέρα θα είσαι στην Ξάνθη", είπε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο