Φαίνεται πως η στοματική αναπνοή δεν είναι καλή για την υγεία σε σύγκριση με τη ρινική, υπέδειξε νέα έρευνα.

Η αναπνοή από τη μύτη, αντί για το στόμα μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και γενικά πιο χαλαρωμένο σώμα μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, ανακάλυψαν ερευνητές.

Ο Joseph Watso, του Florida State University, δήλωσε ότι η νέα έρευνα εξελίσσει τις γνώσεις μας για το πώς η ρινική αναπνοή επηρεάζει κλινικά σχετικούς καρδιαγγειακούς παράγοντες.

Ο τρόπος αναπνοής μπορεί να επηρεάσει την πίεση και τους παλμούς, δυο προγνωστικούς παράγοντες για καρδιοπάθεια λόγω της ‘’σύνδεσης’’ μεταξύ αναπνευστικού και κυκλοφορικού συστήματος.

Η αναπνοή από τη μύτη έχει φανεί πως χαλαρώνει τους αεραγωγούς και βελτιώνει την αποτελεσματικότητα της αναπνοής, αλλά έως τώρα η επίδρασή της στην υγεία της καρδιάς δεν έχει ερευνηθεί πλήρως.

Οι ερευνητές επέλεξαν 20 νέους ενήλικες που τους ζητήθηκε να αναπνέουν από το στόμα ή τη μύτη σε χαλάρωση ή όταν ασκούνταν σε διάδρομο ή στατικό ποδήλατο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές στη χαλάρωση είχαν χαμηλότερη μέση και διαστολική αρτηριακή πίεση έναντι της στοματικής αναπνοής.

Η ρινική αναπνοή, επίσης μετατόπισε το νευρικό σύστημα σε κατάσταση ‘’χαλάρωση και πέψη’’ αντί για ‘’πάλη-φυγή’’.

Όμως αυτό συνέβη μόνο κατά τη χαλάρωση. Στην άσκηση δεν φάνηκαν  διαφορές μεταξύ ρινικής και στοματικής αναπνοής.

 Οι ερευνητές ερμηνεύουν τα στοιχεία για να υποδείξουν ότι η ρινική αναπνοή σε σύγκριση με τη στοματική αναπνοή δίνει μέτριες αλλά πιθανόν κλινικά σχετικές βελτιώσεις στους προγνωστικούς καρδιαγγειακούς παράγοντες στη χαλάρωση αλλά όχι κατά την άσκηση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο American Journal of Physiology-Regulatory, Integrative and Comparative Physiology.

Πηγές:
American Journal of Physiology-Regulatory, Integrative and Comparative Physiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ το Πάσχα
Απολαύστε το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα χωρίς καούρα και δυσπεψία
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε