Μόλις στις 17 Ιανουαρίου 2024, το έγκριτο επιστημονικό περιοδικό JAMA παραθέτει την πιο πρόσφατη προειδοποίηση και επιδημιολογική ενημέρωση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), όσον αφορά στις ΗΠΑ. 

Η παθολόγος, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και η βιολόγος Παναγιώτα Ζαχαράκη, συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα.

Από τον Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2023, τα ποσοστά νοσηλείας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 200% για τη γρίπη, 51% για τον COVID-19 και 60% για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, σύμφωνα με το CDC. Εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας, το CDC έθεσε υπό συζήτηση το θέμα σχετικά με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και για τις τρεις λοιμώξεις του αναπνευστικού και ανέπτυξε έναν οδηγό εμβολιασμού με σημαντικές επισημάνσεις για την ευαισθητοποίηση των κλινικών γιατρών, ώστε να ενθαρρυνθεί ο εμβολιασμός.

Από τις 9 Δεκεμβρίου του 2023, λιγότεροι από το 50% των ενηλίκων σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ είχαν λάβει εμβόλιο κατά της γρίπης και λιγότερο από το 20% είχε λάβει επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον COVID-19. Επιπλέον, μόνο το 17% περίπου των ενηλίκων ηλικίας 60 ετών και άνω είχε λάβει εμβόλιο κατά του RSV, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν στην Εβδομαδιαία Έκθεση Νοσηρότητας και Θνησιμότητας του CDC.

Αντίστοιχα τα μέσα Νοεμβρίου, τα ποσοστά για παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 17 ετών ήταν επίσης χαμηλότερα από την εποχή της γρίπης 2022-2023: περίπου 36% για τη γρίπη και 8% για το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον COVID-19.

Πηγές:
ΕΚΠΑ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου