Τα υγιεινά τρόφιμα είναι το φάρμακο που δίνουμε στον οργανισμό μας καθημερινά. Δεν μπορεί να θεραπεύσει αυτό που μας ταλαιπωρεί, αλλά ορισμένες τροφές έχουν τη δύναμη να καταπραΰνουν τα συμπτώματα και να δίνουν ώθηση στο σώμα όταν έχουμε συγκεκριμένες ασθένειες ή τραυματισμούς. Αυτές είναι μερικές από τις καλύτερες τροφές για να βοηθήσετε τον εαυτό σας.

Κοτόσουπα

Η κοτόσουπα είναι καταπραϋντική για πολλούς λόγους. Εκτός του ότι μας ζεσταίνει από μέσα και μας βοηθάει να αποσυμφορηθούμε, περιέχει τις απαραίτητες θερμίδες και πρωτεΐνη που έχουμε ανάγκη για να καταπολεμήσουμε καλύτερα το κρύωμα. Όταν είμαστε άρρωστοι, πολλές φορές είναι πιο δύσκολο να φάμε, οπότε η κοτόσουπα είναι μια πολύ εύκολη λύση. Προσθέστε μερικά λαχανικά στην σούπα για να πάρετε επιπλέον βιταμίνες.

Σαρδέλες

Οι σαρδέλες μπορεί να μην είναι τα πιο δημοφιλή ψάρι, αλλά τα μικρά τους κόκαλα μπορεί να βοηθήσουν τα σπασμένα κόκαλά σας να επουλωθούν πιο γρήγορα, επειδή είναι γεμάτα ασβέστιο και βιταμίνη D. Έχουν επίσης άφθονα ω-3 λιπαρά οξέα που ενισχύουν τα οστά. Ακόμα καλύτερα, οι σαρδέλες σχεδόν πάντα αλιεύονται άγριες, άρα τα επίπεδα υδραργύρου τους είναι εξαιρετικά χαμηλά.

Άγουρες μπανάνες

Οι άγουρες μπανάνες έχουν μια μυστική υπερδύναμη: Είναι εξαιρετικές για τη διάρροια. Περιέχουν ανθεκτικό άμυλο, που δεν επιτρέπει στο λεπτό έντερο να το απορροφήσει γρήγορα. Αντίθετα, τροφοδοτεί τα καλά βακτήρια στο πεπτικό σας σύστημα. Οι μπανάνες είναι επίσης γεμάτες ηλεκτρολύτες όπως το κάλιο, οι οποίοι μπορούν να σας βοηθήσουν να αντικαταστήσετε τα υγρά που έχετε χάσει.

Μέλι

Το μέλι μειώνει τη φλεγμονή, καταπραΰνει τον πόνο και σκοτώνει τα βακτήρια. Είναι γεμάτο με βιταμίνες όπως η νιασίνη, και μέταλλα όπως το ασβέστιο, άρα προσφέρει ενέργεια πιο ποιοτική από την απλή ζάχαρη. Προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας σε ζεστό νερό ή τσάι για ένα φυσικό κατασταλτικό του βήχα με μεγάλα οφέλη.

Καφές

Όταν έχετε πονοκέφαλο, τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τον εγκέφαλό σας σφίγγονται, στη συνέχεια μεγαλώνουν και πιέζουν τα νεύρα σας. Αυτό είναι που προκαλεί τον πόνο στο κεφάλι σας. Η καφεΐνη στον καφέ, το μαύρο τσάι και τη σοκολάτα κάνει τα αιμοφόρα αγγεία σας να μειώνουν το μέγεθος τους. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι καλή ιδέα να το παρακάνετε.

Πράσινα, φυλλώδη λαχανικά

Αν έχετε κάποιον μικρό τραυματισμό, το να φάτε σκούρα, πράσινα λαχανικά όπως λάχανο, σπανάκι και μπρόκολο θα σας βοηθήσουν να επουλώσετε τις πληγές σας πιο γρήγορα. Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχουν υψηλές ποσότητες βιταμίνης Κ, η οποία βοηθά τα κύτταρα του αίματός σας να ομαδοποιηθούν και να πήξουν.

Τζίντζερ

Είναι εξαιρετικό για το στομάχι σας. Η ρίζα του φυτού τζίντζερ έχει ενώσεις που μπλοκάρουν τους υποδοχείς στο πεπτικό σας σύστημα που προκαλούν ναυτία. Χρησιμοποιήστε το για τη θεραπεία της πρωινής ναυτίας, της ναυτίας της κίνησης και των προβλημάτων του στομάχου που σχετίζονται με τη χειρουργική επέμβαση ή τη χημειοθεραπεία.

Τσάι από βότανα

Καταπραΰνετε τον πονόλαιμό σας με ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι από βότανα.Το τσάι μέντας έχει φυσικές ιδιότητες μουδιάσματος. Το γαρύφαλλο καταπολεμά τα βακτήρια και το χαμομήλι θα βοηθήσει το λαιμό σας.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]