Το Περιφερειακό Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ) για την Ευρώπη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: Από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2023 καταγράφηκαν στην περιοχή της Ευρώπης 30 φορές περισσότερα κρούσματα ιλαράς από ό,τι ολόκληρο το προηγούμενο έτος.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αναφέρθηκαν πάνω από 30.000 κρούσματα σε 40 από τα 54 κράτη μέλη της περιοχής, η οποία εκτείνεται μέχρι την Κεντρική Ασία - έναντι 941 κρουσμάτων σε ολόκληρο το 2022, ανακοίνωσε το γραφείο του Π.Ο.Υ.

Το Καζακστάν και η Ρωσία επλήγησαν περισσότερο, με περισσότερα από 10.000 κρούσματα το καθένα. Στη Δυτική Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η πιο πληγείσα χώρα με συνολικά 183 αναφερόμενα κρούσματα.

Είναι ιδιαίτερα "ανησυχητικό" το γεγονός ότι υπήρξαν 21.000 νοσηλείες και πέντε θάνατοι κατά τη διάρκεια της περιόδου, εξήγησε ο περιφερειακός διευθυντής του Π.Ο.Υ, Hans Kluge.

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., τα ποσοστά εμβολιασμού κατά της ιλαράς μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Τα επίμονα κενά ανοσίας και οι παραλειπόμενοι εμβολιασμοί έχουν αφήσει πολλούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου μεγάλου αριθμού παιδιών, ευάλωτους σε αυτή τη δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια.

Μόνο στην περιοχή του ΠΟΥ στην Ευρώπη, περίπου 1,8 εκατομμύρια βρέφη δεν εμβολιάστηκαν κατά της ιλαράς μεταξύ 2020 και 2022.

Το γεγονός αυτό καθιστά ακόμη πιο επείγουσα την εντατικοποίηση των προσπαθειών εμβολιασμού για να αποτραπεί η εκ νέου εξάπλωση της νόσου, εξήγησε ο Π.Ο.Υ.

Όλες οι χώρες πρέπει να είναι προετοιμασμένες να "αναγνωρίζουν γρήγορα τα κρούσματα ιλαράς και να ανταποκρίνονται εγκαίρως". Διαφορετικά, η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην εξάλειψη της ιλαράς στην Ευρώπη θα τεθεί σε κίνδυνο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Εκθεση σε οθόνες για παιδιά κάτω των 2 ετών: Κίνδυνοι και προτάσεις
Σε ανοδική τροχιά οι πωλήσεις προϊόντων ομορφιάς και περιποίησης την τελευταία τριετία
'Eκτη ένδειξη για το Dupilumab στις ΗΠΑ