Τι κοινό έχουν τα σμέουρα, ο αρακάς, οι φακές και τα μαύρα φασόλια; Έχουν όλα υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, κάτι που είναι εξαιρετικό για τους πνεύμονές σας. Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερες φυτικές ίνες έχουν πνεύμονες που λειτουργούν καλύτερα. Άλλα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες περιλαμβάνουν ζυμαρικά ολικής αλέσεως, οι σπόροι chia, η κινόα, η βρώμη και το μπρόκολο.

Ας τα δούμε όλα όμως πιο αναλυτικά.

Κακό: Επεξεργασμένα κρέατα

Μελέτες έχουν δείξει συσχετισμό μεταξύ επεξεργασμένων κρεάτων και αλλαντικών και χειρότερης λειτουργίας των πνευμόνων. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα νιτρώδη που χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία και τη συντήρηση των αλλαντικών μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και στρες στους πνεύμονες. Το μπέικον, το ζαμπόν και τα λουκάνικο ανήκουν στην κατηγορία των επεξεργασμένων κρεάτων.

Καλό: Καφές

Καλά νέα για τους λάτρεις του καφέ: Το πρωινό σας φλιτζάνι μπορεί να ενισχύσει τους πνεύμονές σας. Η έρευνα δείχνει μια σύνδεση μεταξύ του κανονικού καφέ και των υγιέστερων πνευμόνων. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην καφεΐνη, η οποία είναι αντιφλεγμονώδης, και στις πολυφαινόλες, που είναι αντιοξειδωτικές και επίσης αντιφλεγμονώδεις.

Κακό: Πάρα πολύ αλκοόλ

Το πολύ ποτό είναι κακό για το συκώτι και για τους πνεύμονές σας. Τα θειώδη στο αλκοόλ μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του άσθματος και η αιθανόλη επηρεάζει τα κύτταρα των πνευμόνων σας. Αν πίνετε πολύ, είναι πιο πιθανό να πάθετε πνευμονία και άλλα πνευμονικά προβλήματα. Αλλά λίγο αλκοόλ είναι εντάξει. Δύο ή λιγότερα ποτά την ημέρα, ειδικά αν είναι κρασί, μπορεί να είναι καλά για την υγεία των πνευμόνων σας. Ωστόσο, οι ειδικοί στον τομέα της υγείας δεν συνιστούν σε κανέναν να αρχίσει να πίνει – και αν πίνετε, κρατήστε το μέτρο.

Καλό: Δημητριακά ολικής άλεσης

Τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι εξαιρετικά για τους πνεύμονές σας. Περιλαμβάνουν το καστανό ρύζι, το ψωμί και τα ζυμαρικά ολικής, βρώμη, κινόα και κριθάρι. Όχι μόνο είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, αλλά είναι γεμάτα με βιταμίνη Ε, σελήνιο και απαραίτητα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι καλά για την υγεία των πνευμόνων. Οι επεξεργασμένοι κόκκοι, όπως το λευκό αλεύρι και το λευκό ρύζι, χάνουν πολλά από τα θρεπτικά συστατικά τους κατά τη διαδικασία άλεσης.

Κακό: Ζαχαρούχα ποτά

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι ενήλικες που έπιναν περισσότερα από πέντε αναψυκτικά με ζάχαρη την εβδομάδα είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν συνεχή βρογχίτιδα και τα παιδιά είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν άσθμα.

Καλό: Μούρα

Τα κόκκινα και μπλε φρούτα όπως τα βατόμουρα και οι φράουλες είναι πλούσια σε ένα φλαβονοειδές που ονομάζεται ανθοκυανίνη, το οποίο τους δίνει το χρώμα τους και είναι επίσης ισχυρό αντιοξειδωτικό. Η έρευνα δείχνει ότι αυτή η χρωστική ουσία μπορεί να επιβραδύνει τη φυσική πτώση των πνευμόνων σας καθώς μεγαλώνετε. Σε μια μελέτη, οι ηλικιωμένοι άνδρες που έτρωγαν τουλάχιστον δύο μερίδες βατόμουρα την εβδομάδα είχαν σημαντικά μικρότερη μείωση της πνευμονικής λειτουργίας από εκείνους που έτρωγαν λιγότερα ή καθόλου.

Κακό: Πάρα πολύ αλάτι

Το λίγο προσθέτει γεύση, αλλά το πολύ προσθέτει στον κίνδυνο για προβλήματα με τους πνεύμονες. Οι άνθρωποι που τρώνε πολύ αλάτι είναι πιο πιθανό να έχουν μακροχρόνια βρογχίτιδα. Και μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του άσθματος. Μαγειρέψτε μόνοι τα γεύματά σας και αντικαταστήστε το αλάτι με μυρωδικά και μπαχαρικά, που θα δώσουν ενδιαφέρουσα γεύση στο φαγητό σας χωρίς το περιττό νάτριο.

Καλό: Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Γεμίστε το πιάτο σας με σπανάκι, μπρόκολο και άλλα φυλλώδη λαχανικά και θα μπορούσατε να μειώσετε την πιθανότητα να πάθετε καρκίνο του πνεύμονα. Αυτό οφείλεται στην τεράστια περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά.

Καλό: Γαλακτοκομικά προϊόντα

Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση γάλακτος και η κατανάλωση τυριού, γιαουρτιού και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές σας για καρκίνο του πνεύμονα. Αν δεν είστε αλλεργικοί ή με δυσανεξία στην λακτόζη, τα γαλακτοκομικά είναι συνδεδεμένα με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]
Πώς θα αυξήσω την πρόσληψη φυτικών ινών χωρίς να φουσκώνω