Αρκετές ευρωπαϊκές ΜΚΟ αμφισβητούν την εκ νέου έγκριση του αμφιλεγόμενου ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη. Το δίκτυο δράσης για τα φυτοφάρμακα "PAN Europe" και οι οργανώσεις-εταίροι του έχουν υποβάλει αίτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διενέργεια εσωτερικής επανεξέτασης της επανέγκρισης.

Σύμφωνα με τις ΜΚΟ, η Επιτροπή έχει επανεγκρίνει τη γλυφοσάτη για δέκα χρόνια, παρά την πληθώρα επιστημονικών στοιχείων για την τοξικότητά της στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Έπειτα από μια εμπεριστατωμένη επισκόπηση της διαδικασίας επανέγκρισης και τον εντοπισμό αρκετών κρίσιμων ελλείψεων, οι οργανώσεις "PAN Europe", "ClientEarth (ΕΕ)", "Générations Futures (Γαλλία)", "Global 2000" (Αυστρία), "PAN Germany" και "PAN Netherlands" κατέθεσαν τα επιχειρήματά τους στις 24 Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσαν σήμερα σε κοινή διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Η Επιτροπή έχει προθεσμία 22 εβδομάδων για να απαντήσει επίσημα στο αίτημα. Εάν η Επιτροπή δεν ανακαλέσει την έγκριση της γλυφοσάτης, οι ΜΚΟ σκοπεύουν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Στην αίτηση επανεξέτασης, οι ΜΚΟ αναφέρονται σε μελέτες που αγνοήθηκαν κατά τη διαδικασία χορήγησης της άδειας. Αυτές έδειχναν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, ανησυχητικό ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των εντόμων και σημαντικές επιπτώσεις στο ανθρώπινο μικροβίωμα μέσω της χρήσης της γλυφοσάτης.

Καθώς δεν επιτεύχθηκε ειδική πλειοψηφία των κρατών μελών - της ΕΕ υπέρ της έγκρισης το φθινόπωρο, η τελική απόφαση εναπόκειται στην Επιτροπή.

Σύμφωνα με τη Γαλλίδα τοξικολόγο, Pauline Cervan (Générations Futures), οι τελευταίες επιστημονικές μελέτες και τα πορίσματα θα έπρεπε να είχαν συμπεριληφθεί στην αξιολόγηση. Αυτό δεν έγινε, κάτι που παραδέχτηκε ακόμη και η ίδια η EFSA, σύμφωνα με την Cervan.

Ο Helmut Burtscher-Schaden από την Global 2000 επέκρινε το γεγονός ότι η EFSA όχι μόνο δεν ακολούθησε τις νομικές απαιτήσεις, αλλά και τις δικές της κατευθυντήριες γραμμές. "Η EFSA έρχεται σε αντίθεση με την υπηρεσία έρευνας για τον καρκίνο του ΠΟΥ, για παράδειγμα, η οποία βλέπει σαφείς ενδείξεις για καρκινογόνες επιδράσεις".

"Πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αντιλαμβάνεται καν πόσο κακή είναι η αξιολόγηση βάσει της οποίας έλαβε την απόφασή της", λέει ο Burtscher. "Οι αρχές επανέλαβαν τα συμπεράσματα προηγούμενων διαδικασιών αδειοδότησης με τρόπο copy-paste ακόμη και όταν τα επιχειρήματα βασίζονταν σε ξεπερασμένες μελέτες του  που θεωρούνται πλέον γενικά απαράδεκτες".

Η γλυφοσάτη είναι ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα ζιζανιοκτόνα στον κόσμο και αναπτύχθηκε από την αμερικανική εταιρεία Monsanto, η οποία εξαγοράστηκε από τον γερμανικό φαρμακευτικό και αγροχημικό όμιλο Bayer. Η εξαγορά έφερε επίσης ένα κύμα αγωγών κατά της Bayer λόγω των υποτιθέμενων καρκινογόνων επιδράσεων της γλυφοσάτης.

Οι αρχές παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων, έχουν κατηγοριοποιήσει το ζιζανιοκτόνο ως μη καρκινογόνο - άποψη με την οποία διαφωνούν εδώ και καιρό πολλές περιβαλλοντικές ΜΚΟ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φαρμακευτική δηλητηρίαση στην παιδική ηλικία
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα