Η γρίπη κυριαρχεί μεταξύ των πιο σοβαρών περιστατικών με ίωση. Σχεδόν ένα στα τέσσερα τεστ που γίνεται στα νοσοκομεία σε άτομο με επίμονα συμπτώματα, αφορά γρίπη, το ένα στα δέκα αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), ενώ μόλις ένα στα 15 αφορά κορωνοϊό.

Αυτό προκύπτει από στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) για την εβδομάδα 15 - 21 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου, στα περιστατικά σοβαρής οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού, το 23% των τεστ βγαίνουν θετικά για γρίπη (προσβάλλει κυρίως παιδιά 5 - 14 ετών), το 10% για RSV (παιδιά έως 4 ετών) και το 7% για CoViD.

Με τον όρο οξεία λοίμωξη περιγράφονται για άτομα με πυρετό πάνω από 38 °C και βήχα, ο οποίος διαρκεί 10 μέρες και απαιτεί επίσκεψη σε νοσοκομείο.

Σε σχέση με την Ελλάδα, από τα στοιχεία του ECDC για τα τεστ στην κοινότητα προκύπτουν τα εξής:

  • CoViD: Βρίσκεται στην τέταρτη ευρωπαϊκή θέση σε θετικότητα (13,6%).
  • Γρίπη: Κατέχει την 11η θέση, με θετικότητα στα τεστ 31,8%.
  • RSV: Είναι στη 10η θέση, με θετικότητα 4,5%.

Η εκτίμηση είναι πως - σε σχέση με τη δραστηριότητα της γρίπης - θα υπάρξουν στη χώρα μας πτωτικές τάσεις έως τις 6 Φεβρουαρίου. Παρατίθεται το σχετικό γράφημα.

Διεισδυτικός στρεπτόκοκκος

Οι υπεύθυνοι του ΕΟΔΥ συνδέουν την αύξηση κυκλοφορίας των ιών του αναπνευστικού με την έξαρση περιστατικών διεισδυτικού στρεπτόκοκκου ομάδας Α (Invasive Group A Streptococcus, iGAS), σε παιδιά και ενηλίκους.

Σύμφωνα με πρόσφατο δελτίο του Οργανισμού, από την αρχή του 2023 έως τις 11 Ιανουαρίου του 2024, έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ 89 περιστατικά (40 σε ενηλίκους και 49 σε παιδιά κάτω των 10 ετών), ενώ έχουν καταγραφεί 10 θάνατοι σε παιδιά και 12 σε ενηλίκους.

Όπως επισημαίνουν, η καταγραφόμενη αύξηση κρουσμάτων iGAS ακολούθησε μια περίοδο μειωμένης συχνότητας λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο ομάδας Α που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

"Η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά μπορεί να σχετίζεται με την πρόσφατη αυξημένη κυκλοφορία των αναπνευστικών ιών, όπως του ιού της εποχικής γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), καθώς η συλλοίμωξη με ιό και στρεπτόκοκκο ομάδας Α μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διεισδυτικής νόσου από iGAS", επισημαίνουν.

Υψηλά επίπεδα

Οι ειδικοί του ECDC σχολιάζουν πως τα ποσοστά ιώσεων παρέμειναν υψηλά και την εβδομάδα 15 - 21 Ιανουαρίου στις περισσότερες χώρες. Τα κρούσματα σοβαρής οξείας αναπνευστικής λοίμωξης παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Η εποχική γρίπη κυκλοφορεί σε υψηλότερα επίπεδα από τον κορωνοϊό και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), με θετικότητα τεστ (στην κοινότητα) στο 10% και μικτές τάσεις από χώρα σε χώρα. Οι επισκέψεις ασθενών με αναπνευστική νόσο σε γιατρούς ξεπερνούν τα βασικά όρια.

Για τον αριθμό των θανάτων, τονίζεται πως υπάρχουν "σημαντικά αυξημένα επίπεδα θνητότητας συνολικά και στις ηλικιακές ομάδες άνω των 45 ετών".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Παιδιά ομόφυλων γονέων: Ανάπτυξη, στίγμα, σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα
Προληπτικές δερματολογικές εξετάσεις στο νοσοκομείο "Παπαγεωργίου"
Στέφανος Κασσελάκης: Ζητώ την αποπομπή Βαρτζόπουλου