Σε περίπτωση ατυχήματος, η όσο το δυνατόν πιο γρήγορη λήψη προϊόντων αίματος μπορεί να σώσει ζωές. Στο πλαίσιο ενός νέου έργου, τα ελικόπτερα διάσωσης εξοπλίζονται πλέον αναλόγως στην Γερμανία, ώστε τα θύματα ατυχημάτων να μπορούν να λαμβάνουν προϊόντα αίματος απευθείας στον τόπο του ατυχήματος ή καθ' οδόν προς το νοσοκομείο.
Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η Γερμανική Εταιρεία Ιατρικής της Μετάγγισης και Ανοσοαιματολογίας (DGTI).
"Σε περίπτωση μεγάλης απώλειας αίματος, χάνονται επίσης τα ερυθροκύτταρα, τα οποία είναι ζωτικοί φορείς οξυγόνου, και τα θρομβοκύτταρα, τα οποία είναι υπεύθυνα για την πήξη του αίματος", δήλωσε ο Harald Klüter, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ιατρικής Μεταγγίσεων και Ανοσολογίας (ITI) στο Mannheim.
Μέχρι τώρα, οι ασθενείς λάμβαναν διαλύματα αντικατάστασης πλάσματος στον τόπο του ατυχήματος. Ωστόσο, αυτά μπορούσαν να εξισορροπήσουν βραχυπρόθεσμα τον όγκο του αίματος.
"Όσο μεγαλύτερη είναι η απώλεια αίματος και συνεπώς η ποσότητα αυτών των διαλυμάτων υποκατάστασης πλάσματος που χορηγούνται, τόσο μεγαλύτερες είναι οι επιπτώσεις στη μείωση του αριθμού των ερυθροκυττάρων και συνεπώς της ικανότητας μεταφοράς οξυγόνου καθώς και των παραγόντων πήξης", τόνισε ο Klüter, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής του τμήματος "Έρευνα & Ανάπτυξη" στην Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού (DRK) Βάδης-Βυρτεμβέργης - Έσσης.
Αυτό έχει ως αντίκτυπο στη θνησιμότητα και τη σοβαρότητα της νόσου. "Όσο νωρίτερα μπορεί να πραγματοποιηθεί η θεραπεία με προϊόντα αίματος, τόσο μικρότερη είναι η επίδραση της θεραπείας αντικατάστασης με υποκατάστατα διαλύματα πλάσματος στην πήξη του αίματος στην κλινική πορεία", λέει ο ειδικός.
Από κοινού με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Greifswald και το Ινστιτούτο Mannheim της υπηρεσίας αιμοδοσίας DRK Baden-Württemberg - Hessen, η υπηρεσία εναέριας διάσωσης - DRF έχει αναπτύξει μια ιδέα για τη χρήση προϊόντων αίματος από το ελικόπτερο διάσωσης.
"Αυτό ωφελεί τους πιο σοβαρά τραυματίες, όπως τα παγιδευμένα θύματα ατυχημάτων που δεν μπορούν να μεταφερθούν γρήγορα στο νοσοκομείο", εξήγησε ο Marcus Rudolph, ανώτερος γιατρός ελικοπτέρου και υπεύθυνος μετάγγισης στην εναέρια διάσωση και μεταφορά.
Όσο το ελικόπτερο διάσωσης βρίσκεται σε λειτουργία, τα προϊόντα αίματος αποθηκεύονται σε ένα ειδικά πιστοποιημένο ψυκτικό κουτί. Χρησιμοποιούνται συμπυκνώματα ερυθρών αιμοσφαιρίων της ομάδας αίματος 0 και πλάσμα της ομάδας αίματος ΑΒ.
Στη Γερμανία χρησιμοποιούνται σήμερα 82 ελικόπτερα διάσωσης από διάφορους φορείς. Σύμφωνα με την DGTI, εννέα από αυτά διαθέτουν επί του παρόντος προϊόντα αίματος.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε
13th Clinical Research Conference