Σε πρόσφατη έρευνα στο The American Journal of Clinical Nutrition, εξετάστηκε η επίδραση της κανέλας στη ρύθμιση της γλυκόζης όταν προστίθεται καθημερινά στα γεύματα.

Η μελέτη αποτελεί τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή δοκιμή 12 εβδομάδων και αποκάλυψε ότι η χορήγηση μόνο 4 γρ συμπληρωμάτων κανέλας καθημερινά για 4 εβδομάδες μειώνει σημαντικά τη γλυκόζη σε παχύσαρκους και υπέρβαρους ανθρώπους με προδιαβήτη.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν  ότι το μικροβίωμα παίζει ρόλο στη σχέση.

Η μελέτη υπογραμμίζει τα οφέλη της κανέλας και άλλων μπαχαρικών πλούσιων σε πολυφαινόλες στις χρόνιες νόσους και στη βελτίωση της υγείας.

Συμμετείχαν 18 ενήλικες και τα αποτελέσματα έδειξαν οτι η κανέλα μείωσε τα επίπεδα γλυκόζης νηστείας ουσιαστικά σε ασθενείς έναντι της ομάδας ελέγχου.

Παρέμβαση 4 εβδομάδων, μετά τη φάση εκτέλεσης των 2 εβδομάδων, με χορήγηση 4 γραμμαρίων κανέλας ή placebo  έγινε στους συμμετέχοντες με τη μορφή 32 καψουλών (250 γρ ημερησίως). Καταγράφηκαν οι προσλήψεις τροφίμων σε καθημερνή βάση και η συμμόρφωση στη διατροφή.

Μετριόταν συνεχώς η γλυκόζη και οποιαδήποτε ενόχληση καταγραφόταν από τους συμμετέχοντες.

Η μεταγευματική γλυκόζη και συγκεντρώσεις ινσουλίνης δεν διέφεραν πολύ μεταξύ των συμμετεχόντων.

Όμως, τάσεις στη ρύθμιση γλυκόζης άλλαζαν ταχύτερα, πιο έντονα και με οφέλη σε αυτή την ομάδα.  

Η έρευνα έδειξε ότι χορήγηση ακόμα και 4 γρ κανέλας όταν καταναλώνονται με τα γεύματα καθημερνά, ενδεχομένως μπορεί να βελτιώσει τον προδιαβήτη και να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη σε υπέρβαρους ενήλικες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου