''Είμαι νέα/ος υγιής έχω κάνει όλα τα εμβόλια για τον κορωνοϊό, προσέχω αλλά παρόλα αυτά αρρωσταίνω συνέχεια από κορωνοϊό. Πρέπει να ανησυχώ''; Ρωτούν πολίτες που αρρωσταίνουν συχνά από τον κορωνοϊό.

Ο COVID- εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Γουχάν της Κίνας και στη συνέχεια εξαπλώθηκε παγκοσμίως. Ο κορωνοϊός ονομάστηκε επίσημα SARS-CoV-2 από τη Διεθνή Επιτροπή Ταξινόμησης Ιών με βάση τη φυλογενετική ανάλυση. Ο ιός COVID 2019 μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων από την αναπνοή, το φτέρνισμα, τη στενή επαφή, το βήχα, τα μολυσμένα αντικείμενα. Σημαντική για την αποτελεσματική άμυνα του οργανισμού έναντι του κορωνοϊού  είναι η ειδική ανοσία. Η ειδική ανοσία, αφορά την ιδιαίτερη ικανότητα του οργανισμού να αναπτύσσει ειδική αναμνηστική ανοσία έναντι του ιού μετά από εμβόλιο ή φυσική νόσηση. Ειδικά αντισώματα και ειδικά ευαισθητοποιημένα λεμφοκύτταρα θυμούνται τον ιό μετά την πρώτη έκθεση και του επιτίθενται ταχύτατα, ώστε  να αποφευχθεί στην καλύτερη περίπτωση η νόσος και στη χειρότερη περίπτωση σοβαρές επιπλοκές. Ωστόσο ο κορωνοϊός έχει μια μοναδική ικανότητα να αλλάζει, να μεταλλάσσεται, δηλαδή και να διαφεύγει σε αρκετές περιπτώσεις από τους μηχανισμούς αναγνώρισης της ειδικής ανοσίας. Συχνές λοιμώξεις δεν είναι απίθανο να συμβούν, παρά το γεγονός ότι κάθε επόμενη λοίμωξη συνήθως είναι ηπιότερη της προηγούμενης. Η ισχύς της ειδικής ανοσίας σχετίζεται και με γενετικούς παράγοντες,  που αφορούν την ιδιαίτερη κατασκευή του ανοσοποιητικού συστήματος και την ικανότητά του να αντιδρά, που έχουμε κληρονομήσει από τους προγόνους μας.

Παρά ταύτα και επειδή οι συχνές λοιμώξεις από covid19, ενδέχεται να αποτελούν σύμπτωμα αποδυνάμωσης του ανοσοποιητικού συστήματος από υποκείμενο νόσημα ή παράγοντα, πρέπει να ξέρετε ότι:

 1. Ο συχνότερος παράγοντας της καθημερινότητας που προκαλεί καταστολή του ανοσοποιητικού είναι το κάπνισμα. Ο άκαυστος καπνός περιέχει νικοτίνη, καρκινογόνες ουσίες και τοξίνες, με την καύση όμως οι βλαπτικές ουσίες σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες πολλαπλασιάζονται λόγω της εξαέρωσης, της πυρόλυσης της πυροσύνθεσης του καπνού και των άλλων χημικών προσθέτων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των διαφόρων ειδών τσιγάρου.
 2. Η εγκατάλειψη της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής, το fast food και γενικότερα η κακή διατροφή εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα.  Για την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, τα υγιή άτομα πρέπει να κάνουν διατροφή που να περιλαμβάνει καθημερινώς φρούτα, λαχανικά, σύνθετους υδατάνθρακες (π.χ. όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης), έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλής ποιότητας. Η καθημερινή διατροφή δεν πρέπει να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και να οδηγεί σε παχυσαρκία. Το ψάρι εφοδιάζει το σώμα με υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, ω3 λιπαρά, πολύτιμα άλατα και βιταμίνες και πρέπει να είναι συστατικό μιας σωστής ισορροπημένης διατροφής. Καλό είναι να αποφεύγεται η κατάχρηση κρέατος, λιπαρών ιδιαίτερα κορεσμένων και trans, γλυκαντικών ουσιών και τυποποιημένων προϊόντων (κενές θερμίδες). Καλό είναι να πίνετε επαρκή ποσότητα νερού υψηλής ποιότητας
 3. Ο καλός ύπνος είναι απαραίτητος για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την άμυνα έναντι σοβαρών λοιμώξεων όπως γρίπη, κορωνοϊός σοβαρές ιώσεις. Κατά τη διάρκεια του σωστού ύπνου, ομαλοποιείται το σύνολο των βιοχημικών κύκλων του σώματος, ομαλοποιείται η έκκριση ορμονών και σεροτονίνης, γίνεται επιδιόρθωση φθορών, διαδικασία που συντελεί στον εφοδιασμό των ενεργειακών αποθηκών του σώματος με μέγιστη ενεργειακή εφεδρεία. Η σωστή διεκπεραίωση των διεργασιών που προαναφέρονται είναι απαραίτητη  για τον έλεγχο των φλεγμονών στο ανθρώπινο σώμα, την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τη σωστή διάθεση της γλυκόζης.
 4. Η βάδιση υπό το φως του ήλιου, είναι απαραίτητη για τον εφοδιασμό του σώματος με βιταμίνη D, που είναι σημαντική για την υγεία του σκελετού, για την αντιμετώπιση φλεγμονών και την αντίσταση έναντι λοιμώξεων. Βιταμίνη D υπάρχει στα ιχθυέλαια, στα αυγά το κρέας και τα γαλακτοκομικά ζώων ελεύθερης βοσκής, καθώς και σε ορισμένα μανιτάρια, ωστόσο οι τροφικές πηγές από τις οποίες μπορούμε να προμηθευτούμε βιταμίνη D δεν επαρκούν για τον εφοδιασμό του σώματος με επαρκή ποσότητα.
 5. Η ιατρική εξέταση δεν πρέπει να αμελείται σε περιπτώσεις συχνών λοιμώξεων. Ο κατάλογος των νοσημάτων που προκαλούν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα είναι μακρύς και συχνά τα συμπτώματα δεν είναι εμφανή στον πάσχοντα. Χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι είναι:
 • Το αυξημένο σάκχαρο αίματος
 • Η αναιμία
 • Η υπερκόπωση
 • Η τοξική άθροιση αλκοόλ
 • Η στεφανιαία νόσος
 • Η χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια
 • Η λοίμωξη από τον ιό του Αids
 • Ψυχιατρικά νοσήματα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άντρες με παιδιά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για κακή υγεία της καρδιάς στο μέλλον  [μελέτη]
Δυναμικό ‘’παρών’’ της ΔΟΘ στην 77η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας στη Γενεύη
Πανελλήνιες : Πώς θα αυξήσετε την απόδοση και θα αποφύγετε ιατρικά προβλήματα