Νήπια που ακολουθούν διατροφή υψηλής ποιότητας έχουν 25% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν μελλοντικά φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου.

Ερευνητές στη Σουηδία υποδεικνύουν ότι διατροφικές επιλογές στην ηλικία των 12 μηνών θα μπορούσαν να είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της πάθησης.

Ειδικοί σκέφτονται την πιθανότητα οι γιατροί να συνιστούν προληπτική διατροφή για τα μωρά.

Οι γιατροί έχουν παρατηρήσει παγκόσμια άνοδο των περιστατικών της πάθησης, όπως της νόσου Crohn και της ελκώδους κολίτιδας.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από την All Babies in Southeast Sweden study (ABIS) και την The Norwegian Mother, Father, and Child Cohort Study (MoBa).

Η ABIS περιλάμβανε 21.700 παιδιά που γεννήθηκαν από τον Οκτώβριο 1997 έως τον Οκτώβριο 1999, ενώ η  MoBa 114.500 παιδία μαζί με 95.200 μητέρες και 75.200 πατέρες που επιλέχτηκαν στη Νορβηγία το 1999 και 2008.

Οι γονείς έδωσαν πληροφορίες για τη διατροφή των παιδιών τους στις ηλικίες 12-18 μηνών και 30-36.

Η ποιότητα αξιολογήθηκε με κλίμακα βάσει της κατανάλωσης κρέατος, φρούτων, λαχανικών, γαλακτοκομικών, γλυκών, σνακ και ροφημάτων.

Η Dr. Annie Guo, του University of Gothenburg, δήλωσε ότι υψηλότερη διατροφική ποιότητα -υψηλότερη πρόσληψη λαχανικών, φρούτων και ψαριού και χαμηλότερη κρέατος, γλυκών και ροφημάτων -αντικατοπτρίστηκε σε υψηλότερο σκορ.

Το συνολικό σκορ χωρίστηκε σε τρίτα και έδειχνε χαμηλή, μέτρια ή υψηλή ποιότητα.

Με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου διαγνώστηκαν 307 παιδιά κατά τη διάρκεια της έρευνας με μέση ηλικία διάγνωσης τα 17 στην ομάδα ABIS και τα 12 στην MoBa.

Διατροφή μέτριας και υψηλής ποιότητας στην ηλικία του ενός συνδεόταν με 25% χαμηλότερο γενικό κίνδυνο για την πάθηση έναντι χαμηλής ποιότητας διατροφής σε αυτή την ηλικία μετά από προσαρμογή για παράγοντες όπως ιστορικό γονέων για την πάθηση, φύλο παιδιού, φυλή εκπαίδευση και συννοσηρότητες της μητέρας.

Η Dr. Guo σημειώνει ότι η υψηλή πρόσληψη ψαριών στην ηλικία ενός έτους συνδεόταν με χαμηλότερο γενικό κίνδυνο με το αντίθετό της και 54% χαμηλότερο για ελκώδη κολίτιδα. Από την άλλη μεριά η κατανάλωση σακχαρούχων ροφημάτων συνδεόταν με υψηλότερό κίνδυνο κατά  42 %.

Η ομάδα δεν ανακάλυψε σημαντικές σχέσεις μεταξύ άλλων ομάδων τροφίμων και του κινδύνου για φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου. Εως την ηλικία των 3 μόνο η υψηλή πρόσληψη ψαριών παρέμενε σημαντικά συνδεδεμένη με μειωμένο κίνδυνο φλεγμονωδών νόσων του εντέρου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Gut.

Πηγές:
Gut.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου
Ανακοίνωση γιατρών του ΕΚΠΑ και του νοσοκομείου "Αττικόν" για τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου