Το Σχολείο Ασθενών με Καρδιαγγειακές Παθήσεις εισέρχεται στο τρίτο ημερολογιακό έτος λειτουργίας του. Η καινοτόμος πρωτοβουλία της Γ' Καρδιολογικής Κλινικής του ΑΠΘ, που ξεκίνησε πιλοτικά τον Σεπτέμβριο του 2022 ως αντίδοτο στην "πληροφιορύπανση" του διαδικτύου, έχει αγκαλιαστεί από τους ασθενείς, οι οποίοι δίνουν σταθερά το "παρών" στα "θρανία" των σεμιναρίων, προκειμένου να ενημερωθούν από τους γιατρούς για θέματα που τους απασχολούν.

Η δράση αποδεικνύεται ιδιαίτερα διδακτική, όχι μόνο για τους ασθενείς, αλλά και για τους γιατρούς της Κλινικής, οι οποίοι σε μια αμφίδρομη διαδικασία συζήτησης εκτός νοσοκομειακού περιβάλλοντος γίνονται "σοφότεροι" ως προς τις ανάγκες και τις απορίες των ασθενών, ενημερώνονται για τη δική τους οπτική σε ό,τι αφορά ζητήματα που τους απασχολούν και επαναπροσδιορίζουν μερικώς την οπτική τους αναφορικά με τη σχέση μεταξύ θεράποντος και ασθενή.

Ο κύκλος σεμιναρίων του 2024

Ο κύκλος σεμιναρίων για το 2024 ξεκινάει με τρία σεμινάρια:

  • Στις 31 Ιανουαρίου με θέμα: "Καρδιολογικές εξετάσεις: Ποιες είναι; Πότε χρειάζονται; Σε ποιες παθήσεις και γιατί";
  • Στις 14 Φεβρουαρίου, με θέμα "Φαρμακευτική αγωγή και Συμμόρφωση: Μπορώ να πάρω πιο 'έξυπνα' τα φάρμακά μου; ‘Stay fit’ άσκηση".
  • Στις 28 Φεβρουαρίου, με θέμα "Καρδιά και Εγκέφαλος - Διατροφικά προγράμματα για καρδιοπαθείς: Πρακτικές Συμβουλές".

Τα σεμινάρια διεξάγονται στο Κτίριο Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, τις ώρες 19:00 - 21:00, με ελεύθερη είσοδο, υπό την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Πώς ξεκίνησε το Σχολείο Ασθενών

Όπως αναφέρουν οι γιατροί στον ιστότοπο της πρωτοβουλίας, την ώρα που οι καρδιαγγειακές παθήσεις συνεχίζουν να αποτελούν κύρια αιτία νοσηρότητας και θνητότητας, παρά τις σημαντικές εξελίξεις και την πρόοδο στην αντιμετώπισή τους,

  • Νιώθουμε ότι συχνά ο χρόνος μας στην καθημερινότητα της κλινικής δεν επαρκεί για την ολοκληρωμένη ενημέρωση και εκπαίδευση των ασθενών.
  • Γνωρίζουμε ότι ο κάθε ασθενής έχει διαφορετικές ανάγκες.
  • Πιστεύουμε ότι συμμορφωμένοι είναι οι ασθενείς που είναι καλά ενημερωμένοι.
  • Αντιμετωπίζουμε συχνά το πρόβλημα της πληροφοριορύπανσης κυρίως μέσω του διαδικτύου (fake news, κλπ.).
  • Κατανοούμε την ανάγκη για περισσότερη στοχευμένη, έγκυρη ενημέρωση για καθημερινά θέματα μέσα από την επικοινωνία μας με τους ασθενείς και τους φροντιστές τους.

Έτσι ξεκίνησε το Σχολείο Ασθενών με Καρδιαγγειακές Παθήσεις.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε
Πώς να φροντίσουμε την  ψυχική μας υγεία το Πάσχα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας