Η ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου Pembrolizumab απέφερε πέρυσι 25 δισεκατομμύρια δολάρια (23 δισεκατομμύρια ευρώ) στην αμερικανική παρασκευάστρια εταιρεία Merck & Co.

Το γεγονός αυτό καθιστά το Pembrolizumab το φάρμακο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις συνταγογραφούμενων φαρμάκων στον κόσμο, ξεπερνώντας το ρεκόρ του προηγούμενου κορυφαίου "blockbuster, Adalimumab" της AbbVie στην κορύφωσή του.

Η Merck & Co κατέγραψε το 2023 αύξηση 19% στις πωλήσεις με το αντικαρκινικό φάρμακο, όπως ανακοίνωσε χθες η εταιρεία.

Το Pembrolizumab συνεισέφερε 41% στις ετήσιες πωλήσεις. Αυτές αυξήθηκαν κατά 1% στα 60,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Σε σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες, η αύξηση ήταν 4%.

Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη, ωστόσο, συρρικνώθηκαν κατά 80% στα 3,8 δισ. δολάρια.

Η πληρωμή 5,5 δισ. δολαρίων στην ιαπωνική εταιρεία Daiichi Sankyo για το δικαίωμα από κοινού ανάπτυξης τριών αντικαρκινικών φαρμάκων, οι αρνητικές συναλλαγματικές επιδράσεις και ο υψηλότερος φορολογικός συντελεστής είχαν αρνητικό αντίκτυπο.

Στο τελευταίο τρίμηνο, η Merck ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών με το Pembrolizumab: οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 1/5 στα 6,6 δισ. δολάρια, καθώς η εταιρεία κατάφερε να αυξήσει τη χρήση του φαρμάκου σε πρώιμα στάδια καρκίνου.

Το Pembrolizumab ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που στοχεύουν στην ενεργοποίηση του αμυντικού συστήματος του ίδιου του οργανισμού, ώστε να μπορεί να αναγνωρίζει και να καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα. Η Merck & Co είναι μία από τις κορυφαίες εταιρείες στον τομέα αυτό.

Για το 2024, ο όμιλος αναμένει αύξηση των πωλήσεων στα 62,7 έως 64,2 δισ. δολάρια. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή αναμένεται να αυξηθούν εκ νέου στα 8,44 έως 8,59 δολάρια (προηγούμενο έτος: 1,51 δολάρια).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά