Τρεις παραλλαγές του ιού της ιλαράς, οι οποίες μπορούν να διαφύγουν από τον μοριακό έλεγχο και να δώσουν "ψευδώς αρνητικό" αποτέλεσμα, εντόπισαν Ελβετοί επιστήμονες.

Περιγράφουν το θέμα σε μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Eurosurveillance.

Όπως αναφέρουν, η διάγνωση της ιλαράς βασίζεται στην ανίχνευση ιικού RNA με PCR αντίστροφης μεταγραφής σε πραγματικό χρόνο (RT-rPCR), σε συνδυασμό με ανίχνευση ειδικής ανοσοσφαιρίνης (IgM) για τον ιό.

Η γενετική μεταβλητότητα μπορεί να μειώσει την ευαισθησία μιας ανάλυσης RT-rPCR, λόγω αναντιστοιχιών εκκινητών και ανιχνευτή - προτύπου.

Η συντακτική ομάδα περιγράφει παραλλαγές του ιού της ιλαράς που ανιχνεύονται μέσω της ελβετικής μοριακής επιτήρησης, οι οποίες έχουν γενετικές μεταλλάξεις στη θέση ανόπτησης εκκινητών ενός κοινώς χρησιμοποιούμενου RT-rPCR.

Σημειώνουν πως στο Εργαστήριο Ιολογίας των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων της Γενεύης χρησιμοποιείται, επί του παρόντος, η ανάλυση RT-rPCR των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών (CDC, Atlanta), η οποία στοχεύει το γονίδιο της νουκλεοπρωτεΐνης του ιού της ιλαράς.

Κιτ που περιέχουν τα ολιγονουκλεοτίδια εκκινητή και ανιχνευτή για αυτήν την ανάλυση παρέχονται από το CDC σε εργαστήρια που ανήκουν στο Παγκόσμιο Εργαστηριακό Δίκτυο Ιλαράς και Ερυθράς (GMRLN).

Μέσω του γονότυπου προσδιορισμού των ιών της ιλαράς με τον προσδιορισμό της αλληλουχίας της περιοχής N-450 των γονιδιωμάτων τους, ανακαλύφθηκαν τρεις μεταλλάξεις, οι οποίες προκαλούν μερική απώλεια ευαισθησίας του τεστ και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα σε δείγματα με χαμηλό ιικό φορτίο.

Οι μεταλλάξεις αυτές αντιστοιχούν σε τύπους του ιού που έχουν εντοπιστεί σε 18 χώρες από τον Δεκέμβριο του 2021.

Ενημέρωση

Σύμφωνα με τους ειδικούς, για να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων, οι αλληλουχίες εκκινητών θα μπορούσαν να ενημερωθούν για να ληφθούν υπόψη οι παρατηρούμενες μεταλλάξεις. Αυτή η στρατηγική επιτρέπει την επίτευξη θετικού αποτελέσματος.

Η μοριακή επιτήρηση της ιλαράς είναι χρήσιμη για την παρακολούθηση των οδών μετάδοσής της, τον χαρακτηρισμό των κρουσμάτων και τη διάκριση μεταξύ εισαγόμενων κρουσμάτων και κρουσμάτων που οφείλονται στην ενδημική κυκλοφορία του ιού.

Τα αποτελέσματα της τρέχουσας εργασίας ενισχύουν την πρόσθετη συνάφεια αυτού του τύπου επιτήρησης για την παρακολούθηση του κατά πόσον τα ολιγονουκλεοτίδια που χρησιμοποιούνται σε μοριακές διαγνωστικές δοκιμές παραμένουν επαρκή και ενημερωμένα.

Τα ευρήματα της ομάδας των Ελβετών επιστημόνων αυξάνουν, επίσης, την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις παραλλαγές του ιού της ιλαράς με τρεις γενετικές μεταλλάξεις.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]