Yποστελεχωμένα, υποχρηματοδοτούμενα και με σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων ( Κ.Η.Φ.Η.).

Σύμφωνα με την κα. Δρουμπάκη Αργυρώ, Υπεύθυνη λειτουργίας ΚΗΦΗ Δήμου Χανίων, υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις ανά Δομή όσον αφορά τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους. Πιο συγκεκριμένα, μόνο το 35 %  διαθέτει υπηρεσιακό όχημα για τη μετακίνηση των ωφελουμένων όπου σε αρκετές περιπτώσεις είτε ανήκουν σε πεπαλαιωμένο και ακατάλληλο στόλο οχημάτων (εποχή Ολυμπιακών αγώνων 2004) είτε είναι παραχωρημένα από τον οικείο Δήμο και δεν πληρούν τις προδιαγραφές για ΑΜΕΑ. Το 31 % παρέχει μόνο πρωινό και όχι μεσημεριανό γεύμα καθότι είτε δεν υπάρχει πιστοποιημένη κουζίνα είτε δεν υπάρχει ενεργή σύμβαση με Catering. Ακόμη μια ανισότητα μεταξύ των υπαρχουσών Δομών είναι ότι το 21 % αναγκάζεται να καταβάλλει ενοίκιο για το χώρο που στεγάζεται, δεσμεύοντας ένα σημαντικό ποσό από τη χρηματοδότηση το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη κάλυψη άλλων αναγκών.

Σημειώνεται ότι οι υπηρεσίες τους παρέχονται καθημερινά εκτός Σαββατοκύριακου και αργιών και είναι δωρεάν.

Πώς χρηματοδοτούνται και ποιους εξυπηρετούν

Τα Κ.Η.Φ.Η. λειτουργούν με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχουν ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ 2021 -2027. Υπάρχουν 74 Δομές στην Ελλάδα οι οποίες εξυπηρετούν κατά μέσο όρο πάνω από 1.600  άμεσα ωφελουμένους το χρόνο.

Από 01/01/2024 με την κατάργηση των κοινωφελών επιχειρήσεων όλα τα ΚΗΦΗ ενσωματώθηκαν στους Δήμους. 

Σημειώνεται ότι τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.) είναι κοινωνικές Δομές που εξυπηρετούν υπερήλικα άτομα μη δυνάμενα να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα, τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας (κινητικά, άνοιας), ενώ παράλληλα τα άτομα του οικογενειακού τους περιβάλλοντος  δε μπορούν να ανταποκριθούν απόλυτα στη φροντίδα τους. Με την ένταξη του ηλικιωμένου ατόμου στα Κ.Η.Φ.Η. αφενός  παραμένουν τα άτομα 3ης και 4ης ηλικίας στο φυσικό και κοινωνικό τους περιβάλλον διατηρώντας τη συνοχή της οικογένειας και αφετέρου ενισχύεται η απασχολησιμότητα των μελών της οικογένειας του ηλικιωμένου.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η ουσιαστική διευκόλυνση των έμμεσα ωφελουμένων ατόμων ως προς την ενσωμάτωσή τους στο ενεργό εργασιακά ανθρώπινο δυναμικό, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της οικονομίας, σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών, καθώς επίσης και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής με την ισότιμη πρόσβαση όλων στην αγορά εργασίας και την πρόληψη φαινομένων περιθωριοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού. 

Οι Δομές των Κ.Η.Φ.Η. χαίρουν εκτίμησης, λόγω της σημαντικής συμβολής τους στις τοπικές κοινωνίες, αφού ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας παρέμειναν ανοιχτές τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα/ πρωτόκολλα με σκοπό την προστασία της ευάλωτης ηλικιακής ομάδας που εξυπηρετούν.

Αναγκαία η επιπλέον χρηματοδότηση των κέντρων

Για την απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία των Δομών των Κ.Η.Φ.Η., ωστόσο, είναι αναγκαία η αύξηση της χρηματοδότησης των Δομών στην προσπάθεια να συνεχίσουν να παρέχουν ανεμπόδιστα τις υπηρεσίες τους. Αρα, η καταβολή επιπλέον επιχορήγησης των Δομών που καταβάλλουν μίσθωμα για το χώρο στέγασης τους ή ακόμη καλύτερα η δωρεάν παραχώρηση κτιρίου προσβάσιμου για ΑΜΕΑ από τον οικείο Δήμο πρέπει να γίνει πρωτεύον μέλημα.

Τέλος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, θα πρέπει όλες οι Δομές να εξοπλιστούν άμεσα με υπηρεσιακό όχημα Ειδικού σκοπού για ΑΜΕΑ και πρόσληψη οδηγού, γιατί είναι αυτονόητη η ασφάλεια μετακίνησης των ηλικιωμένων.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου