Την αντίθεσή του στην εγκύκλιο του υφυπουργού Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλου για τις ακούσιες νοσηλείες, εκφράσει το προεδρείο της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), ζητώντας την ανάκλησή της.

Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση, ο Ομοσπονδία έχει επανειλημμένως καταγγείλει την απάνθρωπη και ταπεινωτική πρακτική ασθενείς να μεταφέρονται για  ψυχιατρική εκτίμηση σε περιπολικό, με χειροπέδες, συνοδεία ένστολων.

Σημειώνονται, ωστόσο, τα ακόλουθα:

 

"Διαχρονικό αίτημα των εργαζόμενων στις δημόσιες μονάδες ψυχικής υγείας είναι η πλήρης απεμπλοκή της αστυνομίας από τη μεταφορά των φερόμενων ως ασθενών με ψυχικές διαταραχές,  για ακούσια  ψυχιατρική εξέταση και νοσηλεία. Η επιβεβλημένη απεμπλοκή της αστυνομίας προϋποθέτει την ανάπτυξη πανελλαδικά του αναγκαίου αριθμού κρατικών κοινοτικών κινητών μονάδων ψυχικής υγείας, πλήρως στελεχωμένων με εξειδικευμένο προσωπικό (ψυχίατρο ή παιδοψυχίατρο,νοσηλευτή κ.λπ.), ώστενα εξασφαλίζεται ότι η μεταφορά  θα γίνεται με ασφάλεια και με απόλυτο σεβασμό στην αξιοπρέπεια και την προσωπικότητα των ασθενών.

Οι διατάξεις για τη διαδικασία της ακούσιας ψυχιατρικής εξέτασης και νοσηλείας προβλέπουν ότι:1. αμέσως μετά την έκδοση της εισαγγελικής παραγγελίας πραγματοποιείται επίσκεψη στον τόπο κατοικίας ή διαμονής του ασθενούς από μικτό κλιμάκιο της κινητής μονάδας ψυχικής υγείας,2. ακολουθεί η μεταφορά του ασθενούς με όχημα της κινητής μονάδας ψυχικής υγείας με τη συνοδεία τουψυχίατρου και του νοσηλευτή, και 3. μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και με τη συνοδεία αστυνομικής δύναμης κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας και εφόσον ο ψυχίατρος με γραπτή βεβαίωση πιθανολογεί ότι θα απαιτηθεί, για την ασφάλεια του ασθενή ή τρίτων, η λήψη περιοριστικών μέτρων του ασθενή, προκειμένου για την αποφυγή επικείμενης αυτοκαταστροφικής ή ετεροκαταστροφικής συμπεριφοράς του, η οποία δεν μπορεί να αποφευχθεί με κατάλληλες τεχνικές αποκλιμάκωσης.

Ωστόσο τα προβλεπόμενα στάδια ποτέ δεν εφαρμόζονται.Η γύμνια σε όλα τα επίπεδα, κυρίως στο επίπεδο της πρόληψης, εξαιτίας της διαχρονικής πολιτικής της υποστελέχωσης,της υποχρηματοδότησης,της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της υγείας, ευθύνεται για την παραμέληση των ασθενών οι οποίοι αφήνονται στην τύχη τους.

Τα μεγαλόσχημα λόγια για τον σεβασμό στην αξιοπρέπεια και την προσωπικότητα των ασθενών αποτελούν το βολικό άλλοθι όλων των κυβερνήσεων για να δοθεί πακτωλός χρημάτων από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης σε ΜΚΟ, ΝΠΙΔ και ιδιώτες. Οι αναγκαίες κινητές μονάδες ψυχικής υγείας δεν αναπτύχθηκαν ποτέμε αποτέλεσμα η μεταφορά των ασθενών με τη συνοδεία της αστυνομίας να αποτελεί τον κανόνα και όχι την εξαίρεση. Λόγω των τραγικών ελλείψεων σε νοσηλευτές και τραυματιοφορείς η αστυνομία αναγκαστικά παραμένει στο τμήμα επειγόντων περιστατικών μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέταση και εφόσονκριθεί αναγκαία η νοσηλείασυνοδεύει τον ασθενή στο τμήμα εισαγωγής του.

Ο Υφυπουργός Υγείας Δ. Βαρτζόπουλος, λες και δε γνωρίζει τίποτα από όλα αυτά,αδιαφορώντας προκλητικά για την υγεία και την ασφάλεια τόσο των ασθενών όσο και του προσωπικού, με την υπ΄ αρ. πρωτ.:Γ3α/Γ.Π.οικ.6388 εγκύκλιο με θέμα: «Διαδικασία εισαγωγής ατόμων κατόπιν εισαγγελικών εντολών στο πλαίσιο του Ν. 2071/1992», αποδεσμεύει την αστυνομία αμέσως μετά την παραλαβή του περιστατικού  και μετακυλύει στους εφημερεύοντες ψυχίατρους και τους νοσηλευτές της βάρδιας, την ευθύνη για τη μετακίνηση του ασθενούς εντός ή εκτός της νοσηλευτικής μονάδας υποδοχής, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι αναγκαίες προϋποθέσεις και τα μέσα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας με ασφάλεια.  Η αστυνομία θα «ξεφορτώνεται»τον πάσχοντα, ενώ το αποδεκατισμένο προσωπικό τμημάτων ΤΕΠ και Ψυχιατρικών Κλινικών, ο ίδιος ο πάσχων αλλά και οι συνοδοί θα μένουν έκθετοι σε μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση.

Ο Υφυπουργός Υγείας προκαλεί τους εφημερεύοντες ψυχίατρους με τις συστάσεις του για 'την παραλαβή το ταχύτερο δυνατόν, μετά την άφιξη στην νοσηλευτική μονάδα, αποφεύγοντας οιεσδήποτε τυχόν καθυστερήσεις' λες και ευθύνονται οι γιατροί για τις αναμονές, λες και δε γνωρίζει ότι η αξιολόγηση ενός ψυχιατρικού περιστατικού, ειδικά όταν πρόκειται για δυνητικά βίαιους εξαιτίας της ψυχοπαθολογίας τους ασθενείς, είναι ιδιαίτερα απαιτητική και  χρονοβόρα διαδικασία. 

Πάντα διεκδικούσαμε και συνεχίζουμε να διεκδικούμε την εκτέλεση των ακούσιων νοσηλειών σε όλα τα στάδια από κατάλληλες υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Αυτόαπαιτείτη ριζική αλλαγή του σημερινού συστήματος υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Απαιτεί την ανάπτυξη και στελέχωση ενός ολοκληρωμένου ενιαίου, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν δικτύου δομών ψυχικής υγείας σε όλα τα επίπεδα - πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο, τριτοβάθμιο - με άμεση διασύνδεση και συντονισμό του παρεχόμενου έργου.

Μόνο έτσι εξασφαλίζεται η προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχικές διαταραχές και όχι με φιρμάνια που εκθέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών και των εργαζόμενων στις δημόσιες ψυχιατρικές κλινικές. Απαιτούμε την άμεση ανάκληση της εγκυκλίου Βαρτζόπουλου".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο