Οι οξείες λοιμώξεις από ιούς, ενδεχομένως δεν οδηγούν σε νευρολογικές βλάβες. Ενώ οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ιοί όπως ο Ζίκα και η COVID-19 θα μπορούσαν να προκαλέσουν δυσάρεστη νοητική βλάβη, νέα έρευνα του McMaster University αποκάλυψε ότι ένοχος είναι η ανοσιακή απόκριση του οργανισμού.

Η Elizabeth Balint, δήλωσε ότι οι ενδείξεις της ομάδας υποδεικνύουν ότι δεν είναι ο ιός αυτός που προκαλεί τη βλάβη αλλά πληθυσμός κυττάρων Τ που είναι υπεύθυνα.

Οι ερευνητές εστίασαν στην κατανόηση της επίπτωσης του ιού Ζίκα και τα ευρήματα αποκάλυψαν την παρουσία κυττάρων Τ να στοχεύουν τον ιό προσπαθώντας να απομακρύνουν κύτταρα που μολύνθηκαν από αυτόν. Η έρευνα επίσης ανακάλυψε κάτι που προκάλεσε έκπληξη.

Συγκεκριμένη  υποομάδα κυττάρων Τ, τα κύτταρα NKG2D+CD8+ T συμπεριφέρονταν μη φυσιολογικά, επιτιθέμενα σε κύτταρα που δεν είχαν μολυνθεί από τον ιό.

Αυτά τα επιθετικά κύτταρα εντοπίστηκαν ως αιτία νευρολογικής βλάβης όχι μόνο από τον Ζίκα αλλά και από άλλες σοβαρές λοιμώξεις, όπως σηπτικό σοκ και COVID-19.

Η βλαβερή επίδραση αυτών των Τ κυττάρων συνδέεται με την παραγωγή  μεγάλων ποσοτήτων κυτοκινών. Η μεγάλη παραγωγή αυτών μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος,  οδηγώντας σε παράπλευρες απώλειες, με σοβαρές συνέπειες αν συμβεί στον εγκέφαλο.

Η ανακάλυψη ανοίγει νέες οδούς για την ανάπτυξη αγωγών για νευρολογικές παθήσεις που προκαλούνται από οξείες λοιμώξεις από ιούς.

Οι ερευνητές ήδη έχουν εντοπίσει υποσχόμενη αγωγή χρησιμοποιώντας ένα αντίσωμα που μπορεί να μπλοκάρει και να αντιμετωπίσει τη νευροτοξικότητα σε πειραματόζωα.

Το αντίσωμα βρίσκεται σε κλινικές δοκιμές για άλλες εφαρμογές σε ανθρώπους, προσφέροντας ελπίδα για μελλοντικές θεραπευτικές παρεμβάσεις.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Communications.

Πηγές:
Nature Communications.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου
Ανακοίνωση γιατρών του ΕΚΠΑ και του νοσοκομείου "Αττικόν" για τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου