Μια επέμβαση – σταθμός για το πρόγραμμα διαδερμικής αντιμετώπισης δομικών καρδιοπαθειών έγινε πρόσφατα στην Α Καρδιολογική Κλινική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Για πρώτη φορά σε δημόσιο νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας διενεργήθηκε επιτυχής διακαθετηριακή εμφύτευση μιτροειδούς βαλβίδας (Myval) μέσα στην παλιά εκφυλισμένη  χειρουργική μιτροειδή βαλβίδα, σε ασθενή πολύ υψηλού κινδύνου για να υποβληθεί σε νέο χειρουργείο καρδιάς.

Πρόκειται για μία πρωτοποριακή και σωτήρια επέμβαση που διενεργείται παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, προσφέροντας τη δυνατότητα επιδιόρθωσης προβλημάτων στη μιτροειδή βαλβίδα σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί παλαιότερα σε χειρουργείο καρδιάς και δεν δύνανται να υποβληθούν σε εκ νέου χειρουργείο λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας τους. Δίνει έτσι λύση σε περιπτώσεις που έως τώρα θεωρούνταν ανεγχείρητες, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής και την επιβίωση των ασθενών.

Η επέμβαση έγινε από το Τμήμα Επεμβατικής Καρδιολογίας της Κλινικής, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ και διευθυντή της Α Καρδιολογικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ Αντώνιου Ζιάκα, με τη βοήθεια του Τούρκου καθηγητή Teoman Kilic. Το πρόγραμμα αντιμετώπισης δομικών καρδιοπαθειών ανεβαίνει επίπεδο μετά από αυτή την εξέλιξη, αναφέρει στο iatronet.gr ο κ. Ζιάκας (φωτογραφία).

Ασθενής πολύ υψηλού κινδύνου

Ο ασθενής, 78 ετών, είχε υποβληθεί πριν 8 χρόνια σε ανοικτό χειρουργείο καρδιάς λόγω σοβαρού βαθμού ανεπάρκειας της μιτροειδούς βαλβίδας και σοβαρού βαθμού στεφανιαίας νόσου. Είχε αντιμετωπιστεί τότε με διπλή καρδιοχειρουργική επέμβαση αντικατάστασης της μιτροειδούς βαλβίδας με βιολογική προσθετική βαλβίδα (CE Perimount Mitral) καθώς και αορτοστεφανιαία παράκαμψη με τοποθέτηση μοσχεύματος έσω μαστικής αρτηρίας στον πρόσθιο κατιόντα κλάδο. Ο ασθενής έπασχε επίσης από καρδιακή ανεπάρκεια, πνευμονική υπέρταση, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και είχε υποβληθεί σε αγγειοπλαστική στεφανιαίων αγγείων με τοποθέτηση stent προ 18 ετών.

Ο ασθενής τους τελευταίους μήνες εμφάνιζε προοδευτική δύσπνοια προσπαθείας και εύκολη κόπωση και διαγνώσθηκε με σοβαρού βαθμού εκφύλιση της παλαιάς βιοπροσθετικής μιτροειδούς βαλβίδας, καταλήγοντας τελικά να νοσηλευτεί επανειλημμένως στην Α’ Καρδιολογική Κλινική για πνευμονικά οιδήματα με άμεσο κίνδυνο για τη ζωή του. Λόγω των σοβαρών συννοσηροτήτων του, ο εκτιμώμενος κίνδυνος από μία νέα ανοικτή χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης της μιτροειδούς βαλβίδας ήταν πάρα πολύ υψηλός και υπολογιζόμενος στο >10% με βάση το EuroSCORE II. Έτσι λοιπόν κατόπιν διαβούλευσης της ομάδας καρδιάς του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ (καρδιολόγοι, καρδιοχειρουργοί, αναισθησιολόγοι) αποφασίσθηκε ότι ο βέλτιστος τρόπος αντιμετώπισης του ασθενούς, με τον μικρότερο δυνατό κίνδυνο για τη ζωή του, θα ήταν η προσπάθεια διαδερμικής διακαθετηριακής εμφύτευσης νέας μιτροειδούς βαλβίδας εντός της παλαιάς εκφυλισμένης χειρουργικής. Με δεδομένο ότι το τμήμα επεμβατικής καρδιολογίας του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ διαθέτει εμπειρία από τη διακαθετηριακή εμφύτευση αορτικών βαλβίδων κρίθηκε ότι θα μπορούσε να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις αυτής της νέας επέμβασης, υπό την καθοδήγηση του Διευθυντή της Κλινικής, Καθηγητή κ. Αντώνιου Ζιάκα.

Μέσω της μηριαίας φλέβας

Κατόπιν σχετικού αιτήματος προς το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (ΑΥΣ) και έγκρισής του, ξεκίνησε η διαδικασία προμήθειας της βαλβίδας, η οποία πρέπει να είναι συγκεκριμένου τύπου (εκπτυσσόμενη με μπαλόνι), καθώς και όλου του σχετικού υλικού, το οποίο επίσης είναι εξειδικευμένο για τέτοιου είδους επέμβαση και χρήζει ειδικών παραγγελιών εφόσον δεν πρόκειται για μία επέμβαση ρουτίνας.

Σχετικά με την ίδια την επέμβαση, έγινε πρόσβαση μέσω της μηριαίας φλέβας του ασθενούς, παρακέντηση του μεσοκολπικού διαφράγματος (atrial septal puncture) με ειδικές βελόνες, διαστολή του με ειδικά μπαλόνια και χρήση εξειδικευμένων καθετήρων και συρμάτων προκειμένου το σύστημα τοποθέτησης της διακαθετηριακής μιτροειδούς βαλβίδας (Myval THV, MERIL) να εισέλθει στον αριστερό κόλπο και από εκεί η νέα βαλβίδα να τοποθετηθεί μέσα στην παλαιά δίνοντας λύση στο πρόβλημα. Η επέμβαση έγινε με γενική αναισθησία υποστηριζόμενη από έμπειρο καρδιοαναισθησιολόγο και καθοδήγηση με διοισοφάγειο υπερηχοκαρδιογράφημα από την έμπειρη ομάδα απεικόνισης της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής.

Η επέμβαση ολοκληρώθηκε επιτυχώς, ο ασθενής παρουσίασε σαφή βελτίωση των συμπτωμάτων του, εξήλθε του νοσοκομείου και βρίσκεται σε τακτική καρδιολογική παρακολούθηση.

Το τριπλό μήνυμα

Σύμφωνα με τα στελέχη της Κλινικής, η επιτυχής επέμβαση αναδεικνύει:

  • Τις δυνατότητες του Εθνικού Συστήματος Υγείας να ανταπεξέλθει σε δύσκολες, πρωτοποριακές επεμβάσεις, συναγωνιζόμενο ισάξια αντίστοιχα κέντρα του εξωτερικού
  • Τη σημασία ύπαρξης συμπαγών και έμπειρων ομάδων καρδιάς στα δημόσια νοσοκομεία για τη βέλτιστη διαχείριση των δύσκολων περιστατικών
  • Την ανάγκη έκτακτης χρηματοδότησης, ειδικά στις περιπτώσεις που απαιτούνται ειδικά υλικά για επεμβάσεις που δεν είναι ρουτίνας και δεν μπορεί να προβλεφθεί εκ των προτέρων η αγορά τους μέσω συμβάσεων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε
Πώς να φροντίσουμε την  ψυχική μας υγεία το Πάσχα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας