Τον Ιανουάριο, αναφέρθηκαν 520 κρούσματα μόλυνσης από τον ιό της ηπατίτιδας Ε (HEV) σε 11 ευρωπαϊκές χώρες.

Πρόκειται για το Βέλγιο (36 κρούσματα), την Τσεχία (63), τη Δανία (6), την Εσθονία (1), τη Φινλανδία (38), τη Γερμανία (353), την Ιρλανδία (6), την Ολλανδία (9), την Πορτογαλία (1), την Ισπανία (6) και τη Σουηδία (1).

Τα παραπάνω επισημαίνονται στην εβδομαδιαία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ECDC, η αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων ήταν ασυνήθιστη στο Βέλγιο, στην Τσεχία και στη Φινλανδία, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Οι ασθενείς έχουν μέση ηλικία τα 59, τα 62 και τα 64 έτη αντίστοιχα και το 66% είναι άνδρες.

Όπως επισημαίνεται, υπήρξε δεκαπλασιασμός των κρουσμάτων από το 2005 έως το 2015 και έχουν συνολικά καταγραφεί 21.000 κρούσματα σε 22 χώρες.

Μεταξύ 24 περιπτώσεων που εξετάστηκαν στη Φινλανδία, 21 άτομα ανέφεραν ότι κατανάλωναν γερμανικό λουκάνικο (mettwurst) ή σαλάμι και το κρέας θεωρείται ως το πιο πιθανό μέσο μόλυνσης.

Η μέση περίοδος επώασης της ηπατίτιδας Ε είναι πέντε έως έξι εβδομάδες και οι περισσότερες λοιμώξεις προκαλούν μια αυτοπεριοριζόμενη ηπατίτιδα.

Σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα, όμως, μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνιο νόσημα με κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρής κίρρωσης του ήπατος.

Αξιολόγηση

Οι ειδικοί του ECDC, η νόσος οφείλεται σε τροφιμογενές παθογόνο, στις περισσότερες περιπτώσεις.

Στην Ευρώπη έχει συσχετιστεί με την κατανάλωση μη μαγειρεμένου ή ωμού χοιρινού κρέατος ή προϊόντων κρέατος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά