Τα περιττώματα των κατοικίδιων δεν είναι μόνον αντιαισθητικά, αλλά και δυνητικά μολυσματικά. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίοι οι ιδιοκτήτες καλούνται να φροντίζουν να μην μεταδίδονται ασθένειες.

Τα κόπρανα αντιπροσωπεύουν πιθανούς ζωονοσογόνους κινδύνους, που σημαίνει ότι μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες από τα ζώα στους ανθρώπους.

Όταν αφήνονται να ξεπλυθούν στο χώμα, μπορούν να μεταδώσουν απειλητικά για τη ζωή παράσιτα, όχι μόνο σε σκύλους και γάτες, αλλά και σε άγρια ​​ζώα και ανθρώπους όλων των ηλικιών. Μελέτη του 2020 εντόπισε εντερικά παράσιτα στο 85% σκύλων χωρίς λουρί στις ΗΠΑ.

Τα κοινά παράσιτα των περιττωμάτων του σκύλου περιλαμβάνουν σκουλήκια, κοκκίδια και τους μαστιγίους, τα οποία μπορούν να ευδοκιμήσουν σε διάφορα είδη, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων.

Οι μικροσκοπικές προνύμφες τους μπορούν να εισέλθουν στο σώμα των ανθρώπων μέσω αμυχών στο δέρμα μετά από επαφή με μολυσμένο έδαφος ή μέσω τυχαίας κατάποσης.

Θυμηθείτε ότι την επόμενη φορά που θα είστε έξω και σκουπίστε τον ιδρώτα από το πρόσωπό σας με ένα βρώμικο χέρι και μετά γλείψτε τα χείλη σας ή πιείτε ένα ποτό - είναι τόσο απλό. 

Κίνδυνοι

Μόλις βρεθούν στο ανθρώπινο σώμα, οι προνύμφες αγκυλόστομων και των στρογγυλών σκουληκιών μπορούν να ωριμάσουν και να μεταναστεύσουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στους πνεύμονες. Από εκεί, ο βήχας τους βοηθά να αποκτήσουν πρόσβαση στην πεπτική οδό του ξενιστή τους, όπου εκπλένουν θρεπτικά συστατικά και προσκολλώνται στο εντερικό τοίχωμα.

Τα άτομα με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να μην εμφανίζουν κλινικά σημάδια μόλυνσης, αλλά σε επαρκείς ποσότητες αυτά τα παράσιτα μπορεί να οδηγήσουν σε αναιμία και υποσιτισμό. Μπορούν ακόμη και να προκαλέσουν εντερική απόφραξη που απαιτεί χειρουργική επέμβαση, ειδικά σε μικρά παιδιά.

Επιπλέον, τα προνυμφικά στάδια των στρογγυλών σκουληκιών μπορούν να μετακινηθούν στο ανθρώπινο μάτι και, σε σπάνιες περιπτώσεις, να οδηγήσουν σε μόνιμη τύφλωση.

Τα αγκυλόστομα μπορούν να δημιουργήσουν μια σοβαρή φαγούρα που ονομάζεται μεταναστευτική προνύμφη, καθώς το σκουλήκι της προνύμφης κινείται ακριβώς κάτω από το δέρμα του ξενιστή του.

Μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος ζωής του παρασίτου, μπορεί να βγει από το σώμα του ξενιστή ως άθικτο ενήλικο σκουλήκι, το οποίο μοιάζει με ένα μικρό κομμάτι μαγειρεμένου μακαρονιού.

Σε άλλα ζώα

Οι σκύλοι και οι γάτες μπορούν επίσης να εμφανίσουν τα ίδια συμπτώματα που εμφανίζουν οι άνθρωποι λόγω παρασιτικών λοιμώξεων.

Εκτός από τους κινδύνους από αγκυλόστομα και στρογγυλά σκουλήκια, τα κατοικίδια ζώα είναι επίσης ευάλωτα στους μαστίγιους, στη γιάρδια και στα κοκκίδια.

Πέρα από τα παράσιτα, τα αφύλακτα περιττώματα μπορεί επίσης να μολυνθούν με ιούς σκύλων ή αιλουροειδών, όπως ο παρβοϊός και ο κορωνοϊός του σκύλου, που μπορεί να δημιουργήσει απειλητική για τη ζωή ασθένεια σε άλλους σκύλους και γάτες, ειδικά σε ενήλικα ζώα που είναι μη εμβολιασμένα και κουτάβια και γατάκια.

Οδηγίες

Έτσι, όπου και αν ανακουφιστεί ο σκύλος ή η γάτα σας - στο πάρκο, στο δάσος, στο πεζοδρόμιο ή ακόμα και στην αυλή σας - μαζεύετε τα περιττώματα, αλλά πάντα αποφεύγετε την επαφή με το δέρμα σας.

Είναι ασφαλέστερο να χρησιμοποιήσετε ένα φτυάρι για να τοποθετήσετε τα κόπρανα απευθείας σε μια πλαστική σακούλα ή να βάλετε ένα σακουλάκι πάνω από το χέρι σας για να πιάσετε τα κόπρανα και στη συνέχεια να τραβήξετε την πλαστική σακούλα από πάνω του.

Δέστε τη σακούλα και φροντίστε να την τοποθετήσετε σε έναν κάδο απορριμμάτων – όχι από πάνω – για να αποφύγετε ακούσια μόλυνση από γείτονα ή εργαζόμενο στο χώρο υγιεινής.

Πλένετε αμέσως τα χέρια σας, ιδιαίτερα πριν αγγίξετε το πρόσωπό σας ή πριν φάτε ή πιείτε. Τα απολυμαντικά χεριών μπορούν να φροντίσουν πολλούς ιούς στο δέρμα σας, αλλά δεν θα σκοτώσουν τα αυγά των παρασίτων.

Πηγές:
Science Alert

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου