Μια κοινή παραλλαγή του γονιδίου της γυναικείας ανάπτυξης "Wnt4" διευκολύνει την εμφύτευση εμβρύων στη μήτρα μετά από μια αύξηση των οιστρογόνων.

Ωστόσο, οι μεταστάσεις μπορούν τότε επίσης να διεισδύσουν ευκολότερα στους ιστούς τους, αναφέρει η εξελικτική βιολόγος από την Βιέννη, Mihaela Pavlicev, στο επιστημονικό περιοδικό "Nature Communications".

Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του καρκίνου, οι πάσχουσες γυναίκες δεν πρέπει να υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης όγκου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ο Wnt4 είναι μια σηματοδοτική ουσία που προάγει την ανάπτυξη των γυναικείων σεξουαλικών χαρακτηριστικών, όπως οι ωοθήκες, και καταστέλλει τα ανδρικά (όπως οι όρχεις).

Υπάρχει μια παραλλαγή στην οποία ένα μόνο "γράμμα" (ένα ζεύγος βάσεων) μεταβάλλεται στο γονίδιο Wnt4. Πιθανόν να εμπλέκεται σε διάφορες ασθένειες στα γυναικεία αναπαραγωγικά όργανα, για παράδειγμα καλοήθεις όγκοι στη μήτρα (ινομυώματα) και στο ενδομήτριο (ενδομητρίωση) και καρκίνο.

Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τη Mihaela Pavlicev από το Τμήμα Εξελικτικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Βιέννης ανακάλυψε ότι αυτό το μεταλλαγμένο Wnt4 υπερδραστηριοποιείται σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή στη μήτρα, δηλαδή μετά από αυξήσεις των γυναικείων οιστρογόνων σεξουαλικών ορμονών. Αυτές ελέγχουν τον γυναικείο εμμηνορροϊκό κύκλο και την ωρίμανση των ωαρίων.

"Αφού τα οιστρογόνα έχουν προκαλέσει την ωορρηξία, δηλαδή το ωάριο απελευθερώνεται από την ωοθήκη, η μήτρα είναι δεκτική στην εμφύτευση του εμβρύου", εξήγησε ο Pavlicev στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων: "Πρόκειται για μια φυσιολογική διαδικασία που ξεκινά λίγο νωρίτερα ή είναι πιο έντονη όταν ο Wnt4 είναι τροποποιημένος".

Ωστόσο, η μήτρα δεν είναι τότε μόνο πιο επιρρεπής στην εμφύτευση του εμβρύου, αλλά και στη διείσδυση των καρκινικών μεταστάσεων.

Οι γυναίκες που επηρεάζονται δεν είναι επιρρεπείς στον καρκίνο επειδή σχηματίζονται περισσότερα καρκινικά κύτταρα, αλλά επειδή οι ιστοί που ανταποκρίνονται στα οιστρογόνα - για παράδειγμα στη μήτρα, τις ωοθήκες και τους μαστούς - είναι λιγότερο ικανοί να αποτρέψουν την εισβολή των καρκινικών κυττάρων, ανέφερε ο Pavlicev σε σχετική ανακοίνωση:

"Αυτή η νέα γνώση ότι οι μεταστάσεις εξαπλώνονται ευκολότερα υπό ορισμένες γενετικές συνθήκες και σε μια συγκεκριμένη φάση του εμμηνορροϊκού κύκλου μπορεί να χρησιμοποιηθεί, για παράδειγμα, κατά τον προγραμματισμό επεμβάσεων για τον καρκίνο".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οφειλές νοσοκομείων: Αυξήθηκαν κατά 124% στη δεκαετία και κατά 295% στην πενταετία
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη