Ένας ηλικιωμένος άνδρας πέθανε από ευλογιά της Αλάσκας (Alaskapox). Πρόκειται για τον πρώτο γνωστό θάνατο από τον ιό που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, όπως ανέφεραν οι υπεύθυνοι της Αλάσκας.

Ο άνδρας, ο οποίος ζούσε στην απομακρυσμένη χερσόνησο Κενάι, νοσηλεύτηκε τον περασμένο Νοέμβριο και πέθανε στα τέλη Ιανουαρίου.

Υποβαλλόταν σε θεραπεία για καρκίνο και είχε κατασταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα, λόγω των φαρμάκων, τα οποία μπορεί να συνέβαλαν στη σοβαρότητα της ασθένειάς του, αναφερόταν στην ανακοίνωση. Περιγράφεται ως "ηλικιωμένος", χωρίς να διευκρινίζεται η ηλικία του.

Η Alaskapox, επίσης γνωστή ως AKPV, σχετίζεται με την ευλογιά, την ευλογιά και το mpox, δήλωσαν αξιωματούχοι Υγείας. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν εξάνθημα, πρησμένους λεμφαδένες και πόνο στις αρθρώσεις ή στους μυς.

Μόνο έξι άλλα κρούσματα του ιού έχουν αναφερθεί στους υγειονομικούς αξιωματούχους της Αλάσκας από την πρώτη το 2015. Όλοι οι εμπλεκόμενοι ζούσαν στην περιοχή Fairbanks, περισσότερα από 300 μίλια (483 χιλιόμετρα) από τη χερσόνησο Kenai, δήλωσαν υγειονομικοί αξιωματούχοι.

Όλοι είχαν ήπια κρούσματα και ανάρρωσαν χωρίς να νοσηλευτούν.

Ο άνδρας που πέθανε «έμενε μόνος του σε μια δασική περιοχή και δεν ανέφερε κανένα πρόσφατο ταξίδι και καμία στενή επαφή με πρόσφατα ταξίδια, ασθένεια ή παρόμοιες βλάβες», ανέφερε το δελτίο υγείας.

Δεν είναι σαφές πώς μεταδίδεται το AKPV, αλλά οι ερευνητές λένε ότι μπορεί να είναι ζωονοσογόνος, που σημαίνει ότι μπορεί να μεταπηδήσει από τα ζώα στον άνθρωπο.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως οι εξετάσεις εντόπισαν ενδείξεις τρέχουσας ή προηγούμενης μόλυνσης σε πολλά είδη μικρών θηλαστικών στην περιοχή Fairbanks, συμπεριλαμβανομένων των κόκκινων βολβών και τουλάχιστον ενός κατοικίδιου ζώου.

Ο άνδρας είπε ότι είχε φροντίσει μια αδέσποτη γάτα στο σπίτι του, ανέφερε το δελτίο. Η γάτα ήταν αρνητική για τον ιό, αλλά "κυνηγούσε τακτικά μικρά θηλαστικά και έξυνε συχνά τον ασθενή".

Αυτό ανοίγει την πιθανότητα ότι η γάτα είχε τον ιό στα νύχια της. Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για "αξιοσημείωτη" γρατσουνιά κοντά στην περιοχή της μασχάλης, όπου σημειώθηκε το πρώτο σύμπτωμα - μια κόκκινη βλάβη.

Οι υγειονομικοί ανέφεραν ότι δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες περιπτώσεις ανθρώπων που μεταδίδουν τον ιό, αλλά συνέστησαν στα άτομα με δερματικές βλάβες που πιθανώς προκλήθηκαν από την Αλάσκα να καλύψουν την πληγείσα περιοχή με έναν επίδεσμο.

Άλλες προτάσεις είναι το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, η αποφυγή κοινής χρήσης ρούχων που μπορεί να έχουν αγγίξει τις βλάβες και το πλύσιμο των ρούχων και των σεντονιών χωριστά από άλλα είδη οικιακής χρήσης.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) συνιστούν το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό μετά την επαφή με άγρια ​​ζώα ή τα περιττώματά τους. Οι κυνηγοί θα πρέπει πάντα να φορούν γάντια όταν χειρίζονται νεκρά ζώα, ακόμη και αν έχουν σκοτωθεί πρόσφατα, προτείνει το πρακτορείο.

Πηγές:
AP

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου
Ανακοίνωση γιατρών του ΕΚΠΑ και του νοσοκομείου "Αττικόν" για τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου