Ερευνητές του Uppsala University ανακαλύψαν ότι είναι πιθανό να προβλεφθεί ο αυξημένος κίνδυνος καρδιακής προσβολής τους επόμενους 6 μήνες.

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι συνήθης εξέταση αίματος σε συνδυασμό με νέο διαδικτυακό εργαλείο φαίνονται ικανά να προβλέπουν μελλοντικό κίνδυνο καρδιακής  προσβολής.

Ελπίζουν ότι οι σημαντικές εξελίξεις θα μπορούν να ενισχύσουν την ώθηση των ασθενών για αλλαγή του τρόπου ζωής τους.

Παρά την εμφάνιση και τη μοιραία φύση των καρδιακών προσβολών, αρκετοί άνθρωποι υψηλού κινδύνου διαφεύγουν του εντοπισμοί ή αποτυγχάνουν να συμμορφωθούν σε προληπτικές αγωγές.

Η νέα έρευνα του καθηγητή Johan Sundström στο Uppsala University, αναφέρει ότι η εξέταση αίματος μπορεί να προβλέψει την καρδιακή προσβολή.

Το μόνο κύριο θέμα, σημείωσαν ερευνητές,  είναι ότι πολλοί παράγοντες κινδύνου επιβεβαιώθηκαν προηγουμένως σε έρευνες με διάρκεια παρακολούθησης 5 έως 10 ετών.

Μόνο παράγοντες που είναι σταθεροί στο χρόνο είναι ικανοί για εντοπισμό.

Όμως, γνωρίζουμε ότι ο χρόνος πριν το έμφραγμα είναι πολύ δυναμικός.

Για παράδειγμα ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής διπλασιάζεται τον μήνα μετά από ένα διαζύγιο και αυτός ενός μοιραίου καρδιακού συμβάντος πενταπλασιάζεται την εβδομάδα μετά από μια διάγνωση καρκίνου.

Σε συνεργασία με άλλους Ευρωπαίους ερευνητές, ο καθηγητής Sundström υιοθέτησε την υπόθεση ότι αρκετές βιολογικές διαδικασίες είναι ενεργές κατά τους μήνες πριν την καρδιακή προσβολή και ότι αυτές οι διαδικασίες εντοπίζονται από μια απλή εξέταση αίματος.

Ο Sundström δήλωσε ότι θέλησε να αναπτύξει μεθόδους που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στις υπηρεσίες υγείας τον εντοπισμό ανθρώπων που σύντομα θα υποστούν για πρώτη φορά καρδιακή προσβολή.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δείγματα αίματος από 169.053 ανθρώπους χωρίς προηγούμενη καρδιαγγειακή νόσο σε 6 ευρωπαϊκές κοόρτες.

Τους επόμενους 6 μήνες, 420 από αυτούς υπέστησαν την πρώτη καρδιακή προσβολή. Το αίμα τους συγκρίθηκε με αυτό 1.598 υγιών συμμετεχόντων.

Εντοπίστηκαν περίπου 90 μόρια που συνδέονταν με κίνδυνο πρώτης καρδιακής προσβολής.

Όμως τα δείγματα που ήδη λαμβάνονται στην περίθαλψη τώρα είναι αρκετά για την πρόβλεψη του κινδύνου, δήλωσε ο Καθηγητής. Ελπίζει ότι αυτό θα αυξήσει την παρακίνηση των ανθρώπων να λάβουν τα φάρμακα πρόληψης, για παράδειγμα, ή να σταματήσουν το κάπνισμα.

Οι ερευνητές επίσης ανέπτυξαν απλό online εργαλείο που επιτρέπει στον καθένα να ανακαλύψει τον κίνδυνο να υποστεί έμφραγμα εντός 6 μηνών. Θα μελετήσουν τώρα τα 90 νέα μόρια για να τα κατανοήσουν καλύτερα και να διαπιστώσουν αν υπάρχουν πιθανότητες για αντιμετώπιση.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Nature.

Πηγές:
Nature.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου