Το παγκόσμιο απόθεμα εμβολίων κατά της χολέρας εξαντλείται, καθώς ορισμένες χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με αύξηση των κρουσμάτων, προειδοποιούν δύο οργανισμοί των Ηνωμένων Εθνών. Για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους προβλέπεται έλλειμμα τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων δόσεων μεταξύ ζήτησης και προσφοράς, δήλωσε αξιωματούχος της UNICEF, καθώς τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται παγκοσμίως.

«Το απόθεμα είναι άδειο», δήλωσε ο Φιλίπ Μπαρμπόζα, επικεφαλής επί των θεμάτων της χολέρας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), την υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ.

Η οξεία έλλειψη εμβολίων κατά της χολέρας αποτελεί ζήτημα τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2022, όταν ο ΠΟΥ συνέστησε να χορηγείται μόνο μία δόση αντί για δύο, ώστε να διαρκέσει περισσότερο το απόθεμα που διαχειρίζεται από κοινού με άλλους οργανισμούς υγείας. Ωστόσο, η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων, ιδίως σε χώρες όπως η Ζάμπια και η Ζιμπάμπουε, έχει ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στην ανεπαρκή προμήθεια. Μόνο τον Ιανουάριο, καταγράφηκαν 40.900 κρούσματα και 775 θάνατοι σε 17 χώρες, ανέφερε ο ΠΟΥ σε μια ενημέρωση για την παγκόσμια κατάσταση της χολέρας που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (12/2).

Η χολέρα μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα και αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί να σκοτώσει μέσα σε λίγες ώρες. Τα παιδιά κάτω των πέντε ετών διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο. Η ασθένεια προκαλείται από ένα βακτήριο που εξαπλώνεται σε μολυσμένα τρόφιμα και νερό. Για αυτό και η πρόσβαση σε καθαρό νερό και αποχέτευση είναι σημαντική για να σταματήσει η εξάπλωση, όπως άλλωστε και τα εμβόλια.

Επί του παρόντος υπάρχει μόνο μια εγκεκριμένη από τον ΠΟΥ εταιρεία που κατασκευάζει εμβόλια χολέρας για παγκόσμια χρήση, η νοτιοκορεατική Eubiologics, αν και γίνονται προσπάθειες για την επέκταση της παραγωγής. Ο αναπληρωτής διευθυντής προμηθειών εμβολίων της UNICEF, Άντριου Τζόουνς, δήλωσε ότι περίπου 2,5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου είναι επί του παρόντος διαθέσιμες μηνιαίως, ενώ φέτος αναμένονται συνολικά περίπου 40 εκατομμύρια δόσεις. Ωστόσο, η ζήτηση αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 90 και 100 εκατομμυρίων δόσεων τόσο για την αντιμετώπιση επιδημιών όσο και για προληπτικές εκστρατείες το 2024, είπε.

Ο Μπαρμπόζα δήλωσε ότι ορισμένες χώρες δεν ζητούν δόσεις επειδή γνωρίζουν ότι δεν έχουν απομείνει καθόλου εμβόλια και εκείνες που ζητούν δεν λαμβάνουν τη ζητούμενη ποσότητα. Η Ζάμπια ζήτησε 3,3 εκατομμύρια δόσεις, αλλά έλαβε μόνο 1,9 εκατομμύρια δόσεις. Ο Τζόουνς δήλωσε ότι οι οργανισμοί που διαχειρίζονται το απόθεμα πρέπει να «δώσουν προτεραιότητα στα αιτήματα εκείνα που αναμένεται να σώσουν τις περισσότερες ζωές».

Πηγές:
euro2day, EΡΤ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γονίδια οικογένειας από την Κολομβία ίσως "φρενάρουν" τη νόσο Alzheimer
Τι είναι οι ηλεκτρολύτες και σε ποιες τροφές τους βρίσκουμε
Περπάτημα: "Φάρμακο" κατά του πόνου στη μέση [μελέτη]