Το στάδιο του προδιαβήτη είναι όταν το σάκχαρο στο αίμα είναι υψηλότερο από το κανονικό, αλλά όχι τόσο υψηλό ώστε να μπορεί να θεωρηθεί επίσημα διαβήτης. Είναι μια αρκετά επικίνδυνη κατάσταση, από την άποψη ότι χρειάζεται στενή παρακολούθηση για να μπορέσετε να προλάβετε όχι μόνο τον διαβήτη, αλλά και πολλές ακόμα παθήσεις που σχετίζονται με αυτόν – ειδικά παθήσεις της καρδιάς.

Αυτές είναι μερικές συμβουλές για διατροφή που μπορείτε να ακολουθήσετε αν είστε σε προδιαβητικό στάδιο, και θα μειώσουν σταδιακά τον κίνδυνο.

Τρώτε περισσότερα λαχανικά

Οι φυτικές ίνες χορταίνουν χωρίς να αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα. Τα λαχανικά είναι επίσης γεμάτα με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Προσπαθήστε να τρώτε τουλάχιστον 3-5 μερίδες την ημέρα, που σημαίνει μισό φλιτζάνι μαγειρεμένα ή 1 φλιτζάνι ωμά λαχανικά ανά μερίδα. Προτιμήστε μη αμυλούχα λαχανικά, και δώστε έμφαση στα διάφορα χρώματα.

Περιορίστε τα αμυλούχα λαχανικά

Περιέχουν περισσότερους υδατάνθρακες από τα μη αμυλούχα αντίστοιχά τους. Έχουν όμως και υγιεινά θρεπτικά συστατικά. Δώστε τους λιγότερο χώρο στο πιάτο σας. Τα αμυλούχα λαχανικά περιλαμβάνουν τις λευκές πατάτες, τις γλυκοπατάτες, τον αρακά, το καλαμπόκι και την κολοκύθα.

Φρούτα αντί γλυκά

Τα φρούτα είναι γεμάτα με φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Βάλτε στόχο για δύο-τρεις μερίδες την ημέρα. Αυτό μπορεί να είναι ένα μικρό μήλο ή μισό φλιτζάνι φράουλες ανά μερίδα. Δοκιμάστε να συνδυάσετε τα φρούτα σας με υγιεινές πρωτεΐνες όπως βούτυρο ξηρών καρπών, γιαούρτι ή αμύγδαλα.

Επιλέξτε δημητριακά ολικής άλεσης

Σε αντίθεση με τα επεξεργασμένα δημητριακά, τα δημητριακά ολικής άλεσης έχουν όλες τις φυτικές τους ίνες, καθώς και άλλα πολύτιμα μέταλλα και βιταμίνες. Μπορείτε να τα φάτε για πρωινό ή ως συνοδευτικό στο μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα. Βρώμη, καστανό ρύζι και κινόα είναι οι πιο δημοφιλείς επιλογές.

Προσθέστε περισσότερους ξηρούς καρπούς και σπόρους στη διατροφή σας

Πάρτε μια χούφτα όποιου είδους θέλετε, φροντίστε μόνο να είναι ανάλατοι. Και μείνετε στο μέγεθος της μερίδας, της χούφτας δηλαδή. Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι έχουν ωφέλιμα λιπαρά, αλλά και πολλές θερμίδες.

Προσθέστε πρωτεΐνη

Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε πρωτεΐνη σε όλα τα γεύματα και τα σνακ σας. Σας βοηθά να αισθάνεστε χορτάτοι και επιβραδύνει το πόσο γρήγορα οι υδατάνθρακες εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για να διατηρείται το σάκχαρό σας σταθερό.

Αποφύγετε τα σακχαρούχα ποτά

Αυτά τα ποτά, όπως αναψυκτικά, energy drinks ή καφέδες με σιρόπια και γεύσεις, αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα επειδή δεν συνοδεύονται από άλλα θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες και πρωτεΐνη που θα επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης. Αν έχετε προδιαβήτη, είναι καλή ιδέα να περιορίσετε ή και να κόψετε εντελώς αυτά τα ποτά. Οι χυμοί φρούτων, επίσης, δεν πρόκειται να σας προσφέρουν πολλά πράγματα πέρα από την ζάχαρή τους. Είναι καλύτερο να φάτε ολόκληρο το φρούτο.

Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων

Πρέπει να ξέρετε τι αγοράζετε για να βάλετε στο πιάτο σας. Προσπαθήστε να αποφύγετε τροφές με προσθήκες ζάχαρης – και προσπαθήστε να μάθετε και τους διάφορους τρόπους με τους οποίους η έξτρα ζάχαρη θα αναφερεί στις ετικέτες των τροφίμων.

Μην παραλείπετε το πρωινό

Προσπαθήστε να φάτε μέσα σε 2 ώρες από τη στιγμή που θα ξυπνήσετε. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σας αργότερα μέσα στην ημέρα. Γενικά, είναι καλή ιδέα να τρώτε όταν αισθάνεστε πεινασμένοι. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να φάτε υπερβολικά ή να πάρετε κάτι πρόχειρο – και πιθανώς λιγότερο υγιεινό – αν μείνετε για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς φαγητό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου