Τα κρούσματα ιλαράς θα συνεχίσουν να αυξάνονται τους επόμενους μήνες στην Ευρώπη, λόγω της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης.

Υπαρκτό είναι και το ενδεχόμενο εισαγωγής κρουσμάτων από χώρες με υψηλή διασπορά του ιού που προκαλεί τη λοίμωξη, ενώ τους επόμενους μήνες, εκτιμάται ότι θα κορυφωθούν τα κρούσματα.

Τα παραπάνω επισημαίνονται σε σημερινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), με τη σύσταση να βελτιωθεί η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Τα στοιχεία του ECDC δείχνουν ότι τον Ιανουάριο και τις αρχές Φεβρουαρίου, ο αριθμός των ευρωπαϊκών χωρών που ανέφεραν κρούσματα ιλαράς έχει αυξηθεί, ενώ έχουν αναφερθεί τουλάχιστον επτά θάνατοι.

Η διευθύντρια του ECDC Andrea Ammon ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής:

"Κανείς δεν πρέπει να πεθάνει από ιλαρά. Η αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς, μιας άκρως μεταδοτικής, αλλά με διαθέσιμο εμβόλιο ασθένειας, υπενθυμίζει ότι όλα τα κράτη μέλη πρέπει να μεγιστοποιήσουν τις προσπάθειες για την επίτευξη και τη διατήρηση υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης για όλες τις ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό. Τα εμβόλια είναι ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση της επιβάρυνσης της υγείας από μολυσματικές ασθένειες και την αποφυγή άσκοπων απωλειών ζωής".

Ηλικίες

Η ιλαρά αποτελεί απειλή για άτομα όλων των ηλικιακών ομάδων, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία της διατήρησης υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης σε ολόκληρο τον πληθυσμό.

Ο υψηλότερος δυνητικός αντίκτυπος της ιλαράς, λόγω της υψηλής νοσηρότητας μετά τη μόλυνση, είναι για τα βρέφη που είναι πολύ μικρά για να εμβολιαστούν (συνήθως εκείνα κάτω των 12 μηνών, ανάλογα με τα εθνικά προγράμματα).

Τα μη εμβολιασμένα παιδιά κάτω των πέντε ετών διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο, καθώς η ιλαρά μπορεί να έχει αρκετές επιπλοκές σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Επιπλέον, άλλες ομάδες όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι διατρέχουν κίνδυνο σοβαρών εκβάσεων από την ιλαρά.

Η ιλαρά μεταδίδεται πολύ εύκολα, επομένως, η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, του 95% ή μεγαλύτερη του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί με δύο δόσεις του εμβολίου, είναι απαραίτητη για τη διακοπή της μετάδοσης σε μια χώρα ή κοινότητα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]