Μπορεί η πολιτιστική συνταγογράφηση να λειτουργήσει ως…συμπληρωματική αγωγή στην ψυχική υγεία; Πού μπορεί να φτάσει η θεραπευτική δύναμη της δημιουργικότητας, όταν η τέχνη συναντά την ψυχική υγεία;

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις ερωτήσεις που θα "πυροδοτήσουν" ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις και συζητήσεις μεταξύ ειδικών, για το θέμα της πολιτιστικής συνταγογράφησης, που απασχολεί έντονα την Α΄Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική ΑΠΘ του Γ.Ν. Παπαγεωργίου.

Για το λόγο αυτό, εξάλλου, η Κλινική, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Ψυχιατρικής ΑΠΘ Ιωάννη Διακογιάννη, διοργανώνει την ημερίδα με τίτλο "Πολιτισμός και Ψυχική Υγεία", την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου.

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής, τα τελευταία χρόνια, ο πολιτισμός και η τέχνη έρχονται να συμβάλλουν θεραπευτικά σε διαταραχές της ψυχικής και σωματικής υγείας. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της πολιτιστικής συνταγογράφησης. Όταν, δηλαδή, ο πολιτισμός συμβάλλει στη θεραπευτική διαδικασία, μέσω της συμμετοχής σε πολιτιστικά δρώμενα όπως επισκέψεις και ειδικές ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, θέατρα κλπ.

Στη διάρκεια της ημερίδας, που θα ξεκινήσει στις 9:30, θα γίνουν ομιλίες από επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, όπως ψυχιάτρους, κλινικούς ψυχολόγους, αρχαιολόγους, θεατρολόγους, για το πώς η τέχνη επιδρά θεραπευτικά σε ψυχιατρικές διαταραχές, ενώ θα παρουσιαστούν και σχετικές πρωτοβουλίες που υλοποιεί η Κλινική.

Επετειακή εκδήλωση "80-40-20"

Μετά το πέρας της ημερίδας, στις 13:30 θα πραγματοποιηθεί η Επετειακή Εκδήλωση της Κλινικής με τίτλο "80-40-20" και με αφορμή τα 80 χρόνια από την ίδρυση της τακτικής έδρας της Ψυχιατρικής - Νευρολογικής Κλινικής ΑΠΘ, τα 40 χρόνια από την ίδρυση της Α΄ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής και τα 20 χρόνια από τη λειτουργία της Α΄ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής στο Γ.Ν. Παπαγεωργίου.

Κατά την επετειακή εκδήλωση θα προβληθεί βίντεο με θέμα την ιστορική αναδρομή των 80 χρόνων της Κλινικής και θα δοθούν τιμητικές πλακέτες σε ανθρώπους που αποτέλεσαν σημείο αναφοράς για την πορεία και την εξέλιξη της Κλινικής.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου