Συνεργασία με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, προκειμένου να καλύπτονται τα απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία, εξετάζει το υπουργείο Υγείας.

Αν και στα συμβόλαια των ασφαλισμένων προβλέπεται κάλυψη νοσηλείας σε δημόσια νοσοκομεία, δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα καλυφθεί ο νέος θεσμός και οι ασφαλισμένοι είναι καλό να συμβουλεύονται τον ασφαλιστή τους.

Απαντώντας σήμερα σε σχετική ερώτηση τηλεθεατή της ΕΡΤ, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε πως "θα εξεταστεί συνεργασία με τις ασφαλιστικές εταιρείες μετά την τρίτη φάση του μέτρου".

Με βάση το χρονοδιάγραμμα, η συγκεκριμένη φάση αναμένεται να προκύψει τους επόμενους μήνες.

Στην πρώτη φάση, προβλέπεται να καθοριστούν από τον Μάρτιο τα νοσοκομεία που θα συμμετάσχουν στο εγχείρημα, η δεύτερη θα αφορά περίοδο 6 έως 8 μηνών μέχρι να "στρώσει" το σύστημα και η τρίτη αναμένεται να ακολουθήσει προς το τέλος του έτους.

Τα απογευματινά χειρουργεία αποβλέπουν στη μείωση της αναμονής για επέμβαση, η οποία αφορά πάνω από 100.000 άτομα και ξεπερνά τους 12 μήνες.

Σύμφωνα με την μελέτη του υπουργείου Υγείας, η δυναμικότητα του συστήματος με τα απογευματινά χειρουργεία αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 20%.

Για τη στήριξη του θεσμού θα αξιοποιηθούν 60 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τα οποία αφορούν διενέργεια χειρουργείων για ανθρώπους που παραμένουν στις λίστες χειρουργείου για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η προτεραιοποίηση τους θα γίνει με χρονολογική σειρά (από παλαιότερη σε νεότερη), όπως αυτή αποτυπώνεται στην Ενιαία Λίστα Χειρουργείων. 

Η αμοιβή που θα πληρώνει ο ασθενής στα απογευματινά χειρουργεία κυμαίνεται από 300 έως 2.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της επέμβασης.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε
Πώς να φροντίσουμε την  ψυχική μας υγεία το Πάσχα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας