Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατακόρυφη αύξηση των λοιμώξεων από ιλαρά. Πέρυσι αναφέρθηκαν περισσότερα από 306.000 κρούσματα ιλαράς σε όλο τον κόσμο, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ σήμερα στη Γενεύη. Πρόκειται για αύξηση 79% σε σύγκριση με το 2022. Οι ειδικοί σε θέματα ιλαράς είναι "εξαιρετικά ανήσυχοι" για τα στοιχεία αυτά, δήλωσε η Natasha Crowcroft, υπεύθυνη για την ιλαρά και την ερυθρά στον ΠΟΥ.

Ο ΠΟΥ θεωρεί ότι ο αριθμός των μη δηλωθέντων κρουσμάτων είναι σημαντικά υψηλότερος, καθώς δεν αναφέρονται όλες οι λοιμώξεις από ιλαρά. Οι εκτιμήσεις που βασίζονται σε υπολογισμούς μοντέλων έδειξαν ότι το 2022 υπήρχαν 9,2 εκατομμύρια κρούσματα της λοίμωξης και 136.216 θάνατοι από ιλαρά παγκοσμίως. Δεν υπάρχει ακόμη υπολογισμός με βάση το μοντέλο για το 2023.

Ωστόσο, η Crowcroft επεσήμανε ότι το 2022 σημειώθηκε αύξηση 43% στους θανάτους σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Λόγω της αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων, "αναμένουμε επίσης αύξηση των θανάτων το 2023".

Ενόψει αυτής της εξέλιξης, το τρέχον έτος θα είναι "μια μεγάλη πρόκληση", δήλωσε η Crowcroft. Ο ΠΟΥ θεωρεί ότι περισσότερες από τις μισές χώρες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης κρουσμάτων ιλαράς μέχρι το τέλος του έτους. Περίπου 142 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως εκτιμάται ότι είναι ευάλωτα στη νόσο.

Η ιλαρά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ιογενής ασθένεια που μεταδίδεται ταχύτερα από ό,τι η γρίπη, για παράδειγμα. Εκτός από τα τυπικά συμπτώματα, όπως ο πυρετός και το κόκκινο εξάνθημα, μπορεί να εμφανιστούν και απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές, όπως η μηνιγγίτιδα.

Σύμφωνα με την Crowcroft, ένας από τους κύριους λόγους για την αύξηση των αριθμών είναι το "μειωμένο ποσοστό εμβολιασμών". Προκειμένου να εξαλειφθεί η ιλαρά, τουλάχιστον το 95% του πληθυσμού πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένο κατά της νόσου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το παγκόσμιο ποσοστό εμβολιασμού μειώθηκε πρόσφατα στο 83%, για παράδειγμα λόγω των παραλειφθέντων εμβολιασμών κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]