Γάλα, αυγά, καρύδια και φιστίκια — αυτή δεν είναι μια λίστα παντοπωλείου, αλλά μερικά τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες, οι οποίες θα μπορούσαν να γίνουν πιο εύκολα ανεκτές με ένα πρόσφατα εγκεκριμένο φάρμακο.

Το Omalizumab, που αναπτύχθηκε από την Genentech, έλαβε πράσινο φως από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για να βοηθήσει στη μείωση των σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων που προκαλούνται από τυχαία έκθεση σε ορισμένα τρόφιμα. Θεωρείται το πρώτο φάρμακο που έχει εγκριθεί από τον FDA που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των ανθρώπων από πολλές τροφικές αλλεργίες.

Το φάρμακο δεν προορίζεται για χρήση κατά τη διάρκεια αλλεργικής αντίδρασης. Αντίθετα, έχει σχεδιαστεί για να λαμβάνεται επανειλημμένα κάθε λίγες εβδομάδες για να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου αντιδράσεων με την πάροδο του χρόνου. Ο FDA είπε ότι τα άτομα που λαμβάνουν το φάρμακο θα πρέπει να συνεχίσουν να αποφεύγουν τα τρόφιμα στα οποία είναι αλλεργικά.

«Αν και δεν θα εξαλείψει τις τροφικές αλλεργίες ούτε θα επιτρέψει στους ασθενείς να καταναλώνουν ελεύθερα τρόφιμα αλλεργιογόνα, η επαναλαμβανόμενη χρήση του σκευάσματος θα βοηθήσει στη μείωση των επιπτώσεων στην υγεία εάν συμβεί τυχαία έκθεση σε τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία», δήλωσε η Kelly Stone από το Κέντρο Αξιολόγησης και Έρευνας Φαρμάκων του FDA.

Μερικές από τις πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες του φαρμάκου είναι ο πυρετός και η αντίδραση στο σημείο της ένεσης. O FDA  προειδοποιεί επίσης ότι το ίδιο το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει αναφυλαξία. Η Genentech συμβουλεύει ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης να παρακολουθεί ένα άτομο που αρχίζει να χρησιμοποιεί το Omalizumab.

Το κόστος του φαρμάκου κυμαίνεται από 2.900 δολ. το μήνα για τα παιδιά και 5.000 δολ. το μήνα για τους ενήλικες.

Το Omalizumab έχει ήδη εγκριθεί από τον FDA για τη θεραπεία αυθόρμητης κνίδωσης και χρόνιας ρινοκολπίτιδας με ρινικούς πολύποδες σε ορισμένους ασθενείς.

Το φάρμακο χορηγείται με ένεση κάθε δύο ή τέσσερις εβδομάδες. Με την πάροδο του χρόνου, το Omalizumab έχει αποδείξει ότι βοηθά ορισμένους ανθρώπους να ανέχονται τα τρόφιμα στα οποία είναι αλλεργικοί, σύμφωνα με μια μελέτη που χρηματοδοτείται από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων.

Σε μια δοκιμή με 168 ασθενείς που ήταν αλλεργικοί στα φιστίκια και σε τουλάχιστον δύο άλλες τροφές, το 68% των ατόμων που έλαβαν Xolair για 4 έως 5 μήνες μπόρεσαν να καταναλώσουν περίπου 2,5 φιστίκια χωρίς συμπτώματα όπως κνίδωση στο σώμα, επίμονο βήχα ή έμετο, σύμφωνα με τον FDA.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι το Omalizumab ήταν αποτελεσματικό μετά από 4 έως 5 μήνες στο 67% των ατόμων που ήταν αλλεργικά στα αυγά, στο 66% των ατόμων που ήταν αλλεργικά στο γάλα και στο 42% των ατόμων που ήταν αλλεργικά στα κάσιους. Αυτά τα αποτελέσματα βασίστηκαν σε μικρές ποσότητες κάθε τροφής - ένα τέταρτο αυγού, δύο κουταλιές της σούπας γάλα 1% και 3,5 κάσιους, σύμφωνα με την Genentech.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά