Μια νέα ανακάλυψη ερευνητών του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης (UZH) θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση των νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Οι ερευνητές  με επικεφαλής την ελληνίδα, Μαγδαληνή Πολυμενίδου, εντόπισαν και ταυτοποίησαν μια πρωτεΐνη που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως στόχος για μια θεραπεία κατά ασθενειών όπως η αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS).

Οι ερευνητές έδειξαν ότι η τοξική συσσώρευση της πρωτεΐνης NPTX2 παίζει σημαντικό ρόλο στην ALS, όπως ανακοίνωσε σήμερα το UZH. Παρουσίασαν μάλιστα τα ευρήματά τους στην επιστημονική κοινότητα στο περιοδικό "Nature".

Στις νευροεκφυλιστικές ασθένειες, κάποια από τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου πεθαίνουν. Ανάλογα με το ποια περιοχή του εγκεφάλου επηρεάζεται, αυτό οδηγεί σε διαφορετικά συμπτώματα. Στην ALS, μια ασθένεια γνωστή για το "Ice Bucket Challenge", οι νευρώνες στον κινητικό φλοιό και τον νωτιαίο μυελό πεθαίνουν, προκαλώντας παράλυση, όπως εξήγησαν από το UZH.

Στη μελέτη τους, οι ερευνητές  από το UZH αποκρυπτογράφησαν τους πολύπλοκους μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από τον θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο κυτταρικής καλλιέργειας που ονομάζεται "iNets" και αναπτύχθηκε για τον σκοπό αυτό.

Έδειξαν ότι η πρωτεΐνη NPTX2 λειτουργεί ως ένα είδος συνδέσμου μεταξύ της κακής συμπεριφοράς μιας άλλης πρωτεΐνης που ονομάζεται TDP-43 και του θανάτου των νευρικών κυττάρων. Η μείωση της συγκέντρωσης της NPTX2 στους νευρώνες εξουδετέρωσε τον εκφυλισμό.

Αυτό υποδηλώνει ότι τα φάρμακα που μειώνουν την ποσότητα της NPTX2 θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια πιθανή θεραπευτική στρατηγική για την ALS, σύμφωνα με το UZH.

Τα αποτελέσματα αφορούν επίσης μια άλλη νευροεκφυλιστική ασθένεια, γνωστή ως μετωποκροταφική άνοια (FTD). Στην ασθένεια αυτή, τα νευρικά κύτταρα πεθαίνουν σε περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τη νόηση, τη γλώσσα και την προσωπικότητα.

Πηγές:
Sda - "Nature"

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανακοίνωση γιατρών του ΕΚΠΑ και του νοσοκομείου "Αττικόν" για τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου
Η αναερόβια άσκηση και τα οφέλη της
Φαρμακευτική δηλητηρίαση στην παιδική ηλικία