Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η υπογονιμότητα στους άντρες θα μπορούσε να αποτελεί κίνδυνο για αυτούς και τους στενούς του συγγενείς.

Ο καρκίνος είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί σε αυτούς τους άντρες και τις οικογένειές τους, αναφέρει η Dr. Joemy Ramsay, του Utah University in Salt Lake City.

Η ακριβής σχέση δεν είναι σαφής.

Οι ερευνητές συνέλεξαν τα αποτελέσματα αναλύσεων δειγμάτων σπέρματος από 800 άντρες και τα συνέκριναν με δείγματα 5.700 γόνιμων αντρών.

Από τους υπογόνιμους άντρες, 426 δεν είχαν σπερματοζωάρια ενώ ακόμα 360 είχαν πολύ χαμηλά επίπεδα.

Η Ramsay εξέτασε τα στατιστικά στοιχεία για οποιοδήποτε ιστορικό καρκίνου σε ολη την ομάδα των αντρών και των οικογενειών τους.

Σε άντρες χωρίς σπερματοζωάρια, 12 από τις 13 οικογένειες είχαν υψηλότερα επίπεδα τουλάχιστον ενός τύπου καρκίνου.

Tα αποτελέσματα ήταν παρόμοια για άντρες με πολύ μικρή ποσοστά σπερματοζωαρίων. Και οι 12 οικογένειες που συνδέονταν με αυτούς είχαν υψηλότερα ποσοστά καρκίνου.

Μέλη οικογενειών αντρών χωρίς σπερματοζωάρια είχαν 156% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου οστών και αρθρώσεων, 56% υψηλότερο για σαρκώματα και άλλους όγκους μαλακών ιστών, 27% υψηλότερο για καρκίνο μήτρας, 60% υψηλότερο για λέμφωμα Hodgkin και 54% υψηλότερο για όγκους θυρεοειδούς.

Μέλη οικογενειών αντρών με ελάχιστη ποσότητα σπερματοζωαρίων είχαν παρόμοιες πιθανότητες. Αύξηση 143% σε καρκίνο οστών και αρθρώσεων, 16% υψηλότερο για καρκίνο παχέος εντέρου και 134% υψηλότερο για καρκίνο όρχεων.

Σε αυτή την ομάδα όμως, σημειώθηκε 61% χαμηλότερος κίνδυνος για καρκίνο οισοφάγου.

Ο κίνδυνος ποίκιλε ευρέως μεταξύ οικογενειών.

Για παράδειγμα, σε άντρες με χαμηλή ποσότητα σπερματοζωαρίων, ο κίνδυνος καρκίνου των όρχεων κυμαινόταν από 4 έως 24 φορές παραπάνω βάσει της ομάδας οικογενειών.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Human Reproduction.

Πηγές:
Human Reproduction.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]