Η ουρική αρθρίτιδα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων καρδιαγγειακών νόσων, αναφέρει νέα έρευνα που εξέτασε αρχεία 860.000 ανθρώπων.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Lancet Rheumatology και έγινε από τα Πανεπιστήμια Glasgow, Oxford και KU Leuven,αποκάλυψε ότι η ουρική αρθρίτιδα συνδέεται με αυξημένο κατά  58% κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, με ακόμα υψηλότερους σχετικούς κινδύνους σε γυναίκες και σε ηλικίες κάτω των 45.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 152.000 ανθρώπων με την πάθηση και 700.000 ανθρώπων στην ομάδα ελέγχου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, άνθρωποι με ουρική αρθρίτιδα είχαν υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο έναντι αυτών χωρίς.

Γυναίκες με την πάθηση είχαν 88% υψηλότερο σχετικό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε σύγκριση με γυναίκες χωρίς.

Στους άντρες, ο κίνδυνος ήταν 49% υψηλότερος έναντι όσων δεν είχαν ουρική αρθρίτιδα.

Aν και ο απόλυτος κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου αυξάνει με την ηλικία, η μελέτη δείχνει  ότι η ουρική αρθρίτιδα φαίνεται να ενισχύει τον κίνδυνο σε μεγαλύτερη έκταση στους νεότερους (κάτω των 45) έναντι των ηλικιωμένων και ένας νέος με την πάθηση έχει υπερδιπλάσιες πιθανότητες καρδιαγγειακής νόσου έναντι παρόμοιας ηλικίας ανθρώπου χωρίς την πάθηση.

Ο αυξημένος κίνδυνος φάνηκε σε 12 καρδιαγγειακές νόσους που μελετήθηκαν, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, ισχαιμία, αρρυθμία, βαλβιδοπάθεια και φλεβική θρομβοεμβολή.

Επιπλέον οι ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα είχαν υψηλότερο ΔΜΣ έναντι της ομάδας ελέγχου και μεγαλύτερη εμφάνιση άλλων παθήσεων, όπως χρόνια νεφρική νόσο και υπέρταση

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ο εντοπισμός και η εφαρμογή στρατηγικών μείωσης καρδιαγγειακού κινδύνου σε ανθρώπους με ουρική αρθρίτιδα θα πρέπει να είναι προτεραιότητα.

Πηγές:
Lancet Rheumatology

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου