Τα κυρίαρχα αφηγήματα επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τη σεξουαλικότητα των ανθρώπων αφού ένα μεγάλο κομμάτι της συνδέεται με τις κοινωνικές κατασκευές που ισχύουν στο εκάστοτε κοινωνικό πλαίσιο. Οι άνθρωποι χτίζουν τις ταυτότητές τους βάσει αυτών των αφηγημάτων και μπαίνουν σε μια προσπάθεια αποδοχής τους από το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο των φίλων, των συνομηλίκων και του σημαντικού άλλου. Κατανοούν τους εαυτούς τους και τη σεξουαλικότητά τους εν προκειμένω βάσει αυτών και κάνουν προσπάθειες να ενταχθούν μέσα σε αυτά. Το κοινωνικοπολιτισμικό πλαίσιο, το πλαίσιο του φύλου, της τάξης, της φυλής, της κουλτούρας και της σεξουαλικής ταυτότητας είναι ισχυροί συντελεστές στην πλοκή των ιστοριών μέσα από τις οποίες ζούμε τη ζωή μας.  

Θα αναφερθώ σε κυρίαρχα αφηγήματα που κυρίως συζητάμε με τους ανθρώπους που ζητούν τη βοήθειά μου και ανακαλύπτουμε μαζί τις επιρροές που έχουν πάνω τους όπως τα συναντούν στα περιοδικά,στις διαφημίσεις, στις ταινίες, στις συζητήσεις με φίλους τους, στο ίντερνετ, στη βιομηχανία του πορνό αλλά συζητάμε και τις προκλήσεις του πώς να αποδομήσουν αυτά τα κυρίαρχα αφηγήματα και να ακολουθήσουν τον δικό τους τρόπο ζωής. Κάποια από αυτά είναι:

Ο άντρας πρέπει να είναι έτοιμος για σεξ ανά πάσα ώρα και στιγμή

Η κυρίαρχη πεποίθηση περί αρρενωπότητας σε άντρες και γυναίκες προυποθέτει ότι ο άντρας δεν κουράζεται, ότι πρέπει να έχει συνέχεια ερωτική επιθυμία, σε όποια συναισθηματική κατάσταση και αν βρίσκεται -αγχωμένος, στενοχωρημένος-θυμωμένος κτλ. Η αρρενωπότητα μετριέται με την ετοιμότητα του άντρα για σεξουαλική επαφή, οι γυναίκες συνηγορούν στην απαίτηση αυτή και με τη σειρά της η ετοιμότητα γίνεται εργαλείο καταμέτρησης της αρρενωπότητας. Η έμφαση δίνεται στην επίτευξη της σεξουαλικής και σωματικής επίδοσης και όχι στην ευχαρίστηση ή την επιθυμία. Το σεξ μετριέται σε στύσεις, η υποκειμενική εμπειρία της σεξουαλικής επαφής χάνει το νοημά της, ο αισθησιασμός υποβιβάζεται και χάνεται.  Η σωματική επαφή με τον άλλον και η βαθύτερη σύνδεση με το σώμα μας διαβρώνεται και η σεξουαλική επαφή επικεντρώνεται στο πέος αλλά και ταυτόχρονα στην  αποσύνδεση του πέους από τον άντρα, λες και είναι ένα όργανο απλά διεκπεραίωσης μιας σωματικής λειτουργίας όπως η μάσηση ή η ούρηση. Νεαροί άντρες παίρνουν μπλε χαπάκια για να “αποδείξουν” την αρρενωπότητά τους.

Πόσο συχνά “πρέπει” τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια να κάνουν σεξ

Αυτό είναι ένα πολύ συχνό αφήγημα  που φέρνουν τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια που με επισκέπτονται, πιστεύοντας ότι υπάρχει ένας κανόνας καταμέτρησης της φυσιολογικής σεξουαλικής λειτουργίας ή μια ¨κανονικότητα’’| στη συχνότητα των ερωτικών επαφών.  Η συχνότητα αρχίζει και γίνεται πρόβλημα και σημείο τριβής στα ζευγάρια. Ξεχνούν τη σχέση τους,  ότι μπορεί να είχαν περιόδους όπου το σεξ ήταν συχνό και όλα ήταν εντάξει αλλά και ότι μπορεί να υπήρχαν περίοδοι που το σεξ να ήταν πιο αραιό και πάλι όλα να ήταν εντάξει. Ποιος προσδιορίζει και ποιος ορίζει τι είναι φυσιολογικό και λειτουργικό, αν όχι το ίδιο το ζευγάρι; Η νόρμα για το πόσο συχνά πρέπει να κάνουν σεξ τα ζευγάρια φαίνεται ότι δημιουργεί μεγαλύτερο πρόβλημα στη μεταξύ τους σχέση παρά η  ίδια η συχνότητα. Σίγουρα, εφόσον υπάρχει κάποιο θέμα επιθυμίας ή νόσου που επηρεάζει τη σεξουαλικότητα του ζευγαριού, καλό είναι να διερευνηθεί, αλλά η “μεζουροποίηση” των επαφών και η αμφισβήτηση της ταυτότητας του άντρα ή της γυναίκας βάσει αυτού δεν βοηθά τη σχέση.

Το σεξουαλικό  παιχνίδι  πρέπει να έχει πάντα διείσδυση

Η άρρηκτη σύνδεση της σεξουαλικής πράξης και πρακτικής με την αναπαραγωγή ήταν για πολλούς αιώνες πάγια συνθήκη. Η ελευθεριότητα στο σεξ και το δικαίωμα της απόλαυσης και στις γυναίκες κατόπιν αγώνων από το φεμινιστικό κίνημα και το Lgbtq+ κίνημα, δημιούργησε πέρα από συνθήκες μεγαλύτερη απόλαυσης, απενοχοποίησης αλλά και προϋποθέσεις για νόρμες και μεζούρες ευχαρίστησης. Σε αυτό, αν προστεθεί η επίδοση ως τρόπαιο αρρενωπότητας, καταλαβαίνουμε την κατάλυση της ιερότητας και της μυστηριακής διάστασης της ερωτικής επαφής. Στις ανατολικές χώρες, οι άνθρωποι έχουν ως μέρος της κουλτούρας τους ταντρικές ή ταοικές πρακτικές που δεν συμπεριλαμβάνουν το κομμάτι της διείσδυσης και παρόλα αυτά οι σύντροφοι μπορεί να βιώσουν ισχυρά συναισθήματα απόλαυσης και σύνδεσης. Το κυρίαρχο αφήγημα που διακατέχει άντρες και γυναίκες, και τους οδηγεί κατευθείαν στη διείσδυση, τους απομακρύνει από το παιχνίδι και τον πειραματισμό πάνω στην ερωτική πράξη. Η σύνδεση πράξη-επίδοση-αποτέλεσμα κυριαρχεί και στα ζευγάρια που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν οπότε το στρες γίνεται αδιαμφισβήτητο κομμάτι της επαφής.  Δεδομένων των γρήγορων συνθηκών ζωής, της κούρασης, του άγχους της καθημερινότητας, των απαιτήσεων στη δουλειά, της οικογένειας, η δημιουργία ενός χώρου σωματικών επαφών χωρίς απαραίτητα διείσδυση ίσως να ιδωθεί ως τρόπος σύνδεσης και χαλάρωσης του ζευγαριού- γιατί όχι και ανανέωσης της σεξουαλικής ζωής.

 Ο αυνανισμός μέσα στη συντροφική σχέση δείχνει ότι δεν υπάρχει ερωτική επιθυμία για τον/τη σύντροφο

Στο πλαίσιο πάλι της νόρμας πώς μετριέται η επιθυμία και πόση επιθυμία πρέπει να υπάρχει στη συντροφική σχέση, πολλές γυναίκες ενοχλούνται όταν “συλλαμβάνουν” τον σύντροφο να αυνανίζεται μπροστά σε μια οθόνη, το θεωρούν καταστροφικό για τη σχέση ή την ερωτική τους ζωή ή ότι δεν της επιθυμεί αρκετά. Σίγουρα, αν ο σύντροφος βρίσκει μόνο αυτό τον τρόπο σεξουαλικής ικανοποίησης χρειάζεται να διερευνηθεί αυτό, αλλά δεν σημαίνει ότι εφόσον υπάρχουν σεξουαλικές επαφές στο ζευγάρι είναι ένας καταστροφικός παράγοντας στη σεξουαλική τους ζωή. Η αυτοϊκανοποίηση μπορεί να επηρεάσει θετικά τη σχέση, είτε γίνεται από τους άντρες είτε από τις γυναίκες. Στους άντρες, μπορεί να δώσει συναισθήματα αυτάρκειας και αυτονόμησης όταν νιώθουν ότι μπορεί να χαθούν μέσα στη σχέση με τη σύντροφο ή να βρίσκουν ένα χώρο διασκέδασης και  εκτόνωσης που δεν θα χρειαστεί να σκεφτούν και την ευχαρίστηση του άλλου. Στις γυναίκες, μπορεί να έχει το νόημα της εξερεύνησης της σεξουαλικότητας που ακόμα είναι ενοχοποιημένη και να προσδώσει μια διάσταση απελευθερωτική και πειραματισμού. Η εξερεύνηση του γυναικείου σώματος από την ίδια μπορεί να ανοίξει μονοπάτια ευχαρίστησης, εξοικείωσης και απόλαυσης, που θα βοηθήσουν και στη σεξουαλικότητά της με τον σύντροφο

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο