Μωρά που γεννήθηκαν από μητέρες που είχαν έντονη θλίψη από πένθος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους ενδεχομένως μπορεί να είναι ευάλωτα σε καρδιακή ανεπάρκειά πολύ αργότερα, στη ζωή τους, αναφέρει νεα έρευνα.

Η Fen Yang, του Karolinska Institute δήλωσε ότι αν μελλοντικές έρευνες στηρίξουν τα ευρήματα, οι έγκαιρες εξετάσεις για παράγοντες κινδύνου όπως παχυσαρκία, υπέρταση και διαβήτη σε παιδιά γυναικών που είχαν πένθος θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη μείωση του φόρτου της καρδιακής ανεπάρκειας και άλλων καρδιακών νόσων.

Με στοιχεία 6,7 εκατομμυρίων γεννήσεων στη Δανία και τη Σουηδία μεταξύ 1973 και 2016, οι ερευνητές εστίασαν στη θλίψη της μητέρας ως μορφή προγεννητικοί στρες.

Από αυτές περισσότερες από 167.000 είχαν προγεννητικό στρες λόγω πένθους τον χρόνο πριν ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αναλύθηκαν πληροφορίες για την απώλεια από την έγκυο στενών μελών της οικογένειας και διάγνωσης καρδιακής ανεπάρκειας στα παιδιά τους έως τη μεση ηλικία.

Σε διάστημα 24 ετων, περισσότερα από 4.800 τέκνα διαγνώστηκαν με καρδιακή ανεπάρκεια.

Μονο σοβαρές μορφές απώλειας στη μητέρα ιδιαίτερα  θάνατος του συζύγου ή παιδιού της συνδέονταν με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας του τέκνου μελλοντικά.

Η απώλεια άλλων στενών μελών είχε σχέση όταν ο θάνατος προήλθε από μη φυσιολογικά αίτια.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο JACC: Heart Failure.

Οι ερευνητές υπέδειξαν ότι το στρες της μητέρας στην εγκυμοσύνη θα μπορούσε να δημιουργεί δυσάρεστο περιβάλλον στη μήτρα οδηγώντας πιθανόν σε αρνητική εξέλιξη και επηρεάζοντας την καρδιακή υγεία του παιδιού της μελλοντικά.

Αλλοι παράγοντες μετά τον τοκετό, όπως αυτοί του τρόπου ζωής μπορούν επίσης ενδεχομένως να επηρεάσουν την καρδιακή υγεία του παιδιού της.

Η Dr. Maya Guglin, του American College of Cardiology περιέλαβε  παιδιά που είχαν καρδιακή ανεπάρκεια στην ηλικία των 10, που είναι γνωστή ως συγγενής καρδιοπάθεια και ήδη εχει συνδεθεί με το πένθος της μητέρας,. Οι ερευνητές, σημειώνει, δεν εξαίρεσαν αυτά τα παιδιά από την έρευνα, κάτι που κατ’ αυτήν θα είχε νόημα. Παρόλα αυτά, τονίζει τη σημασία να ληφθεί υπόψη το έντονο πένθος της εγκύου ως πιθανό παράγοντα κινδύνου για μελλοντική καρδιοπάθεια.

Οι ερευνητές σημείωσαν οτι δεν χρειάζεται να πανικοβληθούν οι έγκυες για την πιθανότητα τα παιδιά τους να εμφανίσουν στο μέλλον καρδιακή ανεπάρκεια, δεδομένου ότι αυτή παραμένει σπάνια σε νέους ανθρώπους.

Η έρευνα είχε άλλους περιορισμούς, όπως ανικανότητα να εντοπίσουν ελαφρύτερες μορφές καρδιακής ανεπάρκειας και συγχυτικούς παράγοντες όπως γενετικούς και τρόπου ζωής.

Πηγές:
JACC: Heart Failure.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά