Μία καινοτόμο μέθοδο έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του γαστρεντερικού, εφαρμόζουν Βρετανοί επιστήμονες.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Nottingham ανέπτυξαν μία συσκευή απεικόνισης χαμηλού κόστους, που μπορεί να φέρει επανάσταση στις εξετάσεις για τον καρκίνο του γαστρεντερικού και να τις κάνει προσβάσιμες σε όλους.

Πρόκειται για μία θανατηφόρο μορφή καρκίνου, η έγκαιρη διάγνωση της οποίας μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά επιβίωσης.

Οι υπάρχουσες εξετάσεις, ωστόσο, χαρακτηρίζονται από υψηλό κόστος και απαιτούν ογκώδη εξοπλισμό, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η ευρεία χρήση τους.

Η νέα συσκευή θέτει τις βάσεις για μια σημαντική αλλαγή στην ιατρική τεχνολογία.

"Οι υπάρχουσες μέθοδοι δεν είναι κατάλληλες για ενδοσκοπική εξέταση ρουτίνας στον πεπτικό σωλήνα", σχολιάζει η ερευνήτρια Jane Crowley από το Πανεπιστήμιο του Nottingham.

Οι ερευνητές Jane Crowley και George Gordon εισήγαγαν μια έξυπνη λύση σε αυτές τις προκλήσεις: ένα μικροσκοπικό σύστημα απεικόνισης χώρου συχνότητας (SFDI) σχεδιασμένο να ταιριάζει στα όρια των τυπικών ενδοσκοπίων.

Η προσέγγιση αυτή είναι τόσο πρωτοποριακή όσο και πρακτική, καθώς χρησιμοποιεί προηγμένη οπτική τεχνολογία για τη διάκριση μεταξύ καλοήθων και κακοήθων ιστών με ακρίβεια.

Η καρδιά των ευρημάτων τους βρίσκεται στην ανάπτυξη ενός εξαιρετικά μικροσκοπικού συστήματος SFDI, ικανού να παρέχει αποτελεσματικότητα πάνω από 90% και ευαισθησία στην ανίχνευση του ακανθοκυτταρικού καρκινώματος - ενός κοινού καρκίνου του δέρματος - που ευθυγραμμίζεται με τα υψηλότερα κλινικά πρότυπα ιατροτεχνολογικών συσκευών.

Τα πειράματά τους έδειξαν εξαιρετικά υποσχόμενα αποτελέσματα στη διάκριση μεταξύ υγιών και καρκινικών ιστών, στοιχείο που αποτελεί σημαντική πρόοδο στον προσυμπτωματικό έλεγχο.

Πηγές:
StudyFinds

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία