Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία, όπως καρδιοπάθεια, διαβήτη, καρκίνο και προβλήματα ψυχικής υγείας, αναφέρει η μεγαλύτερο επισκόπηση για την επίδρασή τους.

Η επισκόπηση στο BMJ εξέτασε τους κινδύνου που η έκθεση σε αυτά όπως σακχαρούχα δημητριακά και έτοιμα γεύματα θα μπορούσε να εχει στη σωματική και ψυχική υγεία.

Διεθνής ομάδα ερευνητών από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Ιρλανδία συνέβαλε στην ανασκόπηση 45 αναλύσεων. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από 9.9 εκατομμύρια ανθρώπους που προέρχονταν από ερωτηματολόγια για τρόφιμα και ιστορικό διατροφής.

Τα τρόφιμα αυτά συνήθως έχουν μεγαλύτερα επίπεδα λιπαρών, σακχάρων και αλατιού και περιέχουν χημικές ουσίες, γλυκαντικά και συντηρητικά που παρατείνουν την ημερομηνία κατανάλωσης.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ''πειστικές ενδείξεις'' έδειξαν ότι η υψηλότερη πρόσληψη υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων συνδεόταν με 50% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο και 12% υψηλότερο για διαβήτη τύπου 2 και 48-53% μεγαλύτερο για εμφάνιση άγχους.

Υπήρχαν επίσης ενδείξεις ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων θα μπορούσε να αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας διαβήτη τύπου 2 προβλημάτων ύπνου και θανάτου από καρδιοπάθεια κατά 40-66%, όπως και 22% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης και 21% μεγαλύτερου κινδύνου θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο.

Πηγές:
BMJ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ολυμπιακοί αγώνες: Πότε έρχεται η κορύφωση των επιδόσεων αθλητών στίβου
Τεχνητά αιμοφόρα αγγεία θα μπορούσαν να βελτιώνουν το αποτέλεσμα του bypass
ECDC: Κίνδυνοι για την υγεία όσων επισκεφθούν το Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες