Η πρώτη συνταγή για τη χορήγηση φαρμακευτικής κάνναβης στη Θεσσαλονίκη εκδόθηκε την Τρίτη 5 Μαρτίου 2024 από τo Ιατρείο Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, σε ασθενή με χρόνιο νευροπαθητικό πόνο, ο οποίος δεν κατάφερε να ανακουφιστεί από τις συμβατικές θεραπείες.

Με τη συνταγή ανά χείρας, ο 55χρονος ασθενής αισιοδοξεί πλέον ότι θα μπορέσει να ανακουφιστεί από τον χρόνιο πόνο, αγοράζοντας κάνναβη για ιατρική χρήση από το φαρμακείο. Την πόρτα του φαρμακείου για να εκτελέσει μια αντίστοιχη συνταγή θα περάσει και μια 60χρονη, η δεύτερη ασθενής που έχοντας υποστεί μεγάλη ταλαιπωρία εξαιτίας νευροπαθητικού πόνου βρήκε, επίσης, πρόσβαση στη συγκεκριμένη θεραπεία, μέσω του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου.

"Η χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης ενδείκνυται για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου, που σχετίζεται με καρκίνο ή παθήσεις του κεντρικού ή του περιφερικού νευρικού συστήματος, όπως νευροπαθητικός πόνος που προκαλείται από: νευρική βλάβη, 'μέλος φάντασμα', νευραλγία τριδύμου, μεθερπητική νευραλγία, που δεν ανταποκρίνονται όμως στις συμβατικές θεραπείες. Επίσης  χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση  της σπαστικότητας που σχετίζεται με σκλήρυνση κατά πλάκας ή βλάβες του νωτιαίου μυελού", επισημαίνει η Αναπληρώτρια Συντονίστρια Διευθύντρια Αναισθησιολογικού Τμήματος - Ιατρείου Πόνου στο Γ.Ν. Παπαγεωργίου Ελένη Κοράκη.

Η φαρμακευτική κάνναβη διατίθεται σε μορφή ολόκληρων ξηρών ανθέων φυτού κάνναβης προς εισπνοή και περιέχει τις δραστικές ουσίες Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και κανναβιδιόλη (CBD).

Σύμφωνα με την κ. Κοράκη τα κανναβινοειδή ατμοποιούνται με τη χρήση του ατμοποιητή, μιας ειδικής συσκευής που επιτρέπει την εισπνοή ενώσεων κάνναβης χωρίς την καύση που σχετίζεται με το κάπνισμα. Μπορούν έτσι να προσφέρουν έως και τέσσερις ώρες ανακούφισης από τους πόνους. Η επιλογή της σωστής δόσης είναι μια διαδικασία που ορίζεται, βήμα προς βήμα, εξατομικευμένα για κάθε ασθενή, σε συνεργασία με τον γιατρό.

Ασθενείς που έχουν δοκιμάσει τις συμβατικές θεραπείες, χωρίς όμως να έχουν ανακουφιστεί από χρόνιους πόνους, μπορούν να απευθυνθούν στο Ιατρείο Πόνου του Γ.Ν. Παπαγεωργίου, κλείνοντας ραντεβού μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 14741. Κατά την επίσκεψη του ασθενή, εξετάζεται ο πλήρης ιατρικός του φάκελος, ώστε να διαπιστωθεί αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της φαρμακευτικής κάνναβης.

Το κόστος της θεραπείας επιβαρύνει αποκλειστικά τον ασθενή, αφού η προμήθεια τόσο του ατμοποιητή όσο και της φαρμακευτικής κάνναβης δεν αποζημιώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Εκδήλωση για τη φαρμακευτική κάνναβη

Το Αναισθησιολογικό Τμήμα, σε συνεργασία με το Ιατρείο Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας του Γ.Ν. Παπαγεωργίου, διοργανώνει επιστημονική εκδήλωση με τίτλο "Κάνναβη & Επεμβατικές Τεχνικές στο Χρόνιο Πόνο - Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα;", το Σαββατοκύριακο 30 - 31 Μαρτίου 2024, στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου.

Στην εκδήλωση, που έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα, οι επαγγελματίες υγείας θα ενημερωθούν για τη σωστή χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης και άλλων θεραπευτικών τεχνικών για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου, ενώ θα συμμετάσχουν και σε κλινικά σεμινάρια. Η εκδήλωση απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας που έχουν την δυνατότητα να συνταγογραφούν τη χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης (αναισθησιολόγους, νευρολόγους, παθολόγους με εξειδίκευση στην ογκολογία και τη λοιμωξιολογία και ρευματολόγους) και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας ΠΑΡΗ∙ΣΥ∙Α, της Ελληνικής Εταιρείας Αλγολογίας, της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας και της Εταιρείας Αναισθησιολογίας και Εντατικής Ιατρικής Βορείου Ελλάδος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί πονάω στο συκώτι
Πόσο ωφέλιμη είναι η άσκηση καρδιοπαθών με παρακολούθηση εξ αποστάσεως [ελληνική μελέτη]
Με ποιους τρόπους προσπαθούν οι Έλληνες να κόψουν το κάπνισμα [πίνακας]